Annons

Kladdkaka med lemon curd

Syrlig, saftig och med smak av citron. Härlig kladdkaka med lemon curd i smeten och flarn av vit choklad på toppen!

Mejla
Dela (0)
Pinna

paskkaka

Syrlig frestelse med vit choklad

• 1 kaka, ca 12 bitar
150 g smör eller margarin
200 g vit choklad
1 1/2 dl florsocker
3 ägg
1 1/2 dl lemon curd
2 1/2 dl vetemjöl

Garnering
1 1/2 msk socker
1 tsk finrivet citronskal
gul hushållsfärg
100 g vit choklad
1 1/2 dl vispgrädde
florsocker

Annons

1. Sätt ugnen på 175 grader. Spänn fast ett bakpapper i botten på en rund bakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smörj och mjöla kanten.
2. Smält matfettet i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och tillsätt chokladen som brutits i mindre bitar. Rör om tills chokladen smält.
3. Tillsätt florsockret och äggen, ett i taget, och rör smeten slät mellan varje. Tillsätt lemon curd och vetemjöl och rör åter smeten slät.
4. Bre ut smeten jämnt i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 20–25 minuter, eller tills den fått lätt gyllene färg men fortfarande känns lite gungig i mitten. Ta ut kakan och låt kallna i formen.
5. Medan kakan kallnar förbereds garneringen. Blanda socker, finrivet citronskal och någon droppe hushållsfärg.
6. Bryt chokladen i mindre bitar och smält över varmt vattenbad eller på låg effekt i mikrovågsugn. Rör om tills chokladen smält till slät konsistens. Temperera chokladen genom att kyla ner den i kallt vattenbad under omrörning tills den håller ca 27 grader . Värm därefter åter upp till ca 32 grader i det varma vattenbadet. Var noga med att inga vattendroppar eller ånga hamnar i chokladen! Temperering av chokladen görs för att få den att stelna till brytbar konsistens.
7. Markera en cirkel på baksidan av ett smörpapper. Använd gärna bakformens kant som mall. Bre ut den tempererade chokladen innanför markeringen och strö över citronsockret. Låt stå svalt någon minut och markera därefter med en vass kniv chokladplattan i 12 tårtbitar. Ställ åter svalt att stelna helt.
8. Vispa grädden. Vänd den kalla kakan uppochner och dra bort bakpapperet. Vänd åter kakan och lägg upp den på serveringsfat. Markera mycket ytligt tolv tårtbitar och spritsa en gräddrosett vid basen på varje.
9. Bryt varsamt den runda chokladplattan vid markeringarna. Lägg en platta lite snett på varje tårtbit. Strö över lite florsocker.

Citrontips!
För ännu mer citronsmak, tillsätt finrivet skal av 1/2 citron i kaksmeten. Får du lite lemon curd över kan du smaksätta grädden till garneringen med denna.

Av Irene Ingelmark
Bild: Christina Uhlin

Fler recept på kladdkaka

Kokos- och limekladdkaka

Kladdkaka med lakrits

Kladdkaka med apelsin och choklad


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...