Annons

Krister Henriksson om barndomen: ”Jag kände mig inte älskad”

Skådespelaren Krister Henriksson har fått flera förfrågningar om att skriva sina memoarer. Men än så länge tvekar han. "Om jag skulle skriva en bok om min barndom skulle mina föräldrar åka på en snyting och det vet jag inte om jag vill ge dem", säger skådespelaren i "Katarina Hahr möter" i P1.

Mejla
Dela (51)
Pinna

Katarina Hahr möter Krister Henriksson i ett samtal om avund bland annat. Bild: Alexander Donka

Krister Henriksson valde mellan skådespeleriet och läkarlinjen

Krister Henriksson, 71, är firad skådespelare med meriter från både scen, tv och vita duken. Henriksson har bland annat spelat den dystre kommissarien Kurt Wallander i en rad filmer och fått både guldbaggar (”Veranda för en tenor”, 1998 och ”Sex, hopp och kärlek”, 2005) och guldmask (Doktor Glas, 2007).

Annons

I en intervju med Katarina Hahr i P1 berättar skådespelaren om drivkrafterna som tagit honom dit han är idag och om förhållandet till sin uppväxt och sina föräldrar.

Krister Henriksson är uppvuxen i Grisslehamn långt i från några skådespelardrömmar. Mamman ville att han skulle bli provinsialläkare i Grisslehamn.

Han berättar att han var den andre sonen i familjen och att mamman helst ville ha en dotter.

En väninna att hålla henne sällskap.

”Ömklig och sorglig”

Barnet Krister hade tak över huvudet, mat på bordet och varma kläder men beskriver ändå att föräldrarna visade ”ett stycke befriande likgiltighet” för hans uppfostran.

På frågan om han kände sig älskad tvekar han först.

– Men nej, jag kände mig inte älskad. Det kan jag känna en saknad över, säger Krister Henriksson i programmet.

Läs också: Krister Henriksson: Wallander har betytt mest för mig

Krister Henriksson menar att han har två bilder av barndomen. Båda stämmer.

– På ett sätt är den så ömklig och sorglig att alla människor skulle kunna gråta men en annan dag är det en fantastisk historia fylld av värme och kärlek.

Krister Henriksson flyttade hemifrån tidigt. Han säger att han kanske hade huvud för att läsa till ”provinsialläkare” men att skådespelarbanan lockade mer.

Den karriären var ett sätt att visa föräldrarna att han minsann dög och var duktig.

Mamma Henriksson ville att Krister skulle bli provinsialläkare i Grisslehamn. Sonen valde skådespelarbanan istället. Här under inspelning av Wallander 2009. Bild. IBL

Föräldrarna tog ingen större del av hans arbete. Mamman var sparsam med beröm även om hon blev imponerad av att sonen tjänade så mycket pengar på att spela i ”Wallander”.

– ”Åh, då måste du vara en bra skådespelare”. Det var liksom hennes mått, säger Krister Henriksson som också berättar att mamman aldrig någonsin ringde på hans födelsedag för att gratulera.

Läs också: Malin Watson mobbades hela skoltiden: ”Kände mig så ensam”

Inte ens om han själv ringde i förväg för att liksom uppmuntra till ett samtal.

Krister Henriksson med guldmasken för ”bästa manliga huvudroll” i Doktor Glas 2009. Bild: IBL

Skådespelaren berättar att han fått förfrågningar om att skriva en bok om sitt liv. Men ännu så länge har han tvekat att skildra sin barndom. Han förklarar att det skulle innebära att föräldrarna fick en snyting och det har han inte varit beredd att ge dem. Det gäller även nu efter att de gått bort.

– Jag tyckte väldigt mycket om mina föräldrar.

”Katarina Hahr möter Krister Henriksson” sänds i P1 onsdag 15 november kl. 11.04 och kl. 20.03.

Programmet hittar du här 

Missa inte: Peter Jihde om sin diabetes: ”Jag sitter inte i förarsätet, det gör min sjukdom”


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...