Annons

Jag fastnade 
bortom tid och rum

Jag undrar om jag ens åt frukost innan jag satte igång. Jag fick min näring, själslig näring, från annat håll.

Mejla
Dela (3)
Pinna

Illustration: Victoria Plantin

Jag behöll nattlinnet på hela dagen lång och huserade i fåtöljen hemma i vardagsrummet utan att bry mig om världsliga saker.
Det var en stor och bekväm fåtölj där man kunde krypa ihop eller sitta med benen över det tjocka armstödet utan att det tryckte hårt mot dem.
I mitt sällskap hade jag det bästa jag visste då: Kulla-Gullaböckerna.
För jag klämde gärna mer än en i sträck precis som jag avverkar tv-seriedramatik i samma takt i dag.

Annons

Jag var tidig med att börja läsa. Jag lärde mig hemma på gatan när jag lekte skola med mina äldre kompisar.
Redan i lekskolan fick jag demonstrera mina kunskaper under samlingen. Men det innebar inte att jag kom tidigt i bokslukaråldern.
Jag vet att Kulla-Gulla fanns i biblioteket som vi nyttjade på mellanstadiet, men jag var inte mogen då. Jag tror att det dröjde till högstadiet innan jag riktigt fastnade i litteraturen.
Jag var nästan pinsamt sen med att upptäcka Gulla-böckerna. Men kanske minns jag dem så tydligt just därför.

Jämfört med mycket annan litteratur var det här riktiga grejer enligt mitt tycke.
Jag minns ett annat tillfälle när alla barnen på gatan, i olika åldrar, satte sig hemma i tonårsrummet hos något av de äldre barnen. Vi hade läseftermiddag.
Jag var läskunnig och lite till men inte så fascinerad av tjocka böcker. Jag hade med mig en deckare. Det var inte Kitty utan något mindre avancerat. Jag tyckte att det var så tråkigt.
Jag ögnade igenom sidorna utan att egentligen ta in vad som stod där. Det gick fort att komma till mitten – det var bara att bläddra.
Jag tog mig igenom ytterligare några meningar och vips var jag i slutet. Men den spännande historien hade gått mig förbi.
Jag hade mest varit koncentrerad på klockan och hur länge vi skulle hålla på med den här leken.

I Kulla-Gulla sögs jag in på ett helt annat sätt. Jag läste böckerna om henne med musik på skivspelaren. Varenda gång jag nu hör Abbas Happy New Year tänker jag inte i första hand på det nya året. Jag hamnar däremot direkt tillbaka i läsfåtöljen hemma.
Det var nämligen den skivan jag spelade om och om igen. Till slut hörde böcker och musik tätt ihop.
Emellanåt måste jag ju bryta läsningen för att sätta på skivspelaren igen, när den hade spelat slut.
Jag kunde inte annat än att älska historien om den fattiga flickan som efter en barndom full av slit äntligen hittar hem. Hon visar sig vara barnbarn till en välbärgad man. Elände vänds till lycka.
Jag medger, det finns vissa klyschor i historien. Den är inte helt modern. Men det är en askungesaga och känslan den gav mig var oerhörd. Detta var en spänningsroman för mig. Så småningom hittade jag också andra spänningshistorier. Romaner som förflyttade mig bortom tid och rum. Jag fastnade mer än gärna i den världen.
Min mamma och pappa berättar gärna om den gången vi var på bilsemester, då jag var i tonåren. De hade stannat vid vägkanten och gjort upp en eld för att grilla och mysa.
Det var ingen större sensation för mig. Den ljumma sommarkvällen lockade inte alls och jag vägrade att gå ur bilen.
I stället stannade jag envist kvar och läste mina kärleksromaner som jag hade handlat på mig för några kronor när vi hade stannat till vid affären och provianterat.

Mamma och pappa gjorde sina försök att få ut mig men det var lönlöst. Jag vet inte hur jag fick mat, om de förbarmade sig över mig och kom med några grillade fiskar. Själslig näring var kanske nog.
Efteråt har jag i alla fall fått mina fiskar varma och hört historien många gånger.
Jag läser inte lika mycket längre. Men alla de tv-serier som jag älskar, romantiska eller dramatiska, kan försätta mig i samma känsla som Kulla-Gulla eller kärleksromanerna.
Det är som om allt runtomkring blir oviktigt. Det är en skön avkoppling från vardagen och kanske är det därför jag tycker så mycket om dem.
Numera kan jag också tänka mig deckare …

Text: Christel Skeppås

Christel är Allers kåsör.

Läs alla hennes kåserier här!

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...