Annons

Kungliga stövlar en dyrgrip i ”Antikrundan”

När ”Antikrundan” landar i skomakarstaden Kumla får man passande nog värdera ett par skor. Men inte vilka som helst, utan ett par som har burits av en kung.

Mejla
Dela (43)
Pinna

Värderar kungens stövlar

I Kumla finns fler skomakare än invånare. Så lyder ett gammalt ordspråk. Hälften av alla svenska skofabriker under 1930-talet låg i Örebro län, och industrin är starkt förknippat med just Kumla. Därför är det passande att man i veckans avsnitt av ”Antikrundan” får in ett par stövlar för värdering. Men det är inte vilka stövlar som helst.

Annons

Ridstövlarna, som tillverkades av Ström skofabrik i Kumla, skickades på 1950-talet till vår då cirka 4 år gamla kronprins.

Gilla Allers på Facebook
skofabriken donerade stövlarna till kungen och fick en bild tillbaka från hovet.

Insidan av de skinnstövlar den blivande kungen Carl XVI Gustaf fick från Ström skofabrik. Foto: SVT

Bars av Carl XVI Gustaf

Med hjälp av ett fotografi som skofabrikören fick i retur från det kungliga hovet verifierades att vår dåvarande kronprins, och nuvarande kung, Carl XVI Gustaf faktiskt har använt stövlarna. Förutom fotografiet fanns även ett brev bifogat som tackade för de fina stövlarna.

Men Ströms skofabrikör nöjde sig inte där. Efter tackbrevet svarade man hovet att man gärna ersatte stövlarna med nya när kronprinsen vuxit ur de gamla. Sagt och gjort, när kronprinsen växte ur stövlarna skickade hovet tillbaka de till Ström skofabrik, som bevarade de för eftervärlden.

Hur mycket är stövlarna värda? I veckans Antikrunda får vi veta

Det fotografi Ström skofabrik fick i retur efter att de skickat ridstövlarna till kronprinsen. Foto: SVT

Står på museum

Idag står stövlarna på Kumlas Skoindustrimuseum efter att Ströms skofabrikörs barnbarn donerat de 1985.

Ridstövlarna ensamma skulle inte vara värda mycket mer än 500 kronor idag, trots skinnfoder och skinnklädda sulor. Så hur mycket höjs värdet av att en framtida kung hade på sig dem på 50-talet?

Antikrundans expert på vintage och skor rekommenderade museet att försäkra stövlarna på 20 000 kronor.

Så om du har ett par ridstövlar hemma är det nog dags att skicka de till Prinsessan Estelle snarast och hoppas på en bild tillbaka från hovet. Det kan bli värt en slant i framtiden.

 

Av: Marcus Alm

Bild: SVT

”Antikrundan” sänds i SVT1 onsdag 8/2 kl. 20.00

Artikeln publicerades först på Allas.se.

 

Missa inte: Dopskålen i Antikrundan chockar prästen


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...