Annons


Allers-Tradgard-loggaJohn Taylor: Fler bör satsa på astrar!

Astrar ger bästa höstblomningen – fantastiskt tycker trädgårdsmästaren John Taylor! Här ger han delningstips och knep mot nakna ben.

Mejla
Dela (170)
Pinna

john taylor trädgårdsmästare

I Slottsträdgården i Malmö har trädgårdsmästaren John Taylor, känd från tv:s Trädgårdstider, två underbara asterrabatter.

– Glädjen med en asterrabatt är definitivt att du får två månaders extra blomning på hösten – astrarna kan blomma till slutet av oktober, säger John.
Dessutom kan du variera en asterrabatt ganska mycket i både höjd och färg, och även blommans form.

Nakna ben? Dölj dem!

Höga astrar har en tendens att bli fula längst ner. Plantera någon annan, lägre perenn med friskt bladverk framför som döljer, och njut av asterns fina blomning i toppen.

Mjöldagg går att motverka

Mjöldagg är vanligt på astrar, men det finns resistenta sorter att välja. Mår en växt bra drabbas den mer sällan av angrepp. Du hjälper astern genom att plantera i bra trädgårdsjord som håller fukt och genom att ge den en lätt dos gödsel på våren.

Annons
Gilla Allers på Facebook

Ser du till att vattna motverkar du också mjöldagg. Det är vid torka problemen kommer.

Trädgårdsmästare John Taylor visar: Så delar du astrarna

Dela perenner

1. Gräv upp plantan och klipp ner den så blir det lättare att hantera den.

Efter blomningen går det bra att flytta och dela plantorna om du vill. Det kan behövas om plantan vuxit kraftigt eller om den behöver en bättre plats.

Dela asterplantor

2. Dela rotklumpen helst för hand. Då ser man var den naturligt vill dela sig. Hjälp eventuellt till med en planteringsspade eller liknande. Stora plantruggar kan man använda två grepar och dela med.

Text:  Anni Andreasson
Foto: Eva Malmström

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...