Annons

Annons

Jenny räddade Sofie ur våldtäktsmannens strypgrepp

Sofie var trött och ville bara hem när en okänd man dök upp vid hennes sida. Hon avvisade honom och fortsatte att gå. Då slog han omkull henne. Hennes hjärtskärande skrik hördes ända in till Jenny som reagerade på ren reflex.


Jenny och Sofie tror att deras möte kan vara början på en djupare vänskap. BIld: PERNILLA WAHLMAN

Jenny och Sofie tror att deras möte kan vara början på en djupare vänskap. Bild: Pernilla Wahlman

Sofie blev nästan våldtagen – då grep Jenny in

Den modigaste människa jag någonsin har träffat. Så beskriver 29-åriga Sofie Björk sin hjälte, 27-åriga Jenny Englund.

– Är det någon som ska ha Allers guldhjärta för ett osedvanligt stort civilkurage så är det hon. Tack för att du räddade mig, utbrister Sofie och vänder sig mot Jenny.

Annons

– Åh, jag vet inte vad jag ska säga. Vad fint av dig, svarar Jenny ödmjukt.

Gilla Allers på Facebook

Läs också: Åsa blev misshandlad – nu hjälper hon andra våldsutsatta kvinnor

De sätter sig i soffan i Sofies lägenhet i Borlänge och minns med fasa den fruktansvärda händelsen som kunde ha slutat riktigt illa. Det var snö och mycket kallt när Sofie gick hem från krogen en vardagsnatt i februari år.

Sista bussen hade gått och hon promenerade själv genom staden. I lägenheten en bit därifrån låg hennes dåvarande sambo och tvååriga dotter Vilja och sov.

– Jag var trött och längtade bara efter att få komma hem och krypa ner under täcket, berättar Sofie och ler sorgset.

Man följde efter henne

Klockan var halv tre på natten när en man plötsligt dök upp vid hennes sida. Sofie svarade kort att hon inte var intresserad och fortsatte att gå. Men mannen följde efter och bad henne att hänga med på en efterfest.

– Jag försökte få bort honom på alla sätt. Men han gick ändå efter och försökte charma mig, berättar Sofie, som blev räddare och räddare när mannen blev alltmer närgången.

Läs också: Mitt äktenskap var som en skräckfilm

Hon tog fram mobilen för att ringa en vän som kunde möta upp henne. Men hon hann inte slå numret förrän mannen tog telefonen och knuffade omkull henne på marken i ett bostadsområde. Sofie hamnade på rygg och var först chockad innan hon insåg vad som höll på att ske.

– Plötsligt hade han armen i mitt ansikte och det gjorde så fruktansvärt ont. Han hade hela sin kroppstyngd på armen. Jag skrek på hjälp allt vad jag orkade. Någon måste höra, för det var fortfarande tänt i flera av hyreshusen.

Kamp på liv och död

Sofie beskriver det som en kamp på liv och död där bland husen. Hon slog och rev honom i ansiktet, allt för att komma loss.

– Jag var livrädd för att han skulle ha ihjäl mig. Jag måste bara överleva, berättar Sofie och tittar på Jenny som tar tag i hennes hand för att ge stöd i att berätta om det svåra.

Mannen drog ner sina och hennes byxor. Han tog sedan stryptag och höll på att kväva Sofie som hade svårt att få luft.

Läs också: Denise Huber var försvunnen i 3 år – hennes lik hittades i en frys

– Han våldtog mig och jag förlorade nästan medvetandet för jag kunde knappt andas, berättar Sofie med dämpad röst.

Jenny hade suttit och spelat kort när det plötsligt hördes ett hjärtskärande skrik utanför fönstret.

– Jag sprang ut i hallen, för det hördes att det var något allvarligt. Det skriket kommer jag aldrig att glömma. Jag sprang ut i snön bara iklädd en tunn jacka och barfota i sandaler.

Höll hårt om halsen

När Jenny sprang runt hörnet på hyreshuset såg hon två personer som låg på backen. Hon såg hur mannen höll hårt om Sofies hals, och att han höll på att strypa henne.

– Jag ropade ”Vad är det som händer?”, säger Jenny.

– Jag hörde en röst långt bort, och jag blev lugn inombords för jag förstod att det kom någon och att jag skulle bli räddad, inflikar Sofie.

När Jenny kom fram reste sig mannen upp. Hon tänkte inte på att han kunde ha en kniv eller vapen på sig som han kunde skada henne med. Hon ville bara stoppa det han höll på med.

– Jag reagerade på ren reflex och sprang i full fart mot honom. Det var sådan kraft att vi flög några meter. Jag var så arg att jag höll honom i håret och dunkade hans huvud i backen flera gånger, säger Jenny och ryser när hon tänker tillbaka.

Läs också: Jag klandrade mig själv länge – nu hjälper jag andra våldtäktsoffer

Hon och en vän som kommit efter hjälpte Sofie upp ur snödrivan. När Sofie bad om hjälp att leta efter hennes telefon slet sig mannen från Jennys grepp och kom undan.

