Annons

Jag drömmer om att ha allt på samma gång…

Det var ungefär vid den här tiden på året som den brukade komma. Varje gång jag gick förbi lådan på staketet smällde jag upp trälocket för att titta efter. Fast jag visste att brevbäraren redan hade varit där för dagen...

Mejla
Dela (19)
Pinna

Christel_32

Illustration: Victoria Plantin

Jag tror att jag slet upp gångjärnen. Men jag var nyfiken. Och det var en evig och otålig väntan. Jag tyckte alltid att den kom senare och senare varje år och trodde att de hade glömt oss. Men när jag minst anade det låg den i postlådan.

Annons

Jag tog upp den, rev av plasthöljet, slog upp mitten och stoppade näsan i den. Det fanns inget som doften av en obläddrad postorderkatalog! Jag hade väntat, men min mamma tyckte alltid att den kom på tok för tidigt. Hon ville inte titta på höstkappor mitt i sommaren – som enligt hennes utsago i princip varar fram till jul. Hon är en sommarmänniska ut i fingerspetsarna och skulle nog inte ha något emot om det var den enda årstiden vi hade.

Gilla Allers på Facebook

Ironin var att hon hade fått en dotter som i princip firar jul mitt i sommaren, och gärna året runt. Det är en stämning som jag gärna befinner mig i. Det är något vi numera kan skoja om, men inte riktigt då. För det kunde hända vissa högsommardagar att jag var trött på solen och bestämde mig för att stanna inne. Jag var inte mottaglig för det som många föräldrar säger: Kom ut i friska luften!

I stället rullade jag ner de bruna rullgardinerna i vardagsrummet och satte på julskivan med Bosse Larsson. Jag tog på mig en kjol med sving i och sedan dansade jag. Jag kände för att tänka på framtiden och fira jul, så det gjorde jag. Det var främst sidorna med julprylar som jag var intresserad av i höstens postorderkatalog. Det var som en hemlig mysig värld, med tomtenissar och troll, som jag gick in i – där jag låg på stranden och bläddrade.

Julsidorna brukade vara ett uppslag eller två. Jag fick borsta bort sanden från bladen för att se ordentligt. Om jag fick ha katalogen med mig gick jag med på att vara på stranden. Jag minns inte att det fanns sidor med skolmateriel i postorderkatalogen. Annars hade jag säkert slagit upp dem.

Ungefär vid den här tiden på året brukade jag nämligen bli sugen på att besöka en bokhandel och handla fint papper till skolböckerna inför skolstarten. Det skulle vara matchande suddgummi och blyertspennor, även om man inte behövde köpa sådana utan fick dem i skolan.

När jag blev lite äldre skulle man köpa kalender och planera för sin framtid, och jag älskade det. Jag kan känna så fortfarande, fast jag får en kalender på jobbet – vid nyår. För mig är starten av höstterminen lite av ett nyår, en nystart. Jag vet att det är många som får ont i magen av att sommarsemestern går in på slutet, av att naturen börjar se lite gulare och mognare ut. Och kanske till och med lite ledsen. Många undrar hur de ska orka när terminens ekorrhjul med jobb, skola och aktiviteter drar igång. Andra oroar sig för hur de ska klara mörkret.

Därför vill jag bara säga: Det är låångt kvar av sommaren. Jag vill förmedla min mammas budskap, att så länge hon bara hittar en endaste blomma i trädgården så är det fortfarande sommar. Då vet hon att den är kvar många månader.

Själv kan jag njuta av sensommarens mognad. För om våren är skör, sommaren ibland kan kännas högljudd och kravfylld av allt som ska göras på kort tid, kan augusti vara lugnare och insiktsfull. Vid terminens start får vi alla en chans att göra något nytt och kanske till det bättre.

Det kan vara skönt med en viss mån av rutiner. När de sitter i ryggmärgen finns tid för tankarna att vandra fritt på annat håll.
Jag tycker att naturen är vackrare än någonsin så här års, men jag kan drömma om att ha allt på samma gång: vitsippor, smörblommor, ljumma sommarvindar, trottoarer med gyllene höstlöv och vita skidspår. Och inte minst: Christmas spirit året om!

hristel

Text: Christel Skeppås

Christel är Allers kåsör.

Läs alla hennes kåserier här.

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...