Annons

Kronprinsessan om ångesten och ätstörningarna: ”Har inte varit så lätt”

Kronprinsessan Victoria har kämpat med höga prestationskrav och ångest. I en intervju med Claes Elfsberg i SVT inför 40-årsdagen berättar hon om den svåra tiden och ätstörningarna.

Mejla
Dela (272)
Pinna

Kronprinsessan berättar om ångesten i SVT-intervju

Den 14 juli fyller kronprinsessan Victoria 40 år.

Kronprinsessan Victoria. Bild: IBL

I en intervju med Claes Elfsberg i SVT med anledning av firandet, väljer kronprinsessan Victoria att även prata om de svåra perioderna i sitt liv och ätstörningarna.

Annons

Spekulationerna hade pågått ett tag, när den då 20-åriga kronprinsessan gjorde entré på en bal på Grand Hôtel i Stockholm 1997. Efteråt valde hovet att gå ut med att kronprinsessan var sjuk i anorexi.

– Det är svårt att säga och förmedla hur det kändes och vad det berodde på. Men jag har stundtals haft väldigt mycket ångest och tyckt att saker och ting inte har varit så lätt, säger kronprinsessan Victoria till SVT.

Kronprinsessan Victoria vid en bal på Grand Hotell i Stockholm 1997. Bild: Charles Hammarsten / IBL Bildbyrå

För att få hjälp att ta tag i sina ätstörningar valde kronprinsessan att åka till USA. I efterhand kan hon inte säga om ångesten var direkt kopplad till hennes roll och de krav som kom med den. Hon poängterar också att det var viktigt att få professionell hjälp för att komma tillrätta med problemen.

Läs också: Bildextra! 33 ögonblick med prinsessan Estelle

”Har kunnat lämna det bakom mig”

På frågan om man någonsin kan bli frisk från anorexi svarar kronprinsessan att hon tror att det är individuellt.

– För min del känner jag att det är ett kapitel som jag, som tur är, har kunnat lämna bakom mig. Men den där prestationsångesten jag hade finns kvar. Jag har fått olika redskap och lärt mig att hantera det, också genom att jag blivit äldre, säger hon till SVT.

Prins Daniel, prins Oscar, prinsessan Estelle och kronprinsessan Victoria på Solliden i samband med kronprinsessans 39-årsdag. Bild: WENN.com

Kronprinsessan säger att hon använder sina erfarenheter som en styrka i sin roll, och att det hjälper henne att förstå andra som mår dåligt. Men att hon också försöker att alltid se livet från den ljusa sidan, även om att det ibland är svårt.

Läs också: Kronprinsessan Victorias sorg efter mentorn

– Jag skulle vilja vara den som ser glaset som halvfullt men när jag blir stressad känner jag igen mig i det där att jag får mer negativa tankar. Däremot är min man den som alltid ser att glaset är halvfullt. Han är en bra påminnelse om att man kan tänka annorlunda.

 

Av: Helena Sjögren

Bild: IBL och WENN.com

Missa inte: Victoria bar drottning Silvias 33 år gamla klänning


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...