Annons

Annons

Knäckebröd med västerbottensost

Vem gillar inte knäckebröd? Här får du ett enkelt recept på ett tunt knäckebröd med ost i degen och frön och nötter på toppen!


knackebrod-med-vasterbottenost-recept

Hembakat knäckebröd slår det mesta! Här får du ett enkelt recept på knäckebröd med västerbottenost i degen.

TESTA OCKSÅ: Knäckebröd med rosmarin

Knäckebröd med västerbottenost – recept

Gör enkelt hembakat knäckebröd – med västerbottenost, frön och nötter – enligt vårt recept! Perfekt till frukost, som mellanmål eller på en buffe. Extra bra att det är nyttigt då det är bakat på dinkel- och grahamsmjöl

Annons

• ca 12 st

RECEPT: Glutenfritt knäckebröd

5 dl vatten
15 g jäst
1 msk honung
1 tsk salt
3 dl finriven västerbottensost, eller annan vällagrad ost
4 dl dinkelmjöl fullkorn
4 dl grahamsmjöl
4 dl vetemjöl
½ tsk bikarbonat

TESTA OCKSÅ: Fröknäcke med soltorkade tomater

Garnering
pumpakärnor, solroskärnor, vallmofrön – blått och vitt, sesamfrön, linfrön och/eller valnötter
2 tsk flingsalt

1. Häll det fingervarma vattnet över jästen som smulats sönder i en degbunke. Rör om tills jästen är upplöst.
2. Tillsätt honung, salt och finriven ost.
3. Tillsätt mjölsorterna och bikarbonat och arbeta samman till en blank och smidig deg. Täck degen med en bakduk och låt den vila i bunken i ca 30 minuter.
4. Sätt ugnen på 250°.
5. Stjälp upp degen på mjölad arbetsbänk och dela upp den i ca tolv jämnstora degbitar. Forma dessa till runda bullar och täck dem lätt med plastfilm så att de inte torkar på ytan.
6. Sätt in en plåt i ugnen så att den blir varm. Kavla ut en degbulle i taget till en tunn rund kaka som mäter ca 28 centimeter i diameter. I slutet av kavlingen används en kruskavel. Har man ingen kruskavel prickas den färdigkavlade kakan väl med en gaffel.
7. Lyft över kakan på ett bakpapper och pensla ytan lätt med vatten, eller ännu hellre, duscha lätt med en blomsterdusch.
8. Välj något eller några av förslagen på frön till garnering. Väljer du större frön eller valnötter hackas de grovt. Strö över kakan. Strö även över lite flingsalt. Ta ut ett runt hål i mitten, men lyft inte bort den lilla mittbiten.
9. För över bakpapperet på den heta plåten och grädda i mitten av ugnen i ca 5–6 minuter. Kavla ut en ny kaka medan den första är i ugnen. Fortsätt på det sättet tills alla är gräddade.
10. Stapla de färdiggräddade knäckebröden på en bakplåt, och ställ in dem att eftertorka i den avstängda ugnen med luckan på glänt.

Av Irene Ingelmark
Bild: Ralph Månsson


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...