Grannar hade sett vad som hänt och slagit larm. 45 minuter efter larmet kom polis och ambulans till platsen.

– Under den tiden kunde hon ju ha hunnit bli dödad. Jag förstår verkligen inte varför fler människor inte sprang ut, säger Jenny.

Minnen om övergreppet försvann

Sofie grät när hon togs om hand av ambulanspersonalen som förde henne till sjukhuset där hon blev undersökt och förhörd.

– Då fattade jag inte riktigt vad som hade hänt. Mina minnen om övergreppet försvann. Jag var så chockad.

Läs också: Berete blev knivhuggen på jobbet

Också Jenny var skakad av händelsen. Hon arbetar som målare och är van vid att bära tungt. Därför är hon ganska vältränad och stark. Något hon hade nytta av vid händelsen.

– Mannen var stark och skoningslös. Om han strypt Sofie så att hon hade förlorat medvetandet hade hon kunnat frysa ihjäl i snödrivan.

Chocken kom senare

Jenny minns att hennes fötter var blå när hon kom in i lägenheten. Hon höll på att förfrysa, så kallt var det ute.

– Det var först när jag skulle sova som chocken kom och jag förstod vad jag varit med om. Jag pratade med mina vänner som gav mig stöd. Det är så otäckt när det är så nära, med våldtäkt mitt på öppen gata.

Det skulle ta några månader innan Jenny och Sofie träffades igen.

Läs också: Panikångesten tvingade mig att välja mellan döden eller livet

Tiden efter våldtäkten minns Sofie som ett helvete. Antingen satt hon bara och stirrade rakt ut i luften eller kämpade med att hantera panikångestattacker.

– Jag grät konstant och kunde inte sova för jag fick flashbacks i sömnen. Det var knappt att jag orkade ta hand om min dotter. Jag mådde så dåligt att jag funderade på hur jag skulle orka leva med det som hänt.

Potentiella våldtäktsmän

Samtidigt som hela tillvaron vänts upp och ner separerade Sofie från sin sambo. Hennes pappa blev ett stort stöd, likaså hennes vänner. Hon ville kontakta Jenny efter överfallet. Men polisen avrådde från det till dess att mannen var gripen och en rättegång var inledd.

Anledningen var att deras vittnesmål kunde bli mindre trovärdiga om de sågs. Men Sofie tänkte hela tiden på den där modiga ängeln och hoppades få träffa Jenny igen. Under tiden fick Sofie kristerapi och blev sjukskriven från arbetet på ett kafé.

Läs också: Emil tvingades bo hos en pedofil

– Det var riktigt jobbigt. Jag hade ju ingen aning om hur han såg ut. Varje person jag mötte var som en potentiell våldtäktsman.

Tidigare dömd för våldtäktsförsök

Tack vare att Jenny slet av honom hår kunde han hittas i DNA-registret, då han tidigare var dömd för ett våldtäktsförsök. Det var en 24-årig man som polisen kunde gripa två månader efter våldtäkten. Dagen före rättegången dök det också upp nya bevis. Sofie hade lyckats riva mannen, så att de också hade DNA under hennes naglar.

– Jag blev så glad så jag nästan började gråta. Nu kunde de koppla honom både till platsen och till mig. Nu skulle jag få upprättelse, säger Sofie som även blev mycket glad när hon såg Jenny i rättssalen.

Under rättegången var Jenny ett stort stöd.

– Jag skakade och mådde väldigt dåligt. Det var tungt att sitta och se mannen neka till anklagelserna. Men det var skönt att ha Jenny där. Hon berättade viktiga saker.

Dömdes till fängelse

Sofie kramade om Jenny och tackade henne efter rättegången. Även domaren berömde Jennys modiga insats som gjorde att mannen kunde gripas och dömas till fängelse i tre år och tre månader.

Efter rättegången blev de båda kvinnorna vänner på Facebook och har nu kontakt. När Sofie mår bättre kanske hon orkar umgås mer med Jenny. Båda är i dag ensamstående mammor med små barn, och att det finns mycket roligt att hitta på är de båda överens om.

Läs också: Kidnapparen är dömd: Nu kan Dorota andas ut

– Jag är enormt tacksam. Det som gör mig glad är att det finns människor som Jenny. Jag kanske hade varit död om hon inte ingripit. Du är verkligen en äkta hjälte, säger Sofie med eftertryck och hänger Allers guldhjärta runt hennes hals.

Hon tar även fram en tavla som hennes faster målat. Det är ett porträtt av Jenny och är en present från Sofie och hennes pappa.

– Jag blir helt tagen. För mig är det självklart att man hjälper sina medmänniskor. Vad är det för samhälle vi annars lever i? säger Jenny med eftertryck och ger Sofie en stor kram.

Text: Therése Weber Cedergren

Läs också

Min man misshandlade mig i över 30 år…

Hustrumisshandel

 Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...