Annons

Jag var död i två timmar!

Torben fick hjärtstopp hemma i det låsta badrummet. Hustrun Bettina hörde dunsen, slog sönder ett fönster och lyckades ta sig in till honom. Genom att ge hjärtmassage räddade hon Torbens liv.

Mejla
Dela (19)
Pinna

Jag överlevde hjärtstoppet.gif

Torben och Bettina 
har varit ett par i 30 år och tack vare Bettinas insats vid hans hjärtstopp fortsätter deras liv ihop.

Jag överlevde hjärtstoppet

Bettina hör hur badrumsnyckeln vrids om. Hon blir lite orolig – hon har ju precis sagt åt Torben att inte låsa dörren. De måste strax åka hemifrån eftersom de har en bokad tid hos jourläkaren. Men hon har några saker hon måste hinna göra innan de åker, så hon skjuter undan oroskänslan …

Annons

Dessa minnesbilder från den 22 februari 2016 är kristallklara hos både Torben och Bettina. Men resten av dagen är som i en dimma.
Det var den dagen som Torben drabbades av hjärtstopp.

Gilla Allers på Facebook

Torben Mejer Hansen och Bettina Skindhøj Hansen, båda 49, bor i stadsdelen Seest i
 utkanten av staden Kolding i södra Danmark. I närheten bor också deras barn, 25-åriga tvillingarna Alex och Pernille.

Torben har alltid varit frisk och pigg. Han njöt av friheten på landsvägarna i sitt yrke som lastbilschaufför och på fritiden ägnade han sig med liv och lust åt olika projekt hemma i trädgården.
– Torben kunde få för sig att lägga plattor fram till två på natten. När det blev mörkt hämtade han en stark lampa – arbetet bara måste bli färdigt! berättar hustrun Bettina och ler.

Han stortrivdes i rollen som make och familjefar och älskade att åka på husvagnssemester tillsammans med Bettina, barnen och deras respektive.
Men någonting började kännas fel.

– Jag hade en tid gått omkring med en känsla av att ha en kniv sittande mellan skulderbladen, berättar Torben. Så jag gick till doktorn.
Läkaren undersökte honom, mätte blodtrycket och lyssnade på lungorna – allt var bra och Torben åkte lättad hem igen.

Påbörjade hjärtmassage

Men smärtan ville inte släppa. Bettina försökte lindra den genom att lägga isbitar på hans rygg, men smärtan blev värre. Nu började Torben att svettas ymnigt, så de ringde jourläkaren och fick en tid.
– Torben skulle bara gå på 
toaletten och sedan skulle vi åka, berättar Bettina.

Mer gripande läsning: Hugos lärare räddade hans liv

Men de kom aldrig så långt. Plötsligt hörde hon en duns inifrån badrummet och förstod att något allvarligt hänt. Hon ringde 112 under tiden som hon sprang mot badrummet och just när hon tog tag i handtaget för att öppna dörren mindes hon: Torben hade ju låst!

Hon letade fram verktygslådan, ryckte åt sig en hammare och hade sinnesnärvaro nog att få med sig en pall. Badrumsdörren hade nämligen ett litet fönster och det slog Bettina nu sönder i ena hörnet för att sedan kunna sticka in armen och låsa upp dörren från insidan.
– Jag fick ta ett djupt andetag och koncentrera mig för att inte skära mig på glaset, berättar hon.

Fick plötsligt kraft

Hon fick upp dörren och lyckades också dra undan sin mycket tyngre make från glasskärvorna på golvet. Sedan påbörjade hon hjärtmassage och slutade inte förrän ambulansen kom och sjukvårdpersonalen kunde ta över.

Man satte en hjärtstartare på Torbens bröstkorg och gav honom fyra elektriska stötar.
Där och då, i just det ögonblicket, slogs Bettina med full kraft av vad som nyss hänt och hur hon agerat på instinkt.

– Jag tror att chocken drabbade mig i just den stunden. Hade någon frågat mig tio minuter innan Torben ramlade omkull i badrummet om jag vet hur man ger hjärtmassage så hade jag svarat nej!

En promenad med 
hustrun Bettina och 
hunden Jytte är lagom 
ansträngning för Torben, som drabbades av hjärtstopp.

