Annons

Annons

Jag drogs ner i ett svart hål varje månad

Gia blev ofta trött och håglös och hade mörka tankar. Till slut såg hon ett mönster – perioderna inföll alltid någon vecka före mens. Och hon vet i dag att det finns hjälp att få mot pmds, alltså svår pms! 


gia-led-av-pmds

När man ser Gia Thörnqvists glada, pigga uppsyn är det svårt att föreställa sig vad hon har gått igenom. Gia lider av pmds, premenstruellt dysforiskt syndrom, en svårare form av pms. Hon mår bättre än på länge även om det går upp och ner eftersom det har varit svårt att hitta exakt rätt behandling.

Annons

Gia upptäckte besvären först för några år sedan. Under 16 år bodde och arbetade hon i London. Då jobbade hon väldigt intensivt utan att känna efter hur hon mådde. När hon flyttade tillbaka till Sverige och gjorde ett jobbuppehåll märkte Gia att hon periodvis kände sig deprimerad.

Som ett monster

– Jag är en positiv och glad person men i perioder gick jag in i en tunnel. Jag var trött och håglös och hade många orostankar. Jag kunde få panik över något som jag annars aldrig skulle känna oro för.

Gilla Allers på Facebook

Gia nämner som ett exempel att hon under jobbmöten plötsligt kunde bli kallsvettig, få panikkänslor och blev tvungen att lämna rummet.

– Det är som om ett monster tar över hjärnan och det sker en personlighetsförändring.

När hon fick mens var det som att hon vaknade upp igen.

– Man förstår inte hur hormoner kan ställa till så mycket, säger Gia med en suck och syftar bland annat på ett förhållande som inte höll på grund av hennes humörsvängningar.

Förde dagbok

Eftersom Gia i sitt arbete är van att projektleda och vill hitta lösningar så sökte hjälp hos en terapeut. Tillsammans kom de fram till att svackorna var kopplade till menscykeln. Gia förde dagbok över sina symtom. Hon läste på om pms och pmds. Hon gick till en gynekolog och fick prova p-spruta med gestagen, som gör att man inte får ägglossning. Även menstruationen kan utebli.

– Jag fick också ett antidepressivt läkemedel som jag i efterhand förstod inte var för pmds.

Gia gick upp i vikt, blev slöare och tappade livsgnistan ännu mer. Hon gick till en annan läkare som ordinerade att hon fortsatte med p-spruta men skrev ut ett annat antidepressivt läkemedel, Cipralex. Det tillhör gruppen SSRI-preparat som påverkar serotoninnivån i hjärnan, som bland annat styr oro och ångest.

Började må bättre

Ganska snart kände hon en förbättring.

– Efter bara en vecka vaknade jag en morgon och kände att jag orkade ta tag i saker. Jag kom tillbaka till mig själv och började må bra.

Att mensen uteblev tror Gia hjälpte henne att slippa svackorna som tidigare gjorde sig påminda inför mens. Men några gånger kom mensen tillbaka och då även pmds-symtomen.

– Cipralex fungerar fortfarande toppen men p-sprutan verkar inte vara perfekt för mig.

Fortsätter kämpar

Gia är ändå glad för att ha hittat ett läkemedel som gör att hon under längre perioder mår fantastiskt. Hon kommer att fortsätta kämpa för att hitta rätt behandling för just henne och hon vill uppmana andra kvinnor att inte ge upp om de drabbas av svackor och kan behöva ändra medicinering.

– Jag tycker att alla som mår dåligt ska stå på sig och söka hjälp. Man måste prova sig fram för att hitta den kombination av läkemedel som passar en bäst.

Dåliga kunskaper

Hon tycker att kunskapen om pmds i samhället generellt är bristande. Hon upplever att hon själv har fått komma med förslag på behandling och att strida för hjälp.

– Många kvinnosjukdomar är undanskuffade men det är inget att skämmas för. Det är också viktigt att få stöttning från omgivningen.

På Facebook, bland annat i gruppen ”Vi som lever med pms och pmds” delar Gia öppet med sig av sina tankar och hon märker att andra kvinnor har samma besvär och behov av att prata om det.

Utöver mediciner har Gia också sett över sin livsstil. Hon löptränar och försöker att stressa mindre. Hon tycker också att hon fungerar bättre i relationer till andra.

– När jag mår bra är jag lycklig inom mig. Det strålar ju ut.

Text och bild: Anna Smedberg

Läs mer

Experten: Pmds ger fler symtom än pms

Läs mer: Symtom och lindring vid pms och pmds

Läs mer: pms gjorde mig till en rasande drakeLäs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...