Annons

Annons

Kidnappade geten Getrud hemma i hagen: ”Hon fick glädjespel”

När den tre månader gamla killingen försvann från hagen misstänkte ägarna att räven varit framme. Det skulle dock visa sig att någon tagit geten och åkt iväg. Efter många och långa turer är nu killingen återbördad till hagen utanför Hässleholm.


Killingen ”Getrud” är hemma igen efter ett omtumlande äventyr. Här med Victoria Mårtensson Winberg. Bild: Henrik Mårtensson

Det var för ett par veckor sedan som familjen Mårtenson Winberg upptäckte att något saknades i hagen. Av tre månader gamla killingen Getrud syntes inte ett spår. Försvinnandet var ett mysterium men ägarna antog att det hade en något sånär naturlig förklaring.

Annons

– Vi tänkte att det kanske varit en desperat räv som tagit sig in, säger Victoria Mårtensson Winberg som driver gårdsmejeriet Glada geten med sin man Henrik utanför Hässleholm.

”Va, det är ju Getrud!”

Familjen blev bedrövade men kunde inte göra så mycket åt saken. Försvinnandet tog dock en annan vändning mot slutet av samma vecka. Victoria var på väg att lägga sig och scannade av nyhetsflödet i mobilen innan sänggående. Och där fick hon plötslig se Aftonbladets nyhet om en get som räddats ur en het bil vid en badmintonhall i Stockholm.

Och Victoria kände igen killingen på bilden.

– Jag tänkte ”va, det är ju Getrud!”, säger Victoria som mejlade till polisens tipssida för att berätta hur det låg till.

Fick skjuts hem

Av polisen fick hon veta att geten, som utrustats med blöja, hade hittats i den varma och övergivna skåpbilen. Bilen hade inga registreringsskyltar men kunde knytas till två personer, en man och en kvinna.

De hävdade att geten var deras och att de köpt henne. Polisen rubricerade hur som helst det hela som ett fall av misstänkt djurplågeri och geten togs om hand på Skansen.

Eftersom geten blivit ett djurskyddsärende fick Wictoria hålla kontakt med såväl länsstyrelsen som djurskötarna på Skansen och polisen i arbetet med att få hem Getrud till hagen. En av hakarna var att Getrud inte blivit märkt än eftersom hon är så liten. En annan hake var att kvinnan, som utgett sig för att vara Getruds ägare, var tvungen att avsäga sig äganderätten innan det kunde bli aktuellt med hemtransport.

– Och det gjorde hon i torsdags, säger Victoria Mårtensson Winberg.

Fick tokspel i hagen

Dagen efter kunde en kompis till familjen skjutsa ner killingen från Stockholm och hem till hagen utanför Hässleholm.

Och det verkar som att Getrud kände igen sig.

– Hon tryckte sig emot mig och gned sin hals mot min, säger Victoria Mårtensson Winberg.

Getkompisen Kola var med vid välkomnandet och när vännerna kom tillbaka in i hagen så gav Getrud tydligt uttryck för vad som måste tolkas som glädje.

– Hon fick tokspel och sprang runt i 190. Det syntes hur glad hon var.

Ett kärt återseende. Melvin, 7 och getterna Kola och Getrud. Bild: Privat

Hemma till födelsedagen

Sonen Melvin fick visserligen inget tokspel men var väldigt glad åt att geten var hemma lagom till hans 7-års dag.

– Han sa det innan att hon måste vara hemma till hans födelsedag.

Getrud har hunnit återanpassa sig till livet med kompisarna i hagen men är fortfarande lite skygg för andra än Victoria och hennes man Henrik.

De har dock fortfarande inte fått någon förklaring till varför Getrud blev bortrövad över huvudtaget.

– Det vet vi inte. De var väl ute på någon sorts roadtrip.Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...