Annons

Annons

”Jag har en skyldighet att använda min makt”

Den 17 maj 1990 slutade Världshälsoorganisationen WHO klassa homosexualitet som en sjukdom. Nu uppmärksammas dagen som den internationella dagen mot homo- och transfobi.

Mejla
Dela (881)
Pinna

Sedan 2004 uppmärksammas den 17 maj varje år världen över som den internationella dagen mot homo- och transfobi.

Internationella dagen mot homo- och transfobi i Villnius 2014 Bild: IBL

Bakgrunden är att Världshälsoorganisationen WHO den 17 maj 1990 fattade beslut om att inte längre klassa homosexualitet som en sjukdom.

Annons

I dag riskerar homo-, bi- och transpersoner att bli satta i fängelse, utsatta för tortyr, misshandel eller att bli dödade på grund av sin sexuella läggning eller könsidentitet. Enligt RFSU är homosexualitet olagligt i 78 av världens länder. I länder som Saudiarabien, Yemen och Iran bestraffas icke-heterosexuella samlag med döden.

”Skyldighet att använda min makt”

Operasångaren Rickard Söderberg är en ivrig debattör med miljö-, genus- och kulturfrågor samt HBT-personers rättigheter som sina hjärtefrågor. Han har även fått ta emot pris som årets HBT-person 2016 på QX-galan.

Gilla Allers på Facebook

–Eftersom jag är en offentlig person kanske jag har en skyldighet att använda min makt för att göra något vettigt. Har jag möjlighet att göra något mer ska jag banne mig göra det, har han tidigare sagt i en intervju med Kvällsposten.

Rickard Söderberg. Bild: IBL

Men hans kamp har också lett till att han själv utsatts för trakasserier – både på nätet och utanför. Flera gånger har han fått ägg och hundbajs kastat på sig. Vid ett par tillfällen har han också blivit överfallen.

– Som tur är har det inte hänt något allvarligt, det har mest varit skrubbsår och blåmärken. Det var väldigt otäckt och jag blev förstås fruktansvärt rädd när de hoppade på mig, men i dag är jag inte orolig för att drabbas igen. Sådana här personer ska inte få styra mitt liv. Då är jag mer rädd för unga människor som råkar ut för samma saker som jag och att vissa kanske inte vågar visa sin läggning och i stället tvingas leva i förnekelse, har han tidigare sagt i en intervju med Allers.

Rickard Söderberg poängterar samtidigt att han försöker att fokusera på kärleken och stödet han får. Kampen måste föras – även om det finns motstånd. Det är enda sättet att göra världen till en bättre plats, tror han.

– Det räcker att någon delar eller likear. Då känner jag: Här kan jag göra nytta och vara med och inspirera, säger han till Kvällsposten.

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...