Annons

Johan Glans om showen ”World tour of the world”

Han har utsetts till Årets komiker och har fått oss att skratta i såväl Parlamentet som Kvarteret Skatan. 2016 har Johan Glans rest runt med sin världsturné – World tour of the world. "Det har gått bättre för mig än vad det borde ha gjort."

Mejla
Dela (26)
Pinna

En bild från soloshowen World tour of the world.

Johan Glans i soloshowen World tour of the world.

Johan Glans roar vidare efter sin world tour!

Om Johan Glans skulle sammanfatta sitt liv i en självbiografi tänker han sig att det skulle bli en pekbok för barn, ett enkelt liv med ett flertal spännande äventyr. Läsarna skulle möta en skåning som trivs bäst hemma i lägenheten på Södermalm i Stockholm, samlar papper och lider av en gnutta telefonfobi.

Annons

Läs också: Petra Mede om mammarollen

När Johan ska ringa någon myndighet stirrar han länge på telefonen, och han oroar sig alltid för att hans ivägskickade sms inte innehåller tillräckligt många smileys. Men någon ledsen clown som skämtar för att dölja sina tårar skulle ingen se en skymt av. Den hemligheten finns inte hos Johan.

– Jag går inte riktigt med på att man är komiker för att man måste kompensera för någonting annat. Nästan som att det skulle vara symtom på någonting. Man tror ju inte att en sångare är artist av någon annan anledning än att den är bra på att sjunga.

– Men vi håller gärna fast vid bilden av den ledsna clownen för att den är attraktiv. Jag fascineras själv av den. Det är spännande med någonting som har så stora kontraster. Och det är klart, på vissa stämmer den bilden in, som för Robin Williams till exempel.

Många år på scenen

42 år gammal, 22 år på ståuppscenen och minst tio år som känd komiker på bästa sändningstid i tv-succéer som Parlamentet och Kvarteret Skatan. Johan har en lång karriär bakom sig, och egentligen sträcker sig artisteriet ännu längre tillbaka än till 1994 då han fick sitt genombrott som ståuppkomiker.

Läs också: Karin Laserow i TV4:s Bytt är bytt: Livet är som en spann vatten!

I föräldrahemmet i Eslöv finns grovkorniga filmer från sent 1970-tal där Johan springer runt, snubblar, ramlar och har sig som en 4-årig Nils Poppe-imitatör. Som de skrattade, alla fastrar, mostrar, farbröder och morbröder.

En humornörd

Mormor och morfar var så stolta över det första barnbarnet, och mamma och pappa hade väl inte kunnat tro att deras förstfödde skulle ställa sig på Pias närköp och låta som Kalle Anka.

Cirkusföreställningarna i den egna trädgården var välbesökta, och när Johan skulle avsluta gymnasiet med ett specialarbete var det självklart att det var Monty Python det skulle handla om.

Därför höll Jill Johnson separationen hemlig under ”Så mycket bättre”

– Jag fick nog oproportionerligt mycket uppmärksamhet som barn. För mig var det så självklart när jag såg komiker eller clowner på tv att det var det där jag själv ville göra. Vill inte alla det? Men visst, jag är en riktig humornörd och kan alla gamla komedier.

Tävlade mot David Batra

Trots att vägen var utstakad redan utanför butiken i Eslöv var det först när Johan som 18-åring hittade en affisch på gatan i Lund som det roliga började bli allvar. En tävling i ståuppkomik skulle hållas och Johan och hans vän bestämde sig för att delta.

Därifrån rullade allt som på räls. Johan kom att dela segern med David Batra, och Lennie Norman bad honom komma till Norra Brunn för att uppträda.

Läs också: Programledaren Ann-Marie Rauer: Prins Daniel är min drömgäst!

Årets komiker

Universitetsstudierna började blekna allt mer i jämförelse med skrattsalvorna i Stockholm. Han flyttade till huvudstaden och började försörja sig som komiker. Sedan radas succéerna upp: Kvarteret Skatan, Parlamentet och diverse annat.

