Annons

Kvinnor ska inte behöva känna sig stympade

Operera bort bröstet? Hur går en bröstrekonstruktion till? Ska du ha en protes? Här får du svar på vanliga frågor om bröstcancer.

Mejla
Dela (0)
Pinna

brostcancer-expert

Lena Johansson är sektionsansvarig för bröstcancerkirurgin i Norrbotten.
När väljer man att enbart operera bort en tårtbit?
– Alla opereras med bröstbevarande kirurgi så långt det är möjligt. Vid bedömningen tas hänsyn till olika faktorer, som exempelvis tumörens storlek. Om den är relativt stor i förhållande till bröstet eller det finns flera tumörer i bröstet så går det inte att göra en estetisk bra operation och då tas hela bröstet bort i stället. Det finns också kvinnor som själva vill att hela bröstet avlägsnas.

Annons

Är risken för återfall densamma vid båda metoderna?
– Det är något större risk för återfall lokalt i det bevarade bröstet, men överlevnaden är lika hög som när hela bröstet avlägsnas. Vid bröstbevarande kirurgi måste operationen alltid kompletteras med strålning för att den medicinska säkerheten ska bli likvärdig.
Hur behandlas ett lokalt återfall?
– Då tas hela bröstet bort eftersom det inte går att stråla bröstet på nytt, kroppens vävnad kan bara ta emot en viss dos strålning.
Om hela bröstet tas bort, när kan då en bröstrekonstruktion ske?
– Vi kan göra en direktrekonstruktion, alltså att implantatet opereras in vid samma tillfälle som bröstet avlägsnas. Vi strävar efter att kunna erbjuda det i minst tio procent av alla fall. Det besparar patienten både flera operationer och lidandet att vara utan sitt bröst och ger ett gott kosmetiskt resultat. Annars kan en så kallad sen-rekonstruktion ske vid ett senare tillfälle. Rekonstruktion är dock inte direkt lämplig för rökare och överviktiga kvinnor då deras läkningsförmåga är sämre.
Finns det någon risk för att missa en ny cancer om man opererat in ett silikonimplantat?
– Nej, alla bröstkörtlar har avlägsnats.
Hur vanligt är det att operera bort även det andra bröstet, i förebyggande syfte?
–Det är ovanligt. Kvinnor som har den ärftliga genmutationen BRCA1 eller BRCA2 erbjuds att operera bort båda brösten i förebyggande syfte då de har upp till 40 gånger ökad risk att drabbas av en högaggressiv bröstcancer. Andra som beräknas ha en ärftlig benägenhet erbjuds att gå på tätare kontroller.
Finns det några nyheter inom bröstcancerkirurgin?
– Vi jobbar väldigt mycket med att förbättra kosmetiken. Kvinnor ska inte behöva känna sig stympade efter en bröstcanceroperation. Vi arbetar också mycket med bemötande, tillgänglighet, trygghet och information. Man ska kunna nå oss vad än det gäller och man ska få en kontaktsjuksköterska och en skriftlig individuell vårdplan.

Text: Birgitta Lindvall Wiik Bild: Inger Johansson

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...