Annons

Känslan av att vara prinsessa tog snabbt slut

Jag älskade den där kjolen. Jag tror att den var rosa från början men att vi färgade den blålila hemma i tvättmaski
nen. Det var massor av tyg, den var knälång och vid.

Mejla
Dela (0)
Pinna

Illustration: Victoria Plantin

Det gick att snurra runt, runt med den tills den formade sig som en blåklocka runt benen av vinden.
Och jag snurrade, tills jag blev yr. Jag kände mig som Askungen och som en prinsessa i den.
Jag ville ha den på mig i skolan. Jag var max tio år gammal och hade inte ens nått tonåren. Jag och alla andra visste vad det kunde innebära att ha kjolar i skolan, men jag ville ha det ändå. Det som jag ändå hade hoppats att det inte skulle ske – hände.
Det fanns speciellt en pojke, och han drog gärna med fler, som gillade att hota med att dra upp kjolen på flickorna.
Jag vet inte om han lyckades någon gång men hotet fanns där. Jag har ett minne av att bli jagad och att sitta och trycka kjoltyget mot benen för att det inte skulle bli verklighet.
Det var det som hände. Inte mer. Men det var tillräckligt för att skapa en otrygghetskänsla och jag kan framkalla den ännu.
Jag har tänkt på det speciellt den senaste tiden efter stort fokus på metoo-kampanjen mot sexism och trakasserier.

Annons

Den där skoldagen med min älskade prinsesskjol gick alltför långsamt. Jag, som annars aldrig önskade att den skulle ta slut, kunde inte vänta på att få gå hem.
Känslan av att vara en prinsessa tog snabbt slut och just den kjolen hade jag aldrig mer på mig i skolan, utan bara hemma. Där kunde jag få snurra med den i fred.
Både flickor och pojkar har givetvis saker att möta under uppväxten.
Jag kommer ihåg ojämlika slagsmål mellan pojkar och en lärare som bara hoppade över dem på väg in i klassrummet och knappt noterade det.
Jag kan bara vittna om de saker som jag varit med om under mitt liv hittills, som jag tror har att göra med att jag är just kvinna.
Jag minns ett slutbetyg i matematik som jag skulle få av en manlig lärare. Jag hade gjort bra ifrån mig under hela året och haft alla rätt på sista provräkningen. Han sa i princip:
– Jag måste ju ge dig högsta betyg. Men du ska veta att du är inget geni eller så.
Det var som att få högsta betyg med armbågen. Han var så att säga nödgad fast jag enligt honom inte var så smart.
Det där med vad ett geni är kan man diskutera tycker jag. Och vilken betydelse det egentligen har.
Men hur visste han att jag inte hade samma talang som killarna som traditionellt uppmuntrats att intressera sig för matematik och vetenskap och som han gärna gav extra uppmärksamhet?

När självförtroendet sviktar sitter han fortfarande som en gubbe på min axel och säger att han hade rätt.
Jag hade kanske aldrig valt den vetenskapliga banan, då jag redan hade fokus på andra intresseområden. Men tänk om han hade sagt tvärtom och uppmuntrat mig.
Jag kunde ha blivit astronaut som jag ville som liten eller astronom med känsla för stjärnor.
Tänk vad många flickor som kunde ha gjort betydelsefulla vetenskapliga upptäckter med rätt peppning. Då kanske vi hade haft i alla fall en enda kvinnlig Nobelpristagare i år!

En annan händelse som satt sig är när jag som ung journalistelev kom till min första praktikplats. Den var förmedlad av universitetet och det kunde inte bli seriösare.
Det första min manliga chef sa för att sätta mig på plats var: ”Du där, det är du som kokar kaffet.” Han pekade med hela handen.
Jag drack knappt kaffe då och förstod inte hur bryggaren fungerade. Mina snälla kollegor satte på den i stället, precis som vanligt. De sa: ”Det är inte din uppgift som inte ens dricker kaffe.”
Chefen visade prov på härskarteknik, allt det som handlar om att förminska och förlöjliga andra människor. Det har jag i och för sig sett hos både kvinnor och män.
Vi måste sätta stopp för alla typer av trakasserier av andra människor – jag också! För att alla kvinnor ska våga ta ut svängarna och svänga på kjolarna precis när de vill!

Text: Christel Skeppås

Christel är Allers kåsör.

Läs alla hennes kåserier här!

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...