Annons

Annons

Kärlek är…


Kejsarpingvin kärlek

Kejsarpingviner är trogna sin kärlek från parning fram till barnet ”flyttar hemifrån” – men från år till år är det bara 15% av dem som behåller samma partner.

 

Vår i luften, fjortonde februari och idag är det högtryck i blomsterhandeln. Visst är det härligt att ge sig hän – men vad är kärlek egentligen?

Ulf Ellervik, professorUlf Ellervik, professor i bioorganisk kemi vid Lunds universitet, vet allt om det där vi kallar kärlek.

Annons

Vad är kärlek egentligen?Hjärta

Det handlar om att känna lust, bli kär och slutligen få ett djupare band med sin partner – att älska någon.

Vad händer i kroppen när vi är kära?

Allt är kemi! Hormonet testosteron ökar lusten, ämnet dopamin försätter dig i ett rus och noradrenalin gör att hjärtat klappar och du blir varm. Och lite extra modig…

Är det något jag själv kan påverka?

Ja, testosteronnivåerna och lusten ökar när du ägnar dig åt tävlingsinriktad sport. Ta en tennismatch på första dejten och öka chansen att bli förälskad! Dopaminet ökar och försätter dig i ett lyckorus när du gör något spännande, som exempelvis bergsklättring.

Är det verkligen bara kemi?

Maskineriet bakom kärlek handlar om vad vi uppskattar och det är i högsta grad individuellt, precis som varför vi gillar en viss färg eller maträtt. Det är svårt att lista ut och är det ens nödvändigt? Det är lite det som är kärlekens mysterium…

Finns kärlek vid första ögonkastet, och kan den vara livet ut?

Jag ser inget hinder ur det kemiska perspektivet för att kärlek vid första ögonkastet skulle vara möjlig. Men att bibehålla anknytningen i en parrelation kräver jobb. Man måste kramas, prata och vara nära. Ta på varandra och kärlekshormonet oxytocin kommer att flöda.

Kan äldre bli lika kära som tonåringar?

Visst är det så. Men det kan vara svårare att bli blixtförälskad som äldre. Du har mer erfarenheter, är kanske lite kräsnare och det är inte längre nyhetens behag som när du var ung. Men när förälskelsen väl slår till, är det med samma kraft!

Tänker du själv på dessa saker när du är kär?

Absolut! Jag tänker mycket på hur saker funkar och analyserar gärna mina känslor. Det gör bara kärleken bättre!

Är det sant att gammal kärlek aldrig rostar?

Jag tror det är svårt att bli kär i samma person två gånger. Men å andra sidan, om det dröjer väldigt länge mellan första förälskelsen tills att man ses igen så kan det i princip vara en ”ny” människa man blir kär i. Vi förändras genom livet. Om förälskelsen har blivit avbruten och är ofärdig kan den möjligen blomstra igen.

Av Christel Skeppås

Hjärta

 

Visste du att…

…fåglar är bara förälskade några minuter, elefanter i tre dagar och hundar är kära ett par månader!Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...