Annons

”Jag fick en kick av att shoppa”

Det började med en servettsamling och slutade med ett shoppingberoende och flera hundra tusen kronor i skulder.

Mejla
Dela (6)
Pinna

pia_larsson

Pia blev beroende av shopping:

Jag vet inte var det hade slutat om jag inte fått hjälp

Pias begär tog fart på allvar när hon fick sin första egna lön. Plötsligt kunde hon köpa allt hon ville ha och under många år levde hon för att shoppa – även när kontot var tomt. Då på kredit och dyra avbetalningar.

Annons

Levande ljus, kristallfigurer och prydnadsblommor står på vartenda bord. Hyllorna i vardagsrummet dignar av dvd-filmer och cd-skivor. Kvadratmetrarna hemma hos Pia Larsson, 51, i Göteborg, är minst sagt välfyllda. Men det är ingenting mot hur hon hade det tidigare.
– Det var totalt kaos förut, det var grejer överallt i hela lägenheten och i källarförrådet. Nu har jag rensat ut mycket, men det är fortfarande en hel del kvar, säger Pia medan hon visar runt i hemmet.
Det har tagit sin tid, men nu börjar hennes nya liv falla på plats. Allt tack vare tv-programmet Lyxfällan som hon medverkade i för sex år sedan. Det blev hennes räddning.
– Egentligen är det en slump att jag var med, men jag är oerhört tacksam för det i dag. Det blev ett uppvaknande. Annars vet jag inte var det hade slutat.

Ljus i olika storlekar brinner fridfullt runt bordet i vardagsrummet. Bredvid kaffeservisen ligger blommönstrade servetter prydligt vikta. Det var med servetterna allting började. Pia var bara 8 år gammal när hon anstiftade sin första samling i flickrummet i föräldrahemmet, inspirerad av en barndomskamrat.
– Det var ganska oskyldigt på den tiden. Min kompis brukade ta med sig en servett när hon hade varit på kafé, så då började jag också med det. Jag tyckte att det var fint och så var det lite roligt, berättar Pia.
Servettsamlandet fortsatte under tonåren, och det var där någonstans som Pia tror att hennes fäbless för materiella ting tog fart. När hon sedan flyttade hemifrån i 20-årsåldern och fick anställning som butiksbiträde på en bensinmack, med lön på kontot i slutet av varje månad, började shoppandet.
– När jag fick egen lön var det som att en helt ny värld öppnade sig för mig. Jag bodde i en etta med billig hyra, så jag hade ganska mycket pengar över till annat. Plötsligt kunde jag handla alla fina saker som jag ville ha, jag tyckte att det var så mysigt att pynta och göra det fint hemma, berättar Pia.

Blev en hobby

En shoppingrunda i månadsslutet blev snart en gång i veckan, och så småningom var och varannan dag.
– Det blev en vana att shoppa lite efter jobbet varje dag, och så fort jag var ledig på helgerna brukade jag gå ut på stan tillsammans med min syster och fika och titta i affärer. Eller så gick jag själv, det var som en sorts hobby.
De alltmer frekventa inköpen gjorde också avtryck i plånboken. Pengarna som skulle räcka i en månad var ofta borta efter bara någon vecka. När erbjudanden från kreditföretag kom i brevlådan blev det en lösning för Pia.

– Det var så enkelt, det var bara att fylla i en blankett och skicka in och sedan hade man pengar på kontot igen. Att det var höga räntor och avgifter tänkte jag inte på alls. Jag levde bara för stunden och köpte det jag ville ha, berättar hon.
När första avtalet var tecknat var det inte långt till nästa. Snart hade Pia inte bara ett utan flera kreditkort i plånboken. Och ju mer den egna hushållskassan sinade, desto mer skuldsatte hon sig. Nya lån tecknades för att betala av gamla, samtidigt som begäret efter fler saker bara växte.
– Eftersom jag hade min fasta lön varje månad, billig hyra och inga barn, så tänkte jag att jag alltid skulle klara mig. Alla prylarna var liksom min grej och det gick inte att stoppa. Utan dem kände jag mig tom. Det var som att jag fick en kick av själva shoppandet. Bara en grej till, tänkte jag, hela tiden var det den där jakten. Det är först nu i efterhand som jag inser hur sjukt det var.

