Annons

Annons

Knäckig äpplekaka!

Mejla
Dela (8)
Pinna

Knäckig äpplekaka

Äppelpaj med knäcktäcke

● 1 paj, ca 12 bitar

Mördeg

125 g smör eller margarin
3 dl vetemjöl
2 msk socker
1 litet ägg

Fyllning

5 dl mjölk
6 äggulor
1 dl socker
2 msk potatismjöl
1 tsk vaniljpulver
6 äpplen

Knäcktäcke

1 msk socker

Annons

1. Hacka snabbt samman ingredienserna till mördegen. Tryck ut den i en rund bakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Degen ska även täcka kanten, ca 4 cm upp. Låt stå kylskåpskallt i ca 30 minuter.
2. Sätt ugnen på 200°.
3. Fyllning: Mät upp mjölk, äggulor, socker, potatismjöl och vaniljpulver i en kastrull. Sjud upp såsen under omrörning tills den tjocknar. Ta då genast kastrullen från plattan.
4. Skala, dela och kärna ur äpplena. Skär dem med en mandolin eller osthyvel till tunna skivor.
5. Lägg ett lager äppelskivor i botten på mördegsskalet. Bre över ett lager av vaniljsåsen. Varva på så sätt äppelskivor och vaniljsås och avsluta med ett lager äppelskivor.
6. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter eller tills den känns mjuk med provsticka.
7. Ta ut pajen och sätt ugnen på grill 250°.
8. Strö över sockret och ställ åter in pajen i mitten av ugnen. Låt ytan få fin färg, det tar 2–3 minuter. Passa noga, det bränns lätt. Ta ut och låt pajen kallna innan den lossas från formen.

Av Irene Ingelmark Bild: Anette Nilsson

Fler recept med äpple

apple-med-kolaknackUgnsbakat äpple med kolaknäckfyllning

tosca-äpplepajÄppelpaj med tosca

appelkaka-med-kokosÄppelkaka med vaniljfyllning och kokostopping


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...