Annons

Annons

Jenny, 78, har ett livslångt kärleksförhållande till fotboll

Favoritlaget heter MFF och som supporter ställer Jenny krav. Det är alltså ingen villkorslös förälskelse...


Bild: Skånesport.se

Bild: Skånesport

Jenny Bergström flyttade till Malmö på 60-talet efter att ha träffat en blond och blåögd man som kom från stan. Den kärleksaffären resulterade bland annat i två barn och flera andra starka  förbindelser. Jenny, som ursprungligen kommer från Norge, förälskade sig både i Malmö och fotbollslaget MFF.

Annons

– Den kärleken är livslång, säger Jenny Bergström.

Eftersom Jenny jobbade skift på färjorna mellan Limhamn-Dragør och hade småbarn hemma fick hon följa favoritlaget i tidningsspalterna till en början. Fast Jenny minns att hon småpratade med legendariske tränaren Bob Houghton när han handlade ombord.

– Fast jag minns knappt vad jag sa.

Föredrar att stå

Förhållandet till fotbollslaget blev fastare när färjorna fick lägga ner trafiken i konkurrens från den nyöppnade bron över Öresund kring sekelskiftet. Då kunde Jenny börja gå ”po´ match” på riktigt. Ståplatslivet började egentligen med att sittplatserna var utsålda. Men efter att hon fått smak för det har Jenny aldrig gått tillbaka.

– Jag gillar att stå. Min dotter går på sittplats med sin pojkvän men jag föredrar att stå, säger Jenny Bergström som trivs i myllret.

Hon har i alla fall inte upplevt klacklivet som något farligt trots de återkommande larmrapporterna om farliga bengaler och stökiga supporters.

– Där jag är är det aldrig något bråk. En bit ovanför står det lite medelålders män och det är en kategori som jag undviker. Jag står bland de yngre killarna, de har alltid varit schyssta mot mig. Jag är ju ganska så liten och om jag ber att få byta plats med någon för att kunna se så brukar jag få det, säger Jenny Bergström.

Huliganer i Ukraina

Kärleken till fotbollen har även tagit henne till nya resmål. Häromveckan var hon till exempel i England för att se Zlatan i Manchester United mot Liverpool.

– Fast där fanns det bara sittplats. Jag hade gärna stått.

Höjdpunkterna i Jennys supporterliv är Champions league-äventyret 2015.

– När de vann mot Salzburg hemma. Det var ju mäktigt att vara där.

När laget gick vidare hängde Jenny med på det himmelsblåa tåget till bland annat Grekland och Italien. Minnena från besöket i Ukraina och matchen mot Sjachtar Donetsk har hon lite blandade känslor inför. Jenny berättar att hon och dottern Birgitta var på plats tillsammans med de andra MFF-supportrarna när maskerade huliganer dök upp och attackerade svenskarna.

– Jag och min dotter hade precis gått in på en restaurang när det hände. De anföll med flaskor, glas och stolar. En kille, som jag pratade med efteråt, blev nerslagen och förlorade medvetandet. Det var hemskt allting.

Men supporterlivet handlar inte bara om exotiska resor till Falkenberg och Aten. Det handlar också om att ”frysa häcken av sig” på träningsmatcher i januari för att kolla in de senaste nyförvärven.

Bild: Skånesport

Bild: Skånesport

Sågar förre tränaren

Att Jenny är supporter innebär också att hon ställer krav. Det handlar inte om en villkorslös förälskelse. Hon anser till exempel att Malmö gjorde helt rätt som sparkade förre tränaren Allan Kuhn trots att han ledde laget till allsvenskt guld 2016.

– Han spelade för mycket i sidled och ville aldrig byta. Har man kört fast måste man våga byta, det är i alla fall min lekmannaåsikt.

– Han var för vek för Champions League.

Jenny Bergström vill inte singla ut några favoriter i speltruppen även om hon är svag för backen Anton Tinnerholm.

– Jag vill säga hela laget men om jag måste ta en så tar jag honom. Han är ju en kämpe.

Fotbollen är numera något av en familjeangelägenhet. Jenny har åkt tur och retur för att se Zlatan när han spelade i Paris med ett av barnbarnen. Två nätter på buss genom Europa men en fantastisk upplevelse.

– Vilken resa det var. Vi hade jättetrevligt, säger Jenny Bergström som är trygg med att återväxten på läktaren är säkrad.

– Jag har tre barnbarnsbarn. Den äldsta ska bli sex och han har gått på matcher sedan han var liten. Han har MFF-keps, mössa, tröja och allt.

Jenny Bergström tycker inte själv att hennes tillvaro som supporter är något speciellt. Hon är lite generad över uppståndelsen som blev efter att Skånesport berättade om hennes läktarliv i höstas. Den texten var en av tidningens mest lästa och nu har Skånesport följt upp med att göra en minidokumentär om Jenny. Trailern är färdig och filmen kommer att visas på Supporterhuset senare i februari.

– Det är 35 minuter om kärleken till ett fotbollslag, säger Christoffer Ekmark på Skånesport som gjort filmen med Martin Grahn.

– Jag tycker att hon ger supporterlivet ett vackert ansikte.

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...