Väninna reagerade

Det var en vårdag år 2009 som vändningen kom. En väninna som hade reagerat på Pias shoppingvanor hade anmält henne till tv-programmet Lyxfällan på TV3. Men det blev inte alls som den stund i rutan som Pia hade tänkt sig.
– Först såg jag det som en rolig grej att vara med i tv. Men när programledarna kom in i lägenheten, länsade hyllorna och sa åt mig att jag hade kastat bort alla mina pengar i onödan på vad de kallade för krimskrams blev det för mycket. Då kom tårarna, berättar Pia.
På bara ett par timmar raserades allt för henne. 350 000 kronor i skulder, ett tiotal kreditkort och noll på sparkontot. Det var resultatet efter 25 års hejdlös shopping. Att se allt det som hon i hela sitt vuxna liv hade byggt upp sin tillvaro kring var ett hårt slag då, men i dag är hon tacksam för det. Det tog ett tag innan Pia kunde erkänna det för sig själv, men nu när hon är på andra sidan känns det lättare.
– Jag var en shoppingmissbrukare.
Hon försöker att inte tänka på det som har varit, utan lever i nuet. För i dag ler lyckan mot henne igen. Hon har kommit på rätt köl på den ekonomiska fronten, även om hon har en bit kvar på avbetalningarna. Kreditkorten är klippta sedan länge och hon går sällan i butiker.
– Det är verkligen en helomvändning. I början var det inte lätt, men programledarna från Lyxfällan gav mig verktyg så att jag skulle klara det.

Full koll på pengarna

Ett hjälpmedel som betydde mycket för Pia var att skaffa ett ekonomiskt hemarkiv, som en liten budget i fickformat. Eftersom hon hade klippt alla sina kort hade hon bara kontanter. När räkningarna var betalade portionerade hon ut summor i de olika facken; mat, transport, telefon, nöjen, kläder och djur. Sedan byttes pengarna ut mot kvitton.
– På så vis hade jag full koll på vad jag hade kvar att handla för och vart pengarna gick. Jag har hållit mig stenhårt till detta och på den vägen är det.
Exakt vad det var som utlöste Pias destruktiva shoppingvanor vet hon inte riktigt. Men när hon ser tillbaka på det tror hon att det kan ha varit en kompensation för avsaknaden av familjeliv och kärlek.
– Ju mer jag shoppade, desto bättre mådde jag. Men det varade bara för stunden, så det var väl därför som jag höll igång hela tiden. Jag hade flera struliga förhållanden under åren också och då blev shoppingen en tröst. När människor omkring mig svek kände jag mig alltid trygg med mina prylar.

I dag har Pia hittat den lyckan, bortom materiella ting. Hon har fått ett nytt jobb i en livsmedelsaffär där hon stortrivs och dessutom träffat sitt livs kärlek. Så i stället för ensamma shoppingrundor på gallerior spenderar Pia numera i stället sina lediga dagar tillsammans med kärleken Juha och sina två bonusbarn.
– Det känns helt fantastiskt, det är som att livet har börjat om på nytt igen. Det har också varit en stor hjälp förstås, tack vare att jag fick nytt jobb och ny familj så fokuserade jag på det och behövde inte längre gå på dessa tokshoppingrundor.
Till dem som funderar på att handla på kredit eller redan har gjort det vill Pia säga:
– Tänk efter två gånger om du verkligen behöver den där saken. Jag betalade cirka 40 000 kronor bara i ränta på alla mina kort och krediter varje år – det är först nu i efterhand som jag inser hur mycket pengar det faktiskt var. Det är så onödigt. Och riktig lycka kan inte köpas för pengar. Det är jag ett levande bevis på.

Text: Emilie Aune Bild: Anna Edlund


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...