Annons

Annons

Jimmi, 18, förlamades efter olyckan: ”Det är hemskt”

18-åriga Jimmi skadades svårt under en gymnastiklektion och blev förlamad från nacken och nedåt. Nu drömmer han om att få bo med sin familj igen – men är fast på ett rehabcenter. "Det som tär på mig mest är att jag kanske inte kommer kunna flytta hem", säger han i veckans avsnitt av "Sofias änglar".


Jimmi, 18, blev förlamad i olyckan: ”Han bara låg där”

Fram till december 2016 var Jimmi som vilken annan 18-åring som helst. Han var en aktiv person med BMX som sitt stora intresse.

– Jag cyklade varje dag, jag lyssnade på musik, spelade spel och pratade med vänner, var med lillasyrran och familjen. Det var det som var livet då och det var hur bra som helst, säger Jimmi i veckans avsnitt av ”Sofias änglar”.

Annons
Gilla Allers på Facebook

Jimmi älskar att cykla BMX. Bild: Kanal5

Men så en dag, mitt i julförberedelserna, ringer Jimmis gymnastiklärare till föräldrarna Tommy och Maria och berättar att Jimmi har blivit allvarligt skadad. Han har hoppat studsmatta, hamnat fel och störtat med huvudet rakt ner i golvet. Han svimmade och när han vaknade igen kunde han inte röra sig.

Jimmi hade krossat en nackkota, fått en märgskada och blivit förlamad från nacken och nedåt.

– Han bara låg där i sjukhussängen och tittade. Det första han sa var ”det här var inte min plan”. Det ska ju inte hända mitt barn, säger pappa Tommy i programmet.

Jimmi förlamades efter olyckan. Bild: Kanal5

Gjort framsteg

Jimmi opererades och ingreppet gick bra. Sedan dess har han gjort stora framsteg, främst på grund av sin kämpaglöd och vilja att bli bättre.

– Med tanke på att han var förlamad från nacken och ner, har han gjort otroliga framsteg. Han har fått i gång många av funktionerna som han inte ska ha enligt skadan. Han har fått i gång armar, handleder och viss känsel nedanför knäna och under fötterna. Så det händer ju små grejer hela tiden, säger Tommy.

Jimmis positiva inställning har gjort att han lyckats med flera delmål, som att röra armarna. Bild: Kanal5

Jimmi själv säger att han är en i grunden positiv person. Med stor envishet lyckas han hela tiden ta små steg framåt.

– På intensiven på sjukhuset kom det en överläkare fram till mig. Hon frågade vad jag hade för intressen och när jag sa cykling sa hon bara: ”Hitta en ny hobby”. Men nej, det vill jag inte. Sedan kände jag att det är nu jag ska behålla det här positiva tänkandet, säger Jimmi i programmet.

Drömhuset är inte anpassat

Men trots framstegen kvarstår det faktum att Jimmi just nu varken kan stå eller gå. Han är rullstolsburen och beroende av andras hjälp.

– Jag kan inte gå ut, jag behöver hjälp med att duscha och att gå på toa, jag behöver hjälp med att klä på mig, jag behöver hjälp med att flytta på mig. Det är hemskt, jag tycker inte om det, säger han i ”Sofias änglar”.

När Jimmi är hemma i huset måste han bli buren av pappa Tommy eftersom det inte går att ta sig runt med rullstolen. Bild: Kanal5

Ännu månader efter olyckan har Jimmi inte kunnat flytta hem, utan bor på ett rehabcenter. Familjens hus ligger vackert ute på landet och har en liten lägenhet på ovanvåningen, som blev Jimmis eget lilla kryp in när familjen flyttade in bara en månad innan olyckan.

Huset är deras dröm, men det är inte anpassat till Jimmis nya behov överhuvudtaget. Här finns både trappor och höga trösklar och det är omöjligt för Jimmi att bo där.

– Det som tär på mig mest är att jag kanske inte kommer kunna flytta hem, eftersom huset inte är anpassat, säger han i programmet.

”De tar bort hans liv”

Kommunen har gett familjen avslag på deras ansökan om att få hjälp med bostadsanpassningen.

– Det känns inte som om kommunen vill hjälpa till och det känner vi att är väldigt tråkigt. Speciellt för Jimpas skull, det känns som om de tar bort hans liv, säger Maria.

Att inte veta hur den närmaste framtiden ska bli för Jimmi tär hårt på hela familjen. Att Sofia Wistam, Johnnie Krigström och Mattias Särnholm nu beslutat sig för att hjälpa dem, är en stor lättnad.

Johnnie Krigström, Maria med Hailey i famnen, Tommy, Mattias Särnholm, Jimmi och Sofia Wistam. Bild: Kanal5

Tillsammans med alla hantverkare i ”Sofias änglar” anpassar de husets ovanvåning så att Jimmi kan flytta hem igen.

Har stora drömmar

När boendefrågan är löst, har Jimmi stora planer för framtiden.

– Min dröm för framtiden är att jag inte ska sitta i den här rullstolen längre, att jag ska kunna gå och cykla igen, leva det liv jag levde förut och ha det jättebra.

Glädjen är stor när Tommy och Jimmi får reda på att de ska få hjälp av ”Sofias änglar”. Bild: Kanal5

Han drömmer dessutom om att starta och driva sitt eget klädmärke och Sofia Wistam ger honom en överraskning han sent ska glömma. Men att få flytta hem är naturligtvis den största gåvan av alla.

– Jag finner inga ord för det. Det finns änglar, säger pappa Tommy.

”Sofias änglar” sänds måndagar klockan 20.00 i Kanal5.

Av: Minna Wallén-Widung

Bild: Kanal 5

Missa inte: Båda föräldrarna dog ifrån döttrarna

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...