Annons

Johannes Brosts sista svåra tid och kamp mot cancern

Under sin sista svåra tid i livet kämpade Johannes Brost mot cancern, samtidigt som han drog sig undan offentligheten. Men trots den tuffa tiden, såg han ljust på framtiden och planerade för att få leva vidare. "Man vinner ingenting på att dra ner gardinerna och sätta sig och hulka. Jag behåller min livsglädje hela tiden", har han tidigare sagt till Expressen.

Mejla
Dela (223)
Pinna

Johannes Brost rasade i vikt – vägde strax över 50 kilo

Cancerbeskedet offentliggjordes i slutet av sommaren 2017. Johannes Brost hade rasat i vikt de senaste månaderna, något som blev påtagligt under inspelningarna av ”Let’s dance” och ”Fångarna på fortet”. Till sist vägde han bara strax över 50 kilo och tog kontakt med läkare.

Annons

Johannes Brost. Bild: IBL Bildbyrå

Han röntgades och det togs prover. Till sist kom läkarens dom – Johannes Brost hade drabbats av cancer. Tumören satt i halsen och för den folkkäre skådespelaren blev diagnosen chockartad. Under den tidiga hösten inleddes cancerbehandlingen.

Gilla Allers på Facebook

– Det är ett helvete så klart, för alla som drabbas av denna sjukdom. Det blir en svår tid nu framöver, men den ska jag klara av, sa han till Expressen då.

Diagnosen innebar att Johannes Brost fick ställa in sina jobbåtaganden och fokusera på att vila. Han drog sig tillbaka till landstället i Halland där han ägnade sig åt att läsa böcker och slappna av, berättade han för tidningen. Innan dess hann han med att slutföra inspelningarna av den sista säsongen av miniserien ”Fröken Frimans krig” som sändes i SVT under julhelgen.

Läs också: Johannes Brost om kampen mot cancern: ”Ska ut ur mörkret”

Johannes Brost använde humorn som skydd

Trots att han drabbats av en allvarlig sjukdom såg Johannes Brost ljust på framtiden och hade inte långt till humorn. På Instagram publicerade han en bild från ett kräftkalas med bildtexten ”En kräfta kommer sällan ensam. Skål!”.

En kräfta kommer sällan ensam. Skål!

A post shared by Johannes Brost (@johannesbrost1) on

Att se humorn i allt det tragiska var Johannes Brosts sätt att hantera det svåra.

– Man vinner ingenting på att dra ner gardinerna och sätta sig och hulka. Jag behåller min livsglädje hela tiden. Det är mitt sätt att överleva, det är det verkligen, sa han till Expressen i september.

Han har också berättat hur mycket stöd och kärlek han har fått från sin omgivning under den svåra tiden.

– Jag är otroligt lyckligt lottad med fyra fantastiska barn, barnbarn, syskon och vänner som fullständigt invaderat mig sedan beskedet. Vänner och kollegor som ringer och frågar hur det är och som hjälper mig på alla sätt, har han tidigare sagt i en intervju med cancerinformation.se.

På Instagram lade han under hösten upp bilder från mysiga familjemiddagar och dagar tillsammans med syskonen.

Läs också: Johannes Brost om cancerbeskedet: ”Har haft ett väldigt stöd”

Drog sig tillbaka

Till en början såg prognosen god ut och Johannes Brost berättade att läkarna hade goda förhoppningar om att kunna operera bort tumören. Men den senaste tiden har skådespelaren dragit sig undan offentligheten allt mer. Han slutade att uppdatera sitt Instagramkonto och till Expressen sa han på senhösten att han beslutat sig för att inte ge några fler intervjuer angående cancern.

På sin allra sista Instagrambild, som publicerades i mitten av oktober, syns Johannes Brost tillsammans med sin dotter och hennes mamma på en Rolling Stones-konsert i Friends Arena i Stockholm.

Johannes Brost sörjs av fansen och kollegorna

Sedan nyheten om att Johannes Brost gått bort i sviterna av cancern, har kommentarerna strömmat in på Instagram.

”Vila i frid fina Johannes!! Alltid saknad aldrig bortglömd”, skriver en följare.

”Vila i frid Johannes och tack för allt! En fantastisk skådespelare och glädjespridare”, kommenterar en annan.

Det är inte bara fansen som hyllar skådespelaren. Också Johannes Brosts kollegor sörjer sin vän och arbetskamrat.

– Det var mycket tråkigt att höra. Han var en ypperlig person, säger polisprofessorn Leif GW Persson till Expressen.

Johannes Brost i ”Fröken Frimans krig”, tillsammans med skådespelarna Maria Kulle och Lena T Hansson. Bild: IBL Bildbyrå

Skådespelaren Sofia Ledarp deltog i ”Stjärnorna på slottet” tillsammans med Johannes Brost och spelade dessutom mot honom i ”Fröken Frimans krig”. Nu saknar hon sin kamrat.

– Jag är väldigt glad att jag fick träffa en sådan människa som Johannes. Han har ett sådant stort hjärta och var verkligen en historieberättare. Jag tänker på hans barn och familj som han älskade så oerhört mycket. Det var så himla kärleksfullt att se en människa visa så starkt vad som är viktigt i livet, säger hon till Aftonbladet.

Också på sociala medier väller hyllningarna in från en rad kända personer vars vägar korsats med Johannes Brosts under årens lopp. Bland de som sörjer skådespelaren finns Anja Pärson, Regina Lund och Alice Bah-Kuhnke:

Skulle framträda i tv på måndag

Den 8 januari skulle Johannes Brost ha medverkat i den direktsända galan ”Tillsammans mot cancer” i TV4. På torsdagen skickades ett pressmeddelande ut från tv-kanalen, där Johannes Brost stod med som en av de medverkande.

– Johannes Brost, som själv har drabbats av cancer, kommer att gästtala på “Tillsammans mot cancer”-galan och uppmärksamma kampen mot sjukdomen för att få fler att stödja cancerforskningen, sa Amanda Hjärtmyr, pressansvarig, under julhelgen enligt Expressen.

Men det blir ingen gala för Johannes Brost. På fredagen meddelade Brosts familj att skådespelaren avlidit den 4 januari på Skånes universitetssjukhus.

”Han kämpade hårt och länge men klarade inte kampen mot cancern. Han fattas oss”, skrev familjen i ett mejl till nyhetsbyrån TT.

Många minns nog Johannes Brost för rollen som Joker i långköraren ”Rederiet”, men under sin långa karriär hann han med ett stort antal roller. 2013 vann han en Guldbagge för bästa manliga huvudroll i filmen ”Avalon” och nu senast syntes han i den sista säsongen av ”Fröken Frimans krig” i SVT.

Läs också: Johannes Brost om familjen: Mammas död gjorde mig till en bättre pappa

Artikeln publicerades först på Allas.se.

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...