Annons

Annons

Jag talar inte högt om min nyårsrutin…

Så länge jag minns har jag vetat i vilket stjärntecken jag är född. Mitt engelska namn är Aquarius, mitt element är luften, jag gillar turkos, är lojal och uppfinningsrik. Mitt motto är "jag vet" och jag tar allt på allvar.


Illustration: Victoria Plantin

Illustration: Victoria Plantin

”Ta inte saker så allvarligt”, kunde jag få höra som barn. ”Ta det med en klackspark.” Jag har väl sagt något liknande till mina barn, men det är inte så lätt. Inte för en vattuman i alla fall. Jag vet inte om jag tror på det här med horoskop men det är spännande och roligt i alla fall. Ens stjärntecken blir en del av identiteten.

Annons

Som barn fick jag ett bronsfärgat smycke med motivet av en vattuman. Jag gillade honom, men det störde mig lite att han var man. Jag var ju en tjej. Jag tyckte att han kunde ha varit ett mer neutralt tecken som tvillingarna eller vågen. Med åren så ser jag honom mer som en symbol.

Jag känner verkligen att luften är mitt element. Jag bor i en av landets mest blåsiga städer, men det är inget som bekommer mig. Jag tycker att det är härligt när vinden viner mot mitt ansikte, älskar att känna dess kraft. Det sägs att en av vattumannens svagheter kan vara att han eller hon får en fix idé. Vet inte riktigt om det stämmer eller om jag vet vad man menar.

Däremot är det något jag tycker mig se hos andra stjärntecken, som människor i min närhet är födda i (läs familjen). Men visst, det kanske finns lite hos mig också. Om man nu tänker på den nyårsritual som jag haft sedan jag var barn. Det kan vara en fix idé. Eller en mycket god idé!

Jag vet inte hur det började, men jag minns hur jag stod i mitt flickrumsfönster och vinkade mot himlen. Mot molnen och vinden, vad som än fanns där – precis vad man kan förvänta sig av en vattuman i luftens tecken.

Det såg kanske ut som om jag vinkade rakt ut i luften, men det gjorde jag inte. Det skedde alltid en gång om året, inte mer. Och det var på nyårsafton när det var ljust ute, det var mycket viktigt. Så fort mörkret inträdde och det blev kväll var det för sent, även om det nya året inte hade inträtt. Det var mitt sätt att säga farväl av det gamla året och tacka för allt som hade varit eller något annat pretentiöst. Om jag väntade med att göra det tills det var mörkt kunde inte det gamla året se att jag sa hej då. Det var inte bra.

Med åren har jag lagt till slängkyssar när jag vinkar av det gamla året. Jag står fortfarande alltid vid ett fönster och tittar ut. Att vinka vid skymningen går bra, men då lever jag på gränsen. Att min nyårsritual lever och frodas än i dag beror antingen på att jag är skrockfull eller på att det är en ganska bra och skön rutin. Däremot talar jag inte högt om den. Någon kan tro att jag blivit spritt språngande galen. Jag har heller inte låtit barnen ta över denna tradition och det är för deras skull.

Men det är skönt att vara avslappnad och redan ha gjort upp med det gamla året när andra börjar stimma om nyårslöften på nyårsaftons kväll. Och undrar: Vart tog året vägen? Den frågan ställde jag mig flera timmar tidigare. Det är ingenting jag hinner fundera på i stundens hetta.

Jag har fullt upp med att försöka pricka in och skåla i rätt sekund eller i alla fall minut, när nyåret är ett faktum. Jag vill inte börja med att känna mig på efterkälken. Men vad som är rätt tid kan vara förvirrande, för tv-sändningen och raketerna på området brukar inte vara samspelta.

Jag kommer ihåg hur vi skålade vid millennieskiftet. Min son var bara veckor gammal, men fick i alla fall uppleva lite av 1900-talet. Det var en speciell känsla, nästan lite obehaglig, att få vara med om skiftet från ett årtusende till ett annat.

Jag vet inte om jag gjorde verklighet av min nyårsritual det året, jag hade lite annat att tänka på. I år tänker jag i alla fall vinka av 2016, tycker nog att det har varit ett bra år. Jag vill därför önska ett gott nytt år från en vattuman till alla andra stjärntecken, oavsett vilket du är född i. Året kommer att bli super!

unknownChristel är Allers kåsör.

Läs alla hennes kåserier här!

 Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...