Annons

Annons

Stämningsfulla julmarknader i Norden

Bege dig på julmarknad till någon av våra nordiska huvudstäder och frossa i julupplevelser! Här finns något för alla smaker och åldrar, såväl traditionsenligt firande som mer moderna tilltag. Vi startar i Köpenhamn – där du kan hitta en julmarknad nära nog runt varje hörn!


Julmys på Tivoli i Köpenhamn.

Julmys på Tivoli i Köpenhamn.

Julmarknader i Köpenhamn, Stockholm, Oslo och Helsingfors 2016

Vad är väl en jul i Köpenhamn, om inte alldeles, alldeles underbar! Danskarna lämnar inget åt slumpen när det gäller att ordna julstämning. I varje hörn, kring varje torg, väntar en julmarknad. Dessutom är Köpenhamns centrum väldigt promenadvänligt, det mesta finns inom räckhåll. Turistbyrån tillhandahåller en utmärkt karta, ”Copenhagen Christmas”, med 30 olika julstopp, de flesta gratis.

Annons
Gilla Allers på Facebook

Vi startar klassiskt med julmarknad på Kongens Nytorv, mellan Nyhavn och Strøget, mitt i hjärtat av Köpenhamn. Här har man den bästa utsikten över julskyltningen på Hotell D’Angleterre, som är lika imponerande för varje år.

Vintervackert i Nyhavn

I Nyhavn står marknadsstånden tätt med julmat, godis, hantverk och pynt. Det doftar av brända mandlar och vinglögg. Bra är att köpa Copenhagen Card, då ingår förutom transporter och museibesök också en kanalbåtstur med sightseeingbåtarna.

Det blir en härlig lagom kylig vintertur som ger en vykortsöverblick över den vintervackra staden. Till och med dess signum, den lilla havsfrun, är pyntad med en julkrans. Hennes upphovsman HC Andersen dyker också upp i jätteformat på sin egen julmarknad, förr vid Kultorvet men numera på Axeltorv, mittemot Tivoli. Där har alla butiksstånden fått namn efter hans sagofigurer.

En kort promenad upp på Strøget hittar du porslinstillverkaren Royal Copenhagen, som har en årlig tradition att låta kända danskar duka sina egna julbord. Rekommenderas!

Vintervackert i Nyhavn.

Vacker vintervy över Nyhavn.

Glühwein och korv på Højbro Plads

Närheten till kontinenten gör att det klassiskt nordiska blandas med andra spännande influenser. Grannlandet Tyskland som är Europas verkliga proffs på julmarknader inspirerar till en tysk marknad på Højbro Plads, självklart med massor av glühwein och currywurst.

Blir man lite matt av allt glitter och glam så känns det uppfriskande att besöka fristaden Christianias exotiska julmarknad som funnits i över 30 år. Marknaden anordnas inomhus och för tankarna till en färggrann basar i varmt land. Människor från alla kulturer visar stolt upp sina hantverk.

Design på Philip de Langes Alle 10

Unga designintresserade får sitt lystmäte på Design och arkitektskolans julmarknad på Philip de Langes Alle 10 (i närheten av Operan), där konstnärer säljer sina egentillverkade otraditionella julgåvor. Här finns också ett rikt utbud för barn med fokus på eget skapande, bland annat kan den som vill göra sin egen adventsstjärna.

Oavsett ålder och intresse så är Tivoli jularnas julupplevelse i kubik. En miljon besökare vallfärdar till nöjesparken varje år.
Det råder ingen tvekan, vill du bli marinerad i julstämning: åk till Köpenhamn!

Datum och platser för julmarknad i Köpenhamn:

Datum och platser för julmarknader i Stockholm

Traditionellt julpynt på Skansen.

Traditionellt julpynt på Skansen.

Datum och platser för julmarknader i Oslo

Dans på Norsk Folkemuseum.

Dans på Norsk Folkemuseum i Oslo.

Datum och platser för julmarknader i Helsingfors

Marknadsstånd på Senatstorget i centrala Helsingfors.

Marknadsstånd på Senatstorget i centrala Helsingfors.

 • Tomasmarknaden
  Den mest kända julmarknaden, vid Senatstorget mitt i hjärtat av staden, med över 120 stånd med handarbeten, lyktor, julpynt, mat och varma drycker.
  3–22 december.
  Läs mer om Tomasmarknaden här!

 • Julvärlden
  I stadskärnan (vid Tre Smeders plats, Brunnsgården och kring Gamla Studenthuset) kan du möta julgubben, snögubbarna och andra roliga figurer samt njuta julmusik och föreställningar.
  3 december–23 december och 27 december–7 januari.
  Läs mer om julvärlden här!

 • Alexandersgatan
  Den officiella julgatan i full julskrud med mängder av julklappsshopping. Julljusen tänds för 68:e gången den 20 november.
  Läs mer om julstämning på Alexandersgatan här!

 • Kvinnornas julmarknad
  För 85:e året kommer kvinnliga hantverkare från hela landet för att sälja sina alster i Wanha Satama Conference Center i Gamla hamnen (Pikku Satamakatu 3-5).
  2-6 december.
  Läs mer om Kvinnornas julmarknad här!

Med reservation för eventuella ändringar i programmen. 

Text:Lotta Hellman
Bild:Ucke Mattsson, med flera. 

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...