Annons

Karin ”Kakan” Hermansson tävlar med pappa Jan i På Spåret

Konstnären och programledaren Karin ”Kakan” Hermansson har många strängar på sin lyra. Nu är hon aktuell i På spåret tillsammans med pappa Jan.

Mejla
Dela (0)
Pinna

Kakan Hermansson

Kakan Hermansson: Min familj har alltid peppat mig

Hemma hos familjen Hermansson har det alltid varit livliga debatter runt middagsbordet. Att våga ta plats och ha åsikter kan de ha nytta av nu när programledaren och debattören Kakan och pappa Jan tävlar tillsammans i tv.

Annons

Läs också: Möt Karin Laserow i Bytt är bytt

Konstnären, programledaren och skribenten Karin ”Kakan” Hermansson är känd för att vara frispråkig och alltid snabbt säga vad hon tycker. Att vara kvick är viktigt i SVT:s klassiska frågetävling På spåret – men när hon nu deltar i programmet med sin pappa Jan gäller det att även vara eftertänksam.

– Man vill ju inte dra för tidigt i nödbromsen och göra bort sig totalt. Även om jag är ganska prestigelös som person och långt ifrån någon dålig förlorare vill jag ju inte behöva skämmas för min insats efteråt. Å andra sidan brukar jag ju inte bry mig så mycket om vad andra tycker och tänker, ler hon.

Pluggat inför programmet

Kakan tror att hon och pappa Jan kompletterar varandra väldigt bra.

– Mina starkaste områden är det jag brinner mest för – feminism och antirasism – men jag följer med rätt bra i vad som händer i världen och har pluggat lite extra inför tävlingen. Så nu har jag koll på länder och huvudstäder jag aldrig kunnat innan, säger hon med ett skratt.

Läs också: Johan Glans: Drömmen är att få spela en riktig skitstövel!

Jans säkra kort är religion, psykologi och i viss mån filosofi.

– Det vi kan minst om båda två är nog naturvetenskap, så vi hoppas slippa en massa sådana frågor, ler han. Jag läser flera dagstidningar varje dag och följer även vad som händer på kanaler som BBC och CNN.

Kul ihop i kupén

En sak är i alla fall säker – de kommer garanterat ha kul ihop i kupén.

– Karin är fruktansvärt rolig. Jag skulle vara glad om jag bara hade hälften av hennes slagfärdighet. Hon är blixtsnabb och orädd i sina kommentarer och har med åren börjat leverera dem mer elegant, säger Jan.

Läs också: Michael Fernquist har förlorat två barn

– Pappa är verkligen inte så dålig han heller, utan snarare väldigt bra på att få andra att skratta. Vi har mycket roligt ihop när vi träffas i vår familj – mamma, pappa, jag och min lillasyster Kikki, berättar Kakan.

Livliga diskussioner

Under familjemiddagarna kan det ofta uppstå livliga, ja rentav vilda diskussioner om allt möjligt i livet – politik är inget ovanligt ämne och har aldrig varit. Vid dessa tillfällen är det bra att ha tillgång till det keramikägg – under namnet Ägget – som Kakan gjort och som alltid ligger på bordet när de äter tillsammans.

Läs också: Sticka Selmas mössa och halsduk – känd från julkalendern i tv

– Den som tar ägget får prata till punkt, då är det bara för de andra att snällt vänta på sin tur. Det här är förstås lite skämtsamt, men samtidigt bra när alla pratar i munnen på varandra, berättar Jan.

Ägget hade kanske varit bra att ha med även under tv-inspelningen om de riskerar att spåra ur och de inte kommer överens om samma svar… Fast de säger sig vara så nära varandra och ha så högt i tak att det inte är någon risk att de blir osams.

Pappa Jan sett avsnitt av På spåret

Jan är den som rest mest av dem – över 20 turer till USA – och sett flest program av På spåret genom åren. Men han tror ändå att dottern är klurigare på ledtrådar till tävlingens olika resmål.

Läs också: Jill Johnsons låtval gav Little Jinder gåshud i Så mycket bättre

– Hon associerar otroligt fort och det är jag övertygad kommer från hennes konstnärskap och bildseende, säger han.

Inte van vid tv

Jan är en pensionerad universitetslektor i religionsvetenskap vid Lunds universitet och inte alls van vid att synas på tv. Inte mer än i programmet På bröllop med Kakan som sändes i SVT i vintras.

– Jag får vara med enbart tack vare att min dotter är känd. Men det ska bli väldigt roligt att göra det här tillsammans med henne, ler han.

Kakan Hermansson

Kakan deltog som ”sidekick” i  Idol. Här ihop med Pär Lernström, Laila Bagge,  Alexander Bard och Anders Bagge.

Varit med i Idol

För merparten av oss är Kakan mest förknippad med sina uppdrag på tv. Hon syntes, år 2008, först i humorprogrammet Locash på ZTV, fick senare en egen talkshow i SVT, Kaka på kaka, och har även varit med i Veckans svensk och Idol på TV4. Dessutom har vi hört hennes röst i radioprogrammet PP3 på Sveriges Radio P3.

