Annons

Annons


Allers-Tradgard-logga”Jag växte upp med irländsk husmanskost och då var det ofta kål”

John Taylor älskar kål i alla former. Här tipsar han om odling och hur han äter den.


Broccolins blommor är goda!

Broccolins blommor är goda!

Kål är några av de mest användbara grönsakerna, tycker trädgårdsmästare John Taylor som odlar flera olika sorter i Slottsträdgården i Malmö där han jobbar. All kål kan man äta rå, och den går att tillaga på många sätt – till exempel i pajer, att woka den eller stoppa i soppor.

Annons

Kokt eller ångad är så John gillar kålen bäst.

Skydda kålen från angrepp

Odlar du kål har du också en del problem att tampas med. Det är kaniner, duvor, sniglar och kålfjärilar – ”the big four”. Bästa sättet är att plantera ut kålplantorna först i maj när de är lite större. Då har du drivit upp plantorna i växthus eller inne och härdat dem för utomhusklimatet. Lägg genast på fiberduk – som sedan ska vara kvar så länge som möjligt, minst flera veckor.

– Och här får ni ett riktigt avancerat trädgårdstips, säger John. Med tanke på angreppen av sniglar och fjärilslarver så odlar vi spetskål, vitkål eller pak choi som bete. Skadedjuren går alltid på de här sorterna först innan de angriper annan kål. Så sätt en sådan rad med ”bete”, passa sedan på att ta upp plantorna när de är fulla av sniglar och larver och gräv ner dem djupt i komposten. Då har du fredat den övriga kålodlingen till viss del.

– Det går inte att helt kontrollera skadedjuren. Man måste lära sig att leva med dem, säger John och tycker att det är en viktig insikt att ta till sig.

Plantera i regn

Plantera kål i mycket bra jord, helst när det regnar (kålen gillar att snabbt få vatten), och låt sedan inte jorden torka ut. Kål vill ha jämn fuktighet, resultatet är annars att plantan går i blom eller att kålhuvudet spricker.

John om…

Brysselkålplanta Slottsträdgården Malmö

Plocka brysselkålen från plantan efter hand.

…brysselkål: Den ska plockas efter hand. I toppen av plantan bildas som en kålplanta som kan användas.

…broccoli. Blommorna är goda att äta, så ta hand om dem. Den så kallade sprouting broccoli, som säljs som broccolo, ger en något sprödare broccoli.

Brysselkål

Brysselkålplantan bildar ett huvud i toppen som går bra att använda.Läs mer om:

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...