Annons

Ann lever med IBS: Jag har lärt mig äta rätt för magen!

Ann lider av svår IBS, men kan i dag äta mat med smak av både lök och vitlök. Första steget var utesluta gasbildande mat, och äta enligt FODMAP. Men när hon fick lära sig vikten av syrabasbalans slapp hon magsmärtorna.

Mejla
Dela (133)
Pinna

Ann Welin ger kostråd för dig med IBS.

Ann har hittat rätt kostråd vid IBS-mage

Morötter, paprikor och grönt av alla de slag trängs på köksbänken hemma hos Ann Welin, 52. Hon har bjudit in för att prata om sina nya matvanor, som förändrat livet till det bättre.

Annons

Ann berättar om en barndom med mattraditioner som bjöd på mycket mjölmat och socker.

– Vi fikade ofta! I dag äter jag nästan inget socker eller mjölmat, utöver de rawfoodbakverk jag ibland bakar. Jag har alltid haft en lite känslig mage men levde länge utan några större problem.

Stress och magsmärtor

Det var först för två år sedan som magen fullständigt slog bakut.

– Jag hade mist min pappa, mamma fick en stroke och jag skilde mig. Mitt i sorgen bestämde jag mig för att byta jobb. Stressen över min livssituation resulterade i att jag drabbades av svåra magsmärtor och diarréer 20 gånger om dagen, och många av dessa hann jag inte ens fram till toaletten. Det hände att jag svimmade och vaknade upp i min egen avföring. Det var förfärligt!

Läs även: Svenska forskarnas genombrott i IBS-gåtan

Kost enligt FODMAP

När sjukvården uteslutit allvarligare diagnoser fick Ann veta att hon hade IBS och skickades hem med morfinpiller och blöjor. Förtvivlad insåg Ann att hon inte klarade av att sköta sitt jobb i restaurangen. Jobbet hon älskade! Det var hennes dåvarande chef som kom på idén att Ann kunde fortsätta att jobba med mat, men att hon kanske skulle utbilda sig till kostrådgivare?

– Redan då hade jag googlat och läst allt jag kom över om IBS-magar. Jag hade gått över till att utesluta gasbildande mat, enligt FODMAP, och blivit något bättre, men det var när jag gick utbildningen som jag blev helt symtomfri!

Mat för känslig tarm

Ann berättar att utbildningen startade med en veckas vistelse på hälsohem. Hon åt mat som var anpassad efter hennes känsliga tarm och fick verktygen för att sköta sin mage på rätt sätt.

– Jag lärde mig vikten av syrabasbalans, det vill säga att 70 procent av maten ska bestå av basbildande mat som grönsaker och frukt, 30 procent ska vara syrabildande, det vill säga proteiner, sädesprodukter, mjölkprodukter, baljväxter, nötter. Det är också viktigt att äta på regelbundna tider och att dricka vatten mellan målen.

Läs även: Doktorns råd mot IBS: Fjärta mer!

Vill hjälpa andra med IBS

Ann brinner för att hjälpa andra med IBS-mage. Hon vet ju vilket helvete det är att leva med en mage som begränsar ens liv. Sina kockkunskaper har hon dragit nytta av genom att ta fram både recept, kryddblandningar och oljor som IBS-patienter tål.

– Problemet med vanliga kryddblandningar i affärerna är att de nästan alltid innehåller lök och vitlök och det räcker för att magen ska slå bakut.

Smaken av lök och vitlök är inte förbjuden, de finns även i Anns kryddor. Tricket är att bara använda den gröna delen av purjolöken och salladslöken!

 

Text: Birgitta Lindvall Wiik
Bild: Anna Edlund

Läs mer på Ann Welins hemsida: www.halsomagen.se

 

Läs också: 7 saker dina fisar kan avslöja om din hälsa

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...