Annons

Kött från andra djur i en tredjedel av nötfärsen

Det finns "betydande problem" med nötfärsen i matbutikerna. I en kontroll som Länsstyrelsen i Halland och Västra Götaland genomfört, upptäcktes att en tredjedel av färsen innehöll kött från andra djur än enbart nöt.

Mejla
Dela (30)
Pinna

Nötfärsen innehöll annat kött: ”Bristande rutiner”

Även om det står nöt på förpackningen, kan köttfärsen i butikshyllan komma från andra djur. Efter en gemensam tillsynskampanj som Länsstyrelsen i Halland och Västra Götaland genomfört under året som gått, konstaterar myndigheten att en tredjedel av nötfärsen innehåller kött från andra djur än bara nöt.

Annons

En tredjedel av den kontrollerade köttfärsen innehöll kött från andra djur än nöt. Bild: IBL Bildbyrå

I den omfattande kontrollen har butiksmalen köttfärs analyserats. Myndigheten har testat köttet för djurslag, fetthalt och kollagen, ett protein som finns i framför allt ben, hud, senor och blodkärlsväggar. Nu meddelar Länsstyrelsen att man hittade såväl griskött som får- och getkött i nötfärsen.

”Bristande rutiner”

En stor del av färsen innehöll också för mycket fett och kollagen jämfört med vad som angavs på förpackningen.

– Vi misstänker att det rör sig om bristande rutiner under rengöring av köttkvarnarna, säger länsveterinär Emma Andersson i ett pressmeddelande.

För Aftonbladet utvecklar hon resonemanget.

– Vi misstänker att man malt fläskfärs, eller blandfärs, och att man då inte rengjort kvarnen ordentligt efteråt.

Ser förmodligen likadant ut i resten av landet

Även om kontrollen genomfördes i Halland och Västra Götaland, tror Emma Andersson inte att situationen är annorlunda i övriga Sverige.

– Det är alltid svårt att spekulera i, men jag skulle tippa på att det ser likadant ut överallt, säger hon till Aftonbladet.

Butiksmalen köttfärs. Bild: IBL Bildbyrå

Att blanda in kött från andra djur än nöt i nötfärsen innebär flera problem. Dels är en hygienisk aspekt – nötfärs kan ätas rå om den behandlas rätt medan fläskfärs alltid ska hettas upp ordentligt först. Dels handlar det om integritet.

– Kanske har man valt att inte äta fläsk eller nöt. Man ska inte bli lurad, man har rätt att veta vad det är man köper, säger Emma Andersson till Aftonbladet.

Av: Minna Wallén-Widung

Bild: IBL

Artikeln publicerades först på Året Runt.

 

Missa inte: Anrika stjärnkrogens recept på köttbullar

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...