Annons

Annons

Julio har svart bälte i att vara farfar


Karate Aristides Julio

vitpixel

Aristides har fått en ny träningskompis

vitpixel

Den ene är 7, den andre 71, men båda är lika frälsta. Varje vecka drar farfar Julio och barnbarnet Aristides på sig sina vita dräkter och tränar rörelser som har sina rötter i tusenåriga traditioner. Och träningen har fått dem att komma ännu närmare varandra.

Annons

vitpixel

För 71-åriga pensionerade sjukgymnasten Julio Frejeiro är barnbarnen livets efterrätt. Han och hustrun Stella bor i Lund i Skåne, grannar med sonen Fernando, hans hustru Rosine och deras två guldklimpar ”Karatekungen” Aristides, 7, och lillebror Iker, 5.

– Barnbarnen har fått mig att känna mig yngre. De får mig att göra saker som jag inte gör när jag är ensam: springa, skrika och sjunga. Med dem kan jag passa på, säger Julio.

Och visst har barnbarnen fått honom att göra saker som han aldrig trodde att han skulle ge sig på…

Det började med att sonsonen Aristides skulle börja träna karate i Lunds karateklubb förra hösten. Och farfar Julio skulle följa honom till en av veckans två träningstillfällen.

– Det gör jag så gärna, det är bara roligt. Det är fantastiskt att ha dem så nära.

Tränaren Tomas uppmanade de vuxna i salen att också träna om de ville, samtidigt med barnen.

vitpixel

Blev sugen

Till att börja med nöjde sig Julio med att bara betrakta sonsonens framsteg och hur lätt han tog till sig balansövningarna och koordinationen som är så betydande i karate.

– Det är så vackert att titta på, det är som en dans. Och tänk vad barnen lär sig snabbt. Inte minst alla japanska termer som finns i karate.

En del av rörelserna såg mycket svåra ut och själv har han aldrig haft lätt med koordinationen.

Men suget att testa fanns där och när det hade gått ett par månader fick han höra att klubben hade en träningsgrupp för 55-­plussare.

– Jag är visserligen 71 men tänkte att jag kanske kunde börja ändå. Fast jag ville vänta tills en ny termin startade. Tränaren sa att jag fick testa fler gånger om jag ville än de två, tre gånger som är brukligt innan man bestämmer sig.

Det behövdes aldrig. Efter bara ett par gånger på träningsgolvet, hade Julio bestämt sig. Det här var definitivt något för honom!

– Som gammal sjukgymnast vet jag hur viktigt det är att röra på sig, speciellt när man blir äldre. Jag kunde ju inte säga till mina patienter att de skulle träna om jag själv inte gjorde det. Så jag har alltid rört på mig, men sysslat med andra saker.

Nu har han själv varit i gång med karate en hel termin. Några av de rörelser som såg omöjliga ut från början har han lärt sig. Andra är han på god väg att klara.

– Men jag har fortfarande vitt nybörjarbälte. Och satsar inte precis på svart. Jag är ju trots allt äldre.

Karate Aristides Julio

Karateträningen har stärkt bandet mellan Julio och barnbarnet Aristides.

vitpixel

Blir lugn i själen

Däremot tränade han Aristides inför hans uppgradering. Det heter så när man går från en bältesfärg till en annan, som bevis på sina färdigheter.

– Vi tränade nästan varje eftermiddag för att han skulle lyckas med uppgraderingen, vilket han förstås gjorde. Nu har Aristides inte längre vitt, utan rött bälte!

Julio menar att det är något speciellt att dela intresse med sitt barnbarn.

– Aristides är en aktiv kille som gillar att leka och röra på sig. Det här är perfekt för oss att göra tillsammans. Det blir en rikare relation oss emellan och kommunikationen fungerar ännu bättre.

Lillebror Iker längtar tills att han också får börja med karate. Enligt farfar är han mycket bestämd på den punkten. Han ska också börja när han blir 6.

– Det är bra träning, inte bara för kroppen utan för hela männi­skan. Man blir lugnare i själen. Genom karaten får barnen lära sig viss respekt och disciplin. Det är rörelser som utvecklats under många tusen år.

Tills han fyller 6 och kan följa i storebrors och farfars spår får han göra andra roliga saker med farmor och farfar. Som att följa med till kolonilotten eller lyssna på musik och titta på filmer.

– Vi försöker ha barnbarnen hos oss så ofta vi får, och de gillar att titta på gamla Chaplinfilmer. De älskar hur han rör sig, nästan lite som karate.

Julio tar gärna fram spanska klassiker, som filmen om riddaren och äventyraren Don Quijote.

– Vi kommer från Uruguay i Latinamerika (familjen kom hit 1984) och vill gärna föra vidare också den delen av kulturen till våra barnbarn, säger Julio, som visade prov på den spanska styrkan när han själv gav sig ut på ett lyckat äventyr och började med sin nya favoritsport.

På senare tid har också filmintresset utökats, med en och annan film om samurajer och karate…

Hans tips till andra i hans ålder som gärna vill börja träna är:

– Våga sätta i gång med träning. Men tvinga inte in dig i något som inte känns bra. Gör det du tycker är roligt!

vitpixel

Text: CHRISTEL SKEPPÅS Bild: IBLLäs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...