Annons

Annons

8 saker du kanske inte visste om Kikki Danielsson

Den folkkära artisten Kikki Danielsson har funnits på den svenska musikscenen i över 40 år. Nu fyller hon 65 och kan se tillbaka på ett liv som präglats av såväl stora framgångar som tunga motgångar Här är åtta saker du kanske inte visste om Kikki Danielsson.

Mejla
Dela (26)
Pinna

Kikki Danielsson fyller 65 år. Bild: Patrik Trädgårdh/IBL Bildbyrå

Få svenskar känner inte igen hennes namn. Kikki Danielsson är en av våra mest folkkära och omskrivna artister någonsin, och nu fyller hon 65. Hon kan se tillbaka på en lång och framgångsrik karriär, men också jobbiga perioder kantade av alkoholmissbruk, skilsmässa och panikångest.

Annons

Här är åtta saker om Kikki du kanske inte visste:

1. Adopterades som fyraåring

Kikki Danielsson föddes den 10 maj 1952 i skånska Visseltofta. Hon döptes till Ann-Kristin. När hon var fyra år gammal skildes hennes föräldrar. Året därpå blev Kikki bortadopterad till ett par som drev ett lantbruk i Hylte utanför småländska Älmhult. Hennes lillasyster blev också bortadopterad, medan hennes bror fick flytta med mamman som så småningom fick ytterligare fem barn med en ny man.

Kikki har tidigare berättat att uppväxten satt spår hos henne. När hon återupptog kontakten med sin pappa Gunnar i vuxen ålder, var han aldrig intresserad av att prata om vad som egentligen hände. Men för Kikki har minnet av uppbrottet levt kvar.

– Jag minns hur jag bankade på bakrutan och gallskrek. Utanför blev pappa mindre och mindre. Till slut såg jag honom inte längre – och allt blev svart. Vad som låg bakom alltihop hann jag aldrig få veta innan mina föräldrar dog. Om det var deras skilsmässa eller brist på pengar. Eller mammas otrohet. Det var jag som såg mannen i hennes säng – och berättade för pappa. Så det är klart … efteråt … jag tog ju på mig skulden för allt som hände, har hon tidigare berättat för Svenska dagbladet.

2. Började spela dragspel

Redan som femåring gjorde Kikki Danielsson sitt första framträdande då hon sjöng solo på söndagsskolans luciafirande. Tio år senare började hon som 15-åring uppträda ensam med sitt dragspel.

– Snåla människor som gifte sig eller fyllde år engagerade mig för dansmusiken. Där satt jag sen och spelade på en stol mitt på golvet eftersom jag inte hade någon mikrofon, har hon sagt till Svenska dagbladet.

Bild: IBL Bildbyrå

Dragspelet kom väl till pass då hon 1967 deltog i en talangjakt och fick framföra en dragspelsvals i Sveriges radio. 1973 värvades hon till dansbandet Wizex och året därpå kom debutalbumet ”Skratta & le”. Efter det tog karriären fart rejält.

3. Har deltagit i Melodifestivalen nio gånger

Dansbandsdrottningen blev schlagerdrottning 1978, då Kikki deltog i Melodifestivalen för första gången tillsammans med Wizex och Lasse Holm. Låten ”Miss Decibel” slutade på en andraplats.

Kikki Danielsson tillsammans med bandet Wizex och Lasse Holm i samband med Melodifestivalen 1978. Bild: IBL Bildbyrå

Sedan dess har Kikki deltagit i Melodifestivalen ytterligare åtta gånger. Bäst gick det 1985 då hon vann tävlingen med den låt som senare skulle bli något av ett signum för Kikki – ”Bra vibrationer”. Låten slutade på en tredjeplats i den internationella Eurovision song contest samma år.

Kikki Danielsson tillsammans med Lotta Engberg och Elisabeth Andreasson. Tillsammans bildade de under några år supertrion ”Kikki, Bettan och Lotta”. Bild: Karin Törnblom/IBL Bildbyrå

Kikki har under sin långa karriär sålt drygt 3,5 miljoner skivor, fått 26 guldskivor och sex platinaskivor. 1979 fick hon, tillsammans med Wizex, en Rockbjörn för Årets bästa dansband. Tre år i rad, 1980-1982, blev hon utnämnd till Skandinaviens bästa countrysångerska och 1994 fick hon en Grammis för Årets dansband tillsammans med Roosarna.

4. Gifte sig med kollegan

I början av 1980-talet träffade Kikki Danielsson musikern Kjell Roos. Snart började hon sjunga i hans band Roosarna, och 1984 gifte sig paret.

Kikki Danielsson och Kjell Roos. Bild: IBL Bildbyrå

Året därpå föddes deras första barn, dottern Emma. 1991 kom sonen Viktor. I samband med graviditeterna drabbades Kikki av svår reumatism. Trots smärtan fortsatte Kikki att turnera med Roosarna.

– Vi körde femtimmarsgig om kvällarna. Jag kände mig som om jag bara var en mjölkkossa som skulle dra in pengar till familjen. Jag hade dåligt samvete för att jag var borta från barnen och Kjell gav mig skuldkänslor när jag inte ville ut och turnera. Det fanns ingen glädje. Alla mina känslor för Kjell tog slut, men vi höll färgen. En skilsmässa var det sista jag ville ha, har hon sagt till Arbetarbladet.