Läs också: Idol-Axel: ”Jag var rädd att ingen skulle tycka om mig”

Men det är konsten hon utbildat sig inom och egentligen ser som sin huvudsyssla. Kakan pluggade fem år på Konstfack och arbetar främst med keramik. Hon har bland annat ställt ut på NAU Gallery i Stockholm och Gustavsbergs konsthall.

Den nya kvinnogruppen

Kakan är engagerad i feministiska frågor och medlem i den feministiska konstnärsgruppen Den nya kvinnogruppen som bildades som en motreaktion mot den manliga konstscenen.

– Jag arbetar med frågor kring kön, klass och sexualitet. Hela mitt konstnärskap och jag som medial person handlar om att väcka opinion. Att vara feminist handlar om att våga sätta sig själv i obekväma situationer. Och min fördel är att jag inte är det minsta rädd för dålig stämning.

Läs också: Tv-snickarens 7 bästa tips

Att få slut på förtrycket av kvinnor, av homo- och bisexuella och av transpersoner är något som står högst upp på hennes lista.

– Mina föräldrar peppade mig och min syster att ta plats, att tycka och tänka. Att vara den jag är och stå för mina åsikter har alltid varit en självklarhet för mig.

Kom ut som homosexuell

Redan som liten tog Kakan mycket plats – och fick ofta kvarsittning i skolan.

– Jag pratade mycket på lektionerna, vilket inte var så populärt, så jag åkte ofta ut från salen. Att jag har så mycket energi fick sin förklaring när jag var 29 år och diagnostiserades med adhd.

Som 20-åring kom Kakan ut som homosexuell.

– Det var jobbigt, även om mina föräldrar sagt till mig ända sedan vi var små att det var helt okej om vi var bi eller homo. Just att vi alltid har haft det så öppet i vår familj och kunnat prata om precis allting har varit så bra. Många tvingas ju än i dag, trots att det är år 2015, att dölja eller kanske till och med förtränga sina känslor och det är fruktansvärt.

Kakan Hermansson

Kakan och Jan har alltid haft en nära relation.

Kakans mamma har ofta jobbat natt – vilket innebar att hon, pappan och systern umgåtts väldigt mycket.

– Han hade hand om oss mycket de helgerna när mamma sov och han var även pappaledig en hel del, vilket kanske inte var så vanligt på 1980-talet. Jag har alltid haft en bra och nära relation med pappa. För att nämna en sak hade jag ofta två långa flätor i håret – som antingen mamma eller pappa gjorde. Det känns lyxigt att ha haft det så.

Teaterapa

Som barn spelade hon handboll och medverkade i många teaterpjäser på skolan.

– Redan i 2-årsåldern upptäckte vi hennes konstnärliga ådra då hon började att rita och dessutom var väldigt duktig. Vi målade mycket tillsammans, klippte figurer, byggde modeller och ja, Karin var mycket kreativ. Ingen av oss är förvånad över vad hon uppnått fram till i dag, säger Jan.

Läs också: Mamma och pappa hjälpte mig tillbaka till livet igen!

Kakan beskriver sin far som varm, att han ser människor, samt är rolig och smart. Jan tycker att dottern är oerhört generös och snäll.

– Hon kan vara väldigt skarp och kritisk när det behövs, men också mjuk. Man skulle kunna säga att hon är en mjuk tuffing, menar han.
Kakan gör inom bara ett par veckors tid debut i ännu en klassiker på SVT – julkalendern. Hon är med i ungefär hälften av de 24 kvartslånga avsnitten i

Tusen år till julafton, där Lotta Lundgren och Erik Haag agerar de vuxna huvudrollerna.

– Det är ju som ett sorts Historieätarna, fast för barn. Jag tror att det kommer att bli en av de bästa julkalendrarna någonsin och det var jättekul att vara med.

Fotnot: På spåret sänds i SVT1 på fredagar kl 20 med start 20/11 .

Text: Joakim Löwing
Bild: Bo Håkansson, Bilduppdraget/SVT, Stella Pictures och privat

De är också med i På spåret 2015

  • Författarna David Lagercrantz och Viveca Sten
  • Fotbollsdomaren Jonas Eriksson och f d proffsboxaren Åsa Sandell
  • Programledarna Filip Hammar och Fredrik Wikingsson
  • Programledaren Petra Mede och skådespelaren Peter Magnusson
  • Radioprofilerna Louise Epstein och Thomas Nordegren
  • Författaren Aino Trosell och radioprogramledaren Tina Mehrafzoon
  • Journalisten Elisabet Höglund och radioprataren Jesper Rönndahl
  • Generaldirektören för Skolverket Anna Ekström och f d partiledaren Göran Hägglund

Beställ dina julklappar från Allers shop! 

Bra priser, FRI frakt över 300 kronor och snabba leveranser!

julklappar

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...