Annons

Annons

Jag tvingades banta, men problemet var sköldkörteln!

Tröttheten och oförmågan att få upp värmen i kroppen gjorde Gudrun alldeles matt. När hon uppsökte läkare fick hon rådet att banta, på grund av sin övervikt. Inte förrän tio år senare uppdagades att besvären berodde på något helt annat.

Mejla
Dela (79)
Pinna

skoldkortel

Gudrun mår i dag bättre och har fått mer kontroll över sin sköldkörtel.

När Gudrun Thuresson, 57, började må dåligt var hon alltid trött och frusen, hon kunde aldrig få riktig värme i kroppen. Hon kände att det var något som inte stämde och sökte så småningom läkarhjälp. Eftersom hon var överviktig ordinerades hon att banta.

Annons

– Det finns nog inte en enda diet som jag inte varit tvungen att prova. Jag blev till och med ombedd att göra en gastric bypass, men jag hade en väninna som gjort det och hon mådde jättedåligt, så jag tackade nej.

Ständigt trött

Gudrun var då mitt i livet och kämpade på med diet efter diet utan att gå ner i vikt, samtidigt som orkeslösheten dränerade henne fullkomligt.

Men så en dag, tio år efter att hon sökt för problemen första gången, hamnade hon hos en läkare som kom sanningen på spåret…

– Jag var fullkomligt desperat, kände att jag inte kunde leva så här längre. Det enda de kunde göra var att ta fler blodprover. I labbkön kom läkaren springande, han hade läst min journal och la till prover på sköldkörteln.

Proverna visade att Gudrun hade en underaktiv sköldkörtel och hon fick läkemedlet Levaxin. Så långt, så väl, men ingångdosen var alldeles för låg så medicineringen gjorde inte mycket skillnad för Gudruns tillstånd. Nästa kamp handlade om att få en ökad dos, men det tog hela fem år innan hon fick gehör.

– Då började jag känna en förbättring, jag lyckades gå ner lite i vikt och kände att en del av min energi återvände.

En verklig förbättring

Men det var inte förrän Gudrun kom med i ett forskningsprojekt i Stockholm som hon upplevde en verklig förbättring. Hennes syster, som också har hypotyreos, hade anmält dem båda två till projektet. Och tack vare det fick nu Gudrun ingående information, kunskap och förståelse för sitt sjukdomstillstånd. Hon fick också hjälp med att återställa binjurarna genom en långvarig kortisolbehandling. Binjurarna är ansvariga för att producera rätt mängd kortisol. Är de satta ur spel, som de kan bli vid hypotyreos, fungerar inte ämnesomsättningen som den ska.

I Stockholm satte man också in Liothyronin, ett syntetiskt T3-hormon, som är det aktiva hormonet på cellnivå. Gudrun kände det som om någon tryckte på startknappen igen. För första gången på mycket länge mådde nu hon bra och hennes ämnesomsättning fungerade äntligen som den skulle igen.

– För första gången sedan problemen började kunde jag nu gå ner i vikt utan större ansträngningar.

Tillbaka på ruta ett

Men eftersom hon inte hade råd att fortsätta behandlingen i Stockholm fick hon åter vända sig till vårdcentralen. Provresultat kan tolkas olika beroende på vilken läkare som läser dem. Därför kan dosering av Levaxin och Liothyronin variera. Många läkare skriver inte ut Liothyronin alls, främst på grund av att det fortfarande inte är norm. Eftersom alla är unika kan man dessutom få olika effekt av medicineringen.

Den nya läkaren ansåg att dosen måste justeras neråt, med resultatet att Gudrun gick upp de tappade kilona igen. Hon träffade många olika läkare och har fått dosen justerad upp och ner. Efter mycket provande och diskuterande hamnade hon till slut på en acceptabel nivå.

Provade zonterapi

På vägen har Gudrun lärt sig mycket och även testat alternativa behandlingsformer för att må bättre. Hon provade bland annat zonterapi, på inrådan av en väninna. Det blev en sådan lyckoträff att hon själv utbildat sig till zonterapeut. Genom zonterapin lyckades hon bland annat gå ner ytterligare 18 kilo, främst genom att kroppen inte längre samlade vatten. Just detta bet nämligen inte Levaxinet på.

Medicinerna, tillsammans med kompletterande behandlingar, har medfört stora förbättringar för Gudrun. Hon fryser hon inte längre, temperaturen har ökat och hon känner att Liothyronin även satt fart på hjärnan.

– Före medicinen hade jag problem att få fram rätt ord, nästan som afasi. Nu klarar jag att läsa och följa instruktioner och förstår vad jag läser.

Och hon känner att hon numera har massor av energi.

– Jag har renoverat inomhus, bland annat har fyra rum blivit målade och tapetserade. Och jag har satt upp en vävstol, nu ska det bli trasmattor! 

Text: Pia Andrea
Bild: Jeanette Dahlström

Läs mer:

Har du brist på sköldkörtelhormon?

Så kan du hjälpa din sköldkörtel!

 

 

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...