Paret gick trots allt skilda vägar 1999. 2003 återupptog de sitt musikaliska samarbete och Kikki har tidigare berättat att de i dag har en god relation.

5. Körde rattfull

Efter att hon 1999 åkt fast för rattfylleri, berättade Kikki Danielsson öppenhjärtigt om sina alkoholproblem. Förra året berättade hon för Året runt att alkoholen blev ett sätt att bedöva sådant som var smärtsamt:

– Trots att känslorna hade tagit slut från min sida, kämpade jag hårt i flera år för att rädda mitt äktenskap. Det var i den vevan som jag började bedöva mig med vin för att stå ut. Många tror att jag festade för nöjes skull, men det var så långt ifrån fest man kan komma. Jag tvingade i mig det sura vinet för att få oron att sjunka undan.

I dag har hon helt och hållet slutat dricka alkohol.

– Jag dricker inte alls längre. Jag har egentligen aldrig tyckt det varit gott. Jag drack för att stå ut – och för att jag mådde dåligt, sade hon tidigare till Expressen.

6. Fick panikångest

År 2011 föll Kikki i rabatten och bröt benet. Rehabiliteringen blev lång och utdragen och en dag när hon höll på att packa inför en resa till Linköping, rasade världen runt henne plötsligt samman.

– Jag höll på som bäst när en tanke plötsligt slog mig – vad är du för jävla idiot? Här står du och kan knappt ta dig uppför trappan själv – hur ska du då få upp väskan? Jag bara rasade ihop – och det blev tyvärr början på en lång period med panikångest. Det tog mig 1,5 år att ta mig ur det, men i dag mår jag bra! sa hon till Expressen tidigare i år.

7. Gjorde hyllad comeback med countryalbum

Efter att ha ställt in flera planerade konserter, meddelade Kikki 2009 att hon gick mot slutet på sin artistkarriär. Men så blev det inte, till alla trogna Kikki-fans stora lycka. Året därpå släppte hon nämligen en singel i samarbete med sångaren och låtskrivaren Sören ”Sulo” Karlsson, som hon träffade när de båda deltog i underhållningsprogrammet ”Så ska det låta”.

Kikki Danielsson deltog i Melodifestivalen 2006. Bild: Karin Törnblom/IBL Bildbyrå

Det är ett samarbete som sedan dess har fortsatt och som kommit att betyda mycket.

– Sulo är den människa jag känner mest förtroende för i hela världen. Som jag kan säga allt till. Han är helt fantastisk och jag är så glad att vi träffades den där dagen, har hon berättat för Expressen.

2015 släppte hon albumet ”Postcard from a painted lady”, med låtar skrivna av ”Sulo”. Albumet blev en succé och kritikerna hyllade Kikkis countrysound:

”Det hörs på Kikkis röst att hon är väldigt angelägen om att berätta det här. För första gången i Kikkis karriär för vi höra vad hon själv tycker, och det blir väldigt klädsamt. Vi är vana att i den här sortens genre och musik är det hjärta och smärta. Men den här gången är det på riktigt! Och det var på tiden efter alla dessa år, att höra det också från Kikki Danielsson”, skrev Per Sinding-Larsen hos SVT.

8. Planerar inte att gå i pension

Trots att Kikki Danielsson nu fyller 65 år – den traditionella pensionsåldern – verkar hon inte ha några planer på att lägga mikrofonen på hyllan. I vintras släppte hon albumet ”Christmas card from a painted lady”, uppföljaren till 2015 års succéalbum. Också det fick fina recensioner.

Kikki Danielsson med Måns Zelmerlöw i ”Allsång på Skansen”. Bild: Magnus Liljegren/IBL Bildbyrå

Och tidigare i vår blev det officiellt att Kikki är en av artisterna som syns i TV4:s succéprogram ”Så mycket bättre” i höst.

– Jag vill sjunga så länge halsen fungerar. Att kroppen i övrigt ska hindra mig är jag inte lika orolig för. Jag har en fin förebild i Monica Zetterlund, som sjöng sittande de sista åren av sitt liv, sa hon förra året till Året runt.

Kikki Danielssons låtar på Svensktoppen:

Rock’n Yodel – 1979
El Lute – 1979
Sången skall klinga – 1980
Vill du dela med dig – 1980
Är du på väg – 1981
Lättare sagt än gjort – 1981
Rädda pojkar – 1986
En timme för sent – 1986
Papaya Coconut – 1987
I kväll jag tänder ett ljus – 1987
John & Jill – 1988
Lätta dina vingar – 1989
Ge mig sol, ge mig hav – 1990
Vägen hem till dig – 1991
En enda gång – 1992
Det finns ingen annan än du – 1993 (med Roosarna)
Som en sol – 1993
Jag ska aldrig lämna dig – 1993
Långt bortom bergen – 1994 (med Roosarna)
Vet du vad jag vet – 1995 (med Roosarna)
En försvunnen värld – 1995 (med Roosarna)
Hem till Norden – 1996 (med Roosarna)
All min kärlek – 1996 (med Roosarna)
Nu är det advent – 2000-2001 (duett med Janne Önnerud)
Lämna mig inte – 2001
Dé é vanliga mänskor – 2001 (med Mats Rådberg och Christina Lindberg)
I mitt hem – 2001
Jag har börjat leva nu – 2002
I dag & i morgon – 2006

Källor: Wikipedia, Svenska dagbladet, Året runt, Expressen Hälsoliv, Expressen, Arbetarbladet, SVT

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...