Annons

Monika: Jag blev förälskad 
i någon 
som inte fanns

Allers läsare berättar: Monika fick 
kontakt med charmige Alex på en dejtingsajt. De fattade tycke för varandra och inledde en relation på distans. Snart skulle de träffas i verkligheten och Monika var upprymd 
och glad. Men mannen lurade henne...

Mejla
Dela (38)
Pinna

Jag-blev-foralskad-i-någon-som-inte-fanns

Monika drömde om att hitta kärleken, men hon blev lurad. Bild: IBL (Bilden är arrangerad)

Monika 
trodde hon 
hittat drömmannen

Hon hade flera bekanta som mött sina partner via nätet och tänkte att hon kanske också skulle testa. Men det blev inte riktigt som hon tänkt sig, berättar Monika när hon tar emot i sin vackra lägenhet och bjuder in i vardagsrummet där hon dukat upp till eftermiddagste. Hon säger att hon skäms något fruktansvärt för att hon lät sig grundluras så – men samtidigt är det lätt att vara efterklok.

Annons
Gilla Allers på Facebook

Det var för några år sedan som Monika fick kontakt med en man via en dejtingsajt.
– Det enda jag kan säga till mitt försvar var att jag längtade så fruktansvärt efter att höra samman med en man igen efter att ha levt ensam en längre tid. Och jag var bränd efter tidigare relationer, säger hon.

Men hon ville inte ge upp sin längtan och bestämde sig för att prova på nätdejting. Hon kände att det fick vara sista försöket. Och en dag när hon var inne på dejtingsidan dök en intressant person upp.
– Han var polack och jobbade på oljeplattformar runt om i världen. Jag kände direkt att här var en spännande man och svarade på hans flirt.

Mer gripande läsning: Jag blev beroende av kärlek på nätet

Sedan började de chatta, och Alex visade sig vara en väldigt trevlig man.
– Dessutom var han ursnygg! Han verkade uppriktigt intresserad av mig, frågade om mitt jobb, mina intressen, min familj. Och medkännande – han blev ledsen när han fick höra att båda mina föräldrar gått bort innan jag fyllde tjugo, berättar Monika.

Alex berättade öppenhjärtigt om sitt liv, han hade en son som han älskade och månade väldigt mycket om. Monika och Alex började snart chatta flera gånger om dagen. Varje morgon skrev han och önskade henne en fin dag och avslutade kvällarna med ”god natt”. Snart kunde Monika inte tänka på något annat än Alex.
– Aldrig i livet hade jag kunnat tro att en sådan här man skulle komma in i mitt liv. Jag blev kär, säger hon.

Efter någon vecka föreslog Alex att de skulle övergå till att mejla varandra i stället för att chatta och han skrev att Monika hade kommit att betyda mycket för honom. Han skickade bilder på sin son och från arbetet på ