Annons

Kenneth Wahlberg: Äntligen får jag sjunga Christer Sjögrens låtar!

Nu släpper Nya Vikingarna äntligen en ny platta, med Kenneth Wahlberg som Christer Sjögrens efterträdare!

Mejla
Dela (45)
Pinna

Kenneth Wahlberg ar sangare i Nya Vikingarna

Kenneth står bakom återföreningen och sjunger klassiker som Leende guldbruna ögon när han nu tar över efter Christer Sjögren i legendariska dansbandet Vikingarna.

Kenneth Wahlberg är sångare i Nya Vikingarna

Drömmar kan bli sanna, mirakel kan inträffa. Och händer det inte får man ordna det själv.

Det gjorde Kenneth Wahlberg, 47, mannen som ligger bakom återföreningen av det legendariska dansbandet Vikingarna. Nu är han precis där han alltid drömt om att vara: sångare i Nya Vikingarna. Den nye Christer Sjögren!

Annons

– Jag lever min dröm, säger Kenneth bara några minuter efter att han och bandet gått av scenen vid premiären på ett stort kryssningsfartyg.

Läs också: Så minns vi Sven-Erik Magnusson

Publiken den står kvar och jublar – Vikingarna-fansen kan inte få nog.

Gilla Allers på Facebook

– Det är helt fantastiskt, jag har fantiserat om det här så länge. Tänk att få sjunga de här låtarna och mötas av alla leenden i publiken. Om jag var nervös? Nej, bara så tänd, nästan övertänd!

Sjöng Christer Sjögrens låtar

Han är omtumlad, lycklig och lättad. Publiken ville såklart höra låtarna som Christer alltid sjungit, levererade av Kenneth.

– Jag fick en sådan underbar respons från fansen – en sten föll från mitt hjärta!

Läs också: Gessle: ”Man trodde ju att det var en tjejmagnet”

En halvtimme senare har denna euforiska man varvat ner och sjunkit ner i en fåtölj. Håret är korpsvart, precis som på Elvis, och frisyren är snyggt bångstyrig. Han bär grå kavaj och en sjal som går ton i ton, knuten lite lagom nonchalant. Leendet är bländvitt och några damer som går förbi kan inte låta bli att titta lite extra.

Kenneth Wahlberg ar sangare i Nya Vikingarna1

Nu åker Kenneth och Nya Vikingarna på turné!

Uppvuxen i Malmö

Det är mer än 40 år sedan, men i tanken färdas Kenneth direkt tillbaka till uppväxten där drömmen föddes, hemma i radhuset i Oxie utanför Malmö. Drömmen som var omöjlig – åtminstone enligt alla andra.

Läs också: Sven Melander om sitt turbulenta 80-tal

– Jag växte upp med två bröder som lyssnade på hårdrock: Kiss, Deep Purple, Sweet, även om Sweet var lite mer pop. Hårdrock var väl okej, men jag gillade mest balladerna. Smörsång, du vet, bra sångare som sjöng om kärlek och olycklig kärlek. Det var då jag upptäckte dansbandsmusiken. Sedan kom Vikingarna in i mitt liv och Christer Sjögren blev en av mina stora idoler.

Dansband favoritmusik

Kenneth hånades för att han gillade dansband och ville bli som sin idol. Man skulle vara tuff och lyssna på långhåriga killar som spelade på högsta volym. Dansband var ju hur töntigt som helst, tyckte kompisarna.
– Det var många som retade mig för min ”mesiga” musiksmak. Men gillar man något så gör man. Det förstod min mamma och hon respekterade mig, säger Kenneth, som i dag bor i Limhamn.

Kenneth stängde in sig på pojkrummet med Christer Sjögrens smäktande, djupa basröst. Han köpte skivor för veckopengen och drömde. Då hände något som Kenneth fortfarande inte förstår.

– Min pappa avskydde dansband. ”Sådan smörja”, vrålade han och bröt sönder mina skivor. Men då gick jag till grannfrun och smyglyssnade på dansband.

Mamma stöttade

Föräldrarna skilde sig så småningom och mamma Ann-Christin gifte om sig. Hon blev den stora tryggheten under uppväxten, som stöttade och uppmuntrade honom. Hon förstod att han hade talang.

– Mamma lät mig drömma och förstod verkligen vad jag kände. När jag blev retad av kompisarna fanns hon alltid där. Hon inspirerade mig till att fortsätta med musik.

Läs också: Efter Mellosuccén: Hasse pustar ut i trädgården

Kenneth dricker förmiddagens sjätte kopp kaffe. Det lyser till i ögonen och han ler varmt:

– Mamma är så omtänksam och har ett så stort, varmt hjärta. Vi har alltid haft en nära relation.

Han är stolt, det märks.

Kenneth är själv pappa. Han har två söner, 20 och 9 år, och en dotter på 17.

– Barnen är det viktigaste som finns. Jag försöker vara en bra pappa som alltid står stadigt. För mig är det jätteviktigt att lyssna på dem, prata med dem och vara där när de behöver mig.

Vikingarna istället för Kiss

Visst, Kenneth gick på tvärs när han var grabb och valde Vikingarna i stället för Kiss och blev retad för det. Han var ledsen ibland, men nu säger han:

– Jag valde att inte bli ett offer och har gått stark ur det. Det gav mig kraft, och den styrkan har givit mig ett driv. Jag vill bevisa att jag är bra helt enkelt.

Läs också:  Eric Saade klar för ”Så mycket bättre”

Undrar vad de där grabbarna som hånade honom säger i dag när Kenneth blir Sveriges nya dansbandsstjärna?

– Klart det är revansch! Jag valde att gå min egen väg och har nått mina drömmars mål.

Kenneth Wahlberg är sångare i Nya Vikingarna

Kenneth, här som Elviskopian Ken Wegas, med sin stora stöttepelare genom livet, mamma Ann-Christin.

Elvis-imitatör Ken Wegas

Vikingarna gjorde sin sista spelning 2004. Efter 43 år, över elva miljoner sålda plattor och över 40 låtar på Svensktoppen tackade Christer Sjögren & co för sig.

– Jag jobbade som Elvis-imitatör i sju år, och 2012 kände jag att jag var klar med den grejen. Jag ville sjunga dansband. Ha det bästa dansbandet, och det är ju Vikingarna, säger Kenneth.

Lista: Här är de 10 lyckligaste nationaliteterna i världen

Han tog kontakt med Vikingarnas manager Jörgen Arnemar för att få tillstånd att återförena bandet och efter lite funderande gav Jörgen sitt tillstånd.

Kenneth kontaktade sedan Erik Lihm, Kenth Andersson och Johan Norgren från gamla Vikingarna och de var med på noterna. Ytterligare tre musiker kompletterar.

Christer Sjögren kan gästspela

Men så var det då det där med Christer Sjögren. Vad skulle han säga?

– Inga problem! Han tyckte det var en jättekul idé och har lovat att gästspela när han känner för det, säger Kenneth.

Kenneths idol har alltså välsignat återföreningen och när Allers pratar med Christer Sjögren säger han:

– Jag hoppas verkligen att Nya Vikingarna lyckas med satsningen att föra vår musik vidare. Det ska bli intressant att följa utvecklingen.

Idolen lämnar över mikrofonen till Skånegrabben som ville bli som han.

– Jag njuter av det här enormt mycket. Det känns som att allt i mitt liv varit en förberedelse för det här, säger Kenneth.

Störst genom tiderna

Christer är en gigant i branschen, älskad av så många för sin röst. Eller som Kenneth uttrycker det:

– Han är störst genom tiderna. Värmen och behagligheten i rösten, dynamiken. Ingen sjunger som han!

Läs också: Grattis Pugh 70 år

Ändå är inte Kenneth nervös.

– Nej, jag är ödmjuk inför uppgiften. Christer och jag ligger i samma tonart och det är vilsamt att sjunga alla klassikerna. Sedan är jag inte en sådan som blir nervös. Det är det här jag velat hela tiden.

Nya Vikingarna på turné

I dagarna släpps skivan och Nya Vikingarna åker på turné. Strax före jul spelade de in några låtar i legendariska Sun-studion i Memphis, där ju Kenneths andra idol, Elvis Presley, spelade in sina första låtar.

Kenneth är redan berömd som Christer Sjögrens efterträdare och mer berömd kommer han att bli. Han, som är sambo och ju har tre barn – äldste sonen är utflugen – bubblar nästan över av förtjusning inför sin nya karriär.

– Soundet är helt unikt och Vikingarna har en speciell aura. De har aldrig varit någon dussinvara och jag är stolt över att få sjunga en sådan här låtskatt, säger Kenneth.

Leende guldbruna ögon

Hans favoritlåt är Den stora dagen. Leende guldbruna ögon kommer bara fyra på hans topplista.

– Det var någon som sa att jag fått Sveriges svåraste jobb och att det är stora skor att fylla. Men det ska nog gå bra!

 

Text: Stefan Johansson

Bild: Stefan Lindblom, Henrik Fink Nilsson och Öjvind Lund

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...