Utmärkelser som Årets komiker och Årets skåning finns med bland belöningarna, men för Johan slår inget så högt som att ha blivit hedersmedborgare i Eslöv. Diplomet sitter på väggen i det gamla pojkrummet och påminner om att sina rötter – dem kommer han aldrig ifrån.

jogan-glans-varldsturne4

Humor över landsgränser

I höst har han begett sig utanför Sverige och skämtat med hela världen. Då gäller det att hitta fram till den humor som tillåts passera över landgränserna.

Läs också: Idol-Axel: Jag var rädd att ingen skulle tycka om mig

– Jag börjar alltid där jag är när jag skriver manus. Vad är det jag lever med just nu? När jag var singel handlade skämten om hur det var att försöka få tjejer. När jag träffade min fru Sara handlade det om hur det var att leva tillsammans med någon och nu handlar det om gnälliga barn. Sedan blir det väl om pension, skrattar han.

Johan är gift med komikern och manusförfattaren Sara Young.

Johan är gift med komikern och manusförfattaren Sara Young.

Inspireras av familjen

Döttrarna Minni, 8, och Cilla, 6, är stora inspiratörer till vad Johan skojar om från scenen. De kommer gärna med förslag på skämt som för Johan är helt obegripliga. Numera händer det att de också finns i publiken. Att se dem i bänkraderna gör honom extra nervös.

Läs också: Möt Rolf Lassgård

– Jag känner mig som en bluff. De vet ju att jag egentligen inte är så här rolig. Det är alltid lite konstigt att ha de närmaste i publiken. Och när jag ska skämta för Sara blir jag alltid jättenervös, så det blir liksom aldrig kul.

Bilturer genom Skåne

Han tänker tillbaka på sommarens semester med bilturer genom Skåne och det dras paralleller till den egna barndomen, hur lik och olik en biltur med familjen är 2016 jämfört med 1980. Minni och Cilla önskar sig surfplattor i baksätet och Johan kontrar med att det närmaste han kom en touch screen på sin tid var den immiga bilrutan. Det blir inga surfplattor, han är av den åsikten att döttrarna ska titta ut genom fönstret eftersom han drömmer om att visa dem världen. Någon gång hoppas han att de slår följe på hans världsturnéer.

Igenkännande humor

På den här turnén har bilsemestern i Skåne fått vara föremål för de skämt som amerikaner och japaner roas av. Det här med kompromisser tror Johan ingår i allt familjeliv, och igenkänningen kan lägga grund för att det blir roligt.

Läs också: Hon gick från barnskådis till professor

– I familjen måste man samsas med folk i olika åldrar och av olika kön. På sommaren ska man göra någonting tillsammans fastän mamma helst vill dricka vin med kompisarna och pappa läsa bok i hängmattan.

– Plötsligt hamnar man på ett äppelmusteri och undrar: Vem är det här för? Ingen brinner för att vara här. Men det blir lagom kul för alla och man har jämkat och kompromissat. Den där påtvingade glädjen, den måste ju vara lika för familjer i hela världen.

World tour of Skandinavien

Det är fyra år sedan Johan var på en egen turné, då med World tour of Skandinavien. Längtar han aldrig efter att göra någonting annat än att skoja? Jo, ibland önskar han få spela en riktig skitstövel, någon som är helt olik den tafatte svensken som är en typisk Johan Glans-roll.

Anledningen till att vi älskar att skratta åt drumliga töntar tror Johan har att göra med att idealbilden av en man är det motsatta; handlingskraftig, världsvan och en som har koll på läget. När ambitionen inte motsvaras blir det ofta kul.

Läs också: Möt radarparet i Antikrundan

Den egna ambitionen, att leva på att snacka dynga, som Johan själv kallar det, är infriad flera gånger om. Trots det kan Johan inte riktigt greppa karriären när han tittar i backspegeln.

– Jag kan känna att det har gått bättre för mig än vad det borde ha gjort. Jag blir så imponerad av folk runtomkring mig fastän jag kommer på att jag själv har gjort tio gånger så mycket. Vet inte om det är Eslövsmentaliteten som aldrig har gått ur mig. En del av mig känner det som att jag har slunkit in genom en bakdörr.

 

Text:Petra Westlin

Bild: Stefan Nilsson, IBL och Robin Eldrim

 

Missa inte: Se Johan Glans prata om påsken!


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...