Annons

Annons

Känslosamma mötet när Leif Mannerström går under täckmantel

Leif Mannerström har länge brunnit för att hjälpa människor som har det svårt. I nya säsongen av programmet "Hemliga miljonären" träffar han organisationer som jobbar frivilligt med att hjälpa andra. "Livet kan ju förändras på en minut", säger Leif Mannerström i programmet.

Mejla
Dela (628)
Pinna

I säsong tre av programmet ”Hemliga miljonären” i Kanal 5, går ett antal kända svenskar under cover för att möta människor som jobbar med att hjälpa andra. Först ut att prova på hur det är att vara förklädd, är stjärnkocken Leif Mannerström.

Annons

– Jag ställer upp på det här för att jag brinner för det. Många kan bli fattiga i dag, av olika anledningar – sjukdom, skilsmässa, utslagenhet. Livet kan ju förändras på en minut, säger han i programmet.

Leif berättar att han och hans fru levde under blygsamma förhållanden under den första tiden som gifta. I dag lever de ett gott liv, i ett vackert hus precis vid vattnet utanför Ulricehamn. Under många år har han jobbat ideellt, bland annat genom att laga och servera mat till cancersjuka barn på sjukhus. Han har också länge varit en högljudd förkämpe för äldres rätt till bra mat på landets äldreboenden.

”Vet hur Zlatan känner sig”

I ”hemliga miljonären” går han steget längre. Under täckmanteln Lennart Ohlsson, reporter från Helsingborg, träffar Leif Mannerström olika eldsjälar som frivilligt arbetar med att hjälpa människor i nöd.

– Jag har aldrig haft en knut i nacken. Nu vet man hur Zlatan känner sig när han spelar match, säger Leif i programmet när han fått på sig peruken med hästsvans.

Leif Mannerström i förklädnad. Bild: Kanal 5

Bland annat besöker han Stadsmissionen som håller till i Johanneskyrkan i Göteborg. Deras verksamhet går till stor del ut på att vara ett skyddsnät för människor som av olika anledningar hamnat utanför samhället.

Missbrukade droger i decennier

Där möter han bland annat volontären Bosse, som under årtionden missbrukade droger.

– Jag började med droger när jag var tolv år. Jag var bostadslös väldigt länge och har varit inne många gånger i fängelset, säger Bosse i programmet.

Bosse berättar i programmet om sitt liv som missbrukare. Bild: Kanal 5

När han i 50-årsåldern besökte Johanneskyrkan förändrades allt.

– Jag fick ett liv här, fast jag trodde att livet var slut.

Bosse är mycket intresserad av mat och har fått ta ett allt större ansvar för matlagningen hos Stadsmissionen. När Leif Mannerström, förklädd till Lennart Ohlsson, besöker honom står han och lagar potatismos.

– Jag vet inte vart jag skulle ta vägen om jag inte hade det här. Förmodligen hade jag varit död, för då hade jag inte blivit drogfri, säger Bosse innan han instruerar Lennart Ohlsson i konsten att få till ett riktigt fluffigt potatismos.

Bosse lär Leif Mannerström att laga potatismos. Till vänster står Johanneskyrkans enhetschef Ulrika Lindeson. Bild: Kanal 5

”Hade ingen aning”

När Leif Mannerström sedan återvänder som sig själv blir Ulrika Lindeson, enhetschef på Johanneskyrkan, överraskad.

– Jag hade ingen aning om vad som skulle hända, säger hon.

Ulrika Lindeson och Leif Mannerström. Bild: Kanal 5

När Leif Mannerström dessutom berömmer henne för Stadsmissionens betydelsefulla arbete, och lämnar över en check med ganska många nollor, växer förvåningen.

– Det här betyder jättemycket för oss. Den gåva Leif ger oss kan generera oerhört mycket. Vi kan föda många människor med många portioner mat i flera månader, säger hon i programmet.

Får praktisera hos Mannerström

För Leif Mannerström är det viktigt att pengarna går direkt till att hjälpa de utsatta som söker sig till Stadsmissionen.

– De här pengarna ska användas direkt för dem som sitter i matsalen, så att de kan fortsätta med god mat och så att Bosse kan lägga lite extra smör och grädde i moset.

Leif Mannerström bjuder dessutom in Bosse att komma till hans restaurang Kometen, för att vara med i köket under några dagar. Bosse är inte sen med att nappa på erbjudandet.

– Det behöver jag. Även om de älskar mitt potatismos här, säger Bosse med ett skratt.

I programmet besöker Leif Mannerström även organisationerna Giving People och Superhjältarna.

”Hemliga miljonären” sänds måndagar klockan 20.00 i Kanal 5, med start den 24 april.

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...