Annons

Annons

Jag svär på att det inträffade!

Nu börjar ljuset återvända och då tilltar längtan efter det. Även om jag inte tackar nej till nattsvart kaffe.


Illustration: Victoria Plantin

Illustration: Victoria Plantin

Jag kan tänka mig nattsvart te också. Men tyvärr var det slut när jag skulle värma mig en kopp sådant på jobbet häromdagen. Det fick bli det minst onda av det som fanns kvar: mintte.

Den skarpa och lite syrliga doften försatte mig genast i känslan av en helt annan tid och plats. I ett helt annat ljus. Spanien 1977. Jag var åtta!

Annons

Jag satt på en balkong i vita plastmöbler i La Manga. Det enda som stod till buds var… mintte. Från en sådan där burk med ”buljongtärningar” i. Minttabletter i papper som man löste upp i det varma vattnet.

Mamma och moster hade fört med sig provianten hemifrån på min absolut första chartersemester – en som jag sent skulle glömma och där minnena skulle te sig så mycket klarare än alla andra semesterminnen efter det.

Vid varenda släktträff berättar jag om denna resa för dem som inte var med och gärna vill höra. Min kusin som också var med har andra men ganska likartade minnen.

Vi fyller i varandras historier. Det blir en mustig berättelse. Och mamma och moster säger: ”nä, det gick väl inte till precis så”. Det var vi två små töser och våra mammor och tillika systrar som var iväg på äventyr tillsammans.

Jag vet inte längre vad som är sant eller falskt. Det känns som att jag brer på historien med åren. Men vissa saker är tydligare än andra. Jag svär på att de inträffade. Ingen förnekar att vi bytte hotellrum och till och med semesterort. Sådant är standard på våra familjesemestrar.

Efter någon dag i La Manga övertalade mammorna hotellarrangören att få flytta därifrån till Benidorm. Oklart varför. Det var sent på säsongen och jag tror att de tyckte det var spöklikt i La Manga eftersom vissa hotell redan hade stängt ner. Eller så var det för lite hålligång… Mamma och moster var ju trots allt fortfarande unga på den tiden. Det var något med skräp på strandremsan också som de inte gillade och inte blivit lovade…

Benidorm var betydligt större och vi hamnade nu i en hög hotellskrapa. Minns att vi trängde ihop oss i ett rum fast att vi hade fått två. Tror orsaken var att det ena låg kusligt högt uppe i huset. Oklart vad anledningen egentligen var. Men vi hade roligt och mysigt. Hann med mycket saker under vår vecka tillsammans.

En dag var vi på marknad och handlade skinnstövlar till min kusin och mig. Det var sommar i Spanien men vi bar dem ändå. Mamma och moster hittade högklackade sandaletter. Mamma röda, moster vita. Säkert hade de på sig dem på grisfesten vi var på. En spanjor bjöd upp mamma som efter tvekan tackade ja till att dansa. Hon förnekar det i dag, men jag vet att det var så.

Minns en taxifärd en mörk kväll i Cartagenas gränder där mamma och moster fick för sig att det var något skumt med taxichaffisen. Det fanns en känsla av fara i luften. Typ: skulle vi komma fram eller skulle han föra oss någonstans?

Jag vet faktiskt inte hur mycket inbillning det var från vår sida. Allt var stort, spännande och lite farligt. Däremot var damerna inte rädda för att låta sig lockas in i en pälsaffär och dricka lila likör medan de tittade. Följden blev att de kom ut ur affären med var sin pälsjacka, fast de aldrig tänkt handla något. Det var sommar i Spanien och päls överflödigt.

Vi levde det glada livet. Gick på restaurang och gjorde något som liknar att ta en springnota. Vi beställde mat och satte oss ner. Sedan kom vi på att ”här kan man inte äta”, reste oss och skyndade oss därifrån. Möjligen skarvar jag, tyckte inte om att sticka ut på den tiden.

Vi fortsatte att dricka mintte under semestern. Burken var väl slut när vi kom hem. Nu har jag kommit på att det är ett utmärkt sätt om jag vill uppleva min värsta/bästa resa genom tiderna. Tror jag ska ta mig en kopp och fundera på lite extra krydda till historien när jag berättar den nästa gång!

unknownText: Christel Skeppås

Christel är Allers kåsör.

Läs alla hennes kåserier här!

 Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...