Vaknade efter 100 minuters hjärtmassage

Under ambulansfärden till sjukhuset i Odense ringde Bettina barnen Alex och Pernille. Torben kördes i ilfart in till operationssalen och kvar utanför stod Bettina i foppatofflor och tunn jacka och med urladdad mobiltelefon.

Därinne arbetade läkarna då febrilt med att rädda Torbens liv.
– Jag minns ögonblicket när de skulle söva ner mig, säger Torben.

Det han talar om är alltså ögonblicket när han vaknade upp – efter att ha varit död i två timmar.
– Jag trodde att läkaren var min son Alex och jag ville visa honom att jag levde. Så jag tryckte hans hand.

Under tiden hade Bettina, Alex och Pernille fått vänta i ett anhörigrum och efter många timmar kom överläkaren in till dem. Han sa att ett mirakel skett, något som ingen i operationsteamet hade upplevt tidigare: att en patient vaknat upp efter 100 minuters hjärtmassage!

Torben var unik.
– Doktorns besked fyllde oss med hopp, berättar Bettina.

Amputation hotade

Torben sövdes ner för att kroppen skulle återhämta sig snabbare och familjen stod hela tiden stadigt vid hans sida. Bettina flyttade familjens husvagn till Odense för att kunna vara hos honom från morgon till kväll, medan Pernille passade huset i Kolding.

Det visade sig att Torben hade gått omkring med en dold blodpropp i två år och det var den som orsakat smärtan i ryggen. När han sedan fick en ännu en blodpropp så orsakade den hjärtstoppet.

Mer gripande läsning: Valpen Herkules slängdes på soptippen – räddades i sista stund

Men trots läkarens hoppfulla besked såg det inte helt ljust ut. Torben förlorade mycket blod och hans ben måste kanske amputeras. Läkarna bestämde sig för att sätta in en impella – världens minsta hjärtpump – i Torbens hjärta, som tog över pumpfunktionen. På så vis kunde man rädda hans ben.

Efter att ha varit nersövd i elva dagar vaknade Torben. Det första han gjorde var att själv ta bort respiratorslangen. Sedan sa han ”Hej älskling” till Bettina.

– Då var jag tvungen att gå ut i korridoren och stortjuta! Det var en sådan lättnad att se att han var sig själv igen och det var så härligt att se barnen reaktion, hur de närmast jublade! säger Bettina.

Jag överlevde hjärtstoppet.gif

Torben undviker fysiskt hårt arbete efter hjärtstoppet och kämpar mot en ständig trötthet och dåligt minne.

Hjärtat rusade

Men bara fem minuter senare slog lyckokänslan en volt – Torben drabbades av hjärtrusning, så kallad takykardi. Det otäcka tillståndet kunde dock avhjälpas med medicin.

– Jag var helt övertygad om att jag låg inlagd i Berlin och när jag tittade ut genom fönstret såg jag vetefält och skördetröskor, berättar Torben som i verkligheten låg på Odense sjukhus med utsikt över en parkeringsplats.

– Jag tror att min hjärna spelade mig ett spratt för att skydda mig mot chocken, förklarar han.
Så småningom kunde Torben påbörja sin rehabilitering och för varje dag blev han bättre.

Ständig trötthet

Läkarna har inte kunnat säga exakt vilka bestående men han riskerar, men han har nu kommit så långt att han kan köra bil igen, och åka och handla. Men han undviker fysiskt hårt arbete och kämpar mot en ständig trötthet och dåligt minne.

– Det känns som om min kropp har åldrats 40 år, säger Torben.
I stället för att sova fem timmar om natten sover han numera tio och i stället för att klippa häcken går han promenader med hunden Jytte. Men det är okej.

Mer gripande läsning: Erik var nära döden när en vägg rasade mot honom

– Jag lever. Jag har kvar mina ben. Och kanske får jag uppleva mina barnbarn. Det är värt allt och jag är glad att jag fick en chans till. Jag hoppas inspirera andra och visa att det går att komma igen, hur mörkt det än ser ut, säger han.

Tack vare humor och kämpaglöd håller Torben sitt humör uppe i en förändrad tillvaro, där han siktar mot att bli klar med sin rehabilitering.

– Torben kanske inte är exakt densamme som han var innan allt det här hände. Men han är fortfarande min Torben, säger Bettina tacksamt och kramar sin man.

Text: Caroline Grönne Wigdal
Svensk bearbetning: 
Anna Karin Ericson

Bild: Jörgen Ploug


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...