Annons

Annons

Jag vet PRECIS hur man får igång diskussionen!

Tycker du att det är skönt när det är tyst kring middagsbordet när ni är flera till maten? Annars har jag bra tips på hur du får igång diskussionen.


Illustration: VICTORIA PLANTIN

Illustration: Victoria Plantin

Jag har flera ämnen på lager som får deltagarna kring runda bordet att tända till rejält, och jag lovar att det kommer att vara allt annat än tyst.

En av de sakerna som vi tycker om att diskutera hemma hos oss är feminism. Mycket av diskussionen förs av de två kvinnorna i min familj, det vill säga dottern och jag. Vi ser oss båda som feminister, men är inte alltid överens. Jag tror att det är en generationsfråga som gör att vi ibland pratar förbi varandra, fast vi menar samma sak.

Annons
Gilla Allers på Facebook

Jag tyckte mycket om ”stödstrumporna” och Maria-Pia Boëthius tal om ett kvinnoparti, och jag har en positiv inställning till inkvotering av kvinnor i bolagsstyrelser. Flickor har i många år visat goda skolresultat och jag tror att de skulle arbeta lika hårt i en styrelse om de fick chansen.

Dottern tycker ändå att jag är gammaldags. Och det är möjligt att hon har rätt, att jag utgår från gamla frågeställningar som hon har passerat sedan länge i sitt feministiska resonemang. Jag ser hur hon liksom tystnar i diskussionen, och får en blick som säger: ”Du fattar ingenting.”

Plötsligt känner jag mig mossig i mitt tänkande, och drar till med ful-kortet genom att säga: ”Jag vet vad jag pratar om för jag har ålder och erfarenhet.” Jag vet att det är orättvist att föra diskussionen på den nivån.

Så där står vi: gammal mot ung. Tills vi kommer på det: vi strävar faktiskt mot samma mål. Fast med lite olika utgångspunkter. Ett annat diskussionsämne kring middagsbordet som kan få stämningen att hetta till är religion och andlighet. Alltså: Finns det liv efter detta? Gud, vad vi har bråkat om detta. Diskussionerna har gått upp och ner, hit och dit, i takt med att barnen blivit större, konfirmerats och börjat gymnasiet.

När dottern var i högstadieåldern hade hon och jag en stark gemensam humanistisk–religiös hållning. Hon var helt med på noterna när jag kunde beskriva ett möte mellan människor som andligt. Att den stämningen som uppstod dem emellan nästan gick att ta på. Att det kanske var det som egentligen var Gud.

Sonens och makens svar på denna svåra fråga handlade mer om vad naturvetenskapens lagar tillåter eller inte. Jag är humanist och kan inte svara på om övernaturliga saker är fysiskt möjliga eller inte enligt naturlagarna. Och ibland känner jag att jag förlorar diskussionen hemma. Då drar jag fram mitt trumfkort. För att tillföra lite andlighet i diskussionerna som ibland blir vetenskapstorra, säger jag:

”Har ni hört talas om EQ, känslomässig intelligens?” Till skillnad från det som normalt betecknas som intelligens och logik. Alltid retar det någon. Naturvetenskapen är ett stort intresse hos flera familjemedlemmar och den tar allt större utrymme. Den är viktig förstås, men ibland kan jag få höra rent okristliga saker. Som när dottern slängde ur sig: ”Jag har hört att vi kommer att vara sista generationen som bär våra barn. Sedan kommer alla barn att växa i kuvös.”

Jag är glad att hon förmodligen tillhör generationen som bär sina barn under graviditeten. Så att hon, om hon har tur, får chansen att känna små fjärilar i magen och så småningom inse att det är ett litet barn som sparkar.

Sonen, som aldrig kommer att få uppleva den sortens fjärilar, reagerar på hennes resonemang. Han undrar hur det blir med den mänskliga kontakten för fostret, och jag ser en möjlig allians i honom i framtida debatter. Det går väl att ordna på konstgjord väg, menar dottern och ser mest de medicinska fördelarna med kuvösgraviditeter. Sedan lanserar hon ytterligare en nyhet:

”Jag har hört att kackerlacksmjölk är framtiden. Det är fyra gånger så nyttigt som komjölk.”
På allvar? Jag känner hur matlusten definitivt försvinner och det är dags att resa sig från bordet. Vi älskar varandra i familjen, men ibland är det läge att vara tyst!

Christel SkeppåsText: Christel Skeppås

Christel är Allers kåsör.

Läs alla hennes kåserier här!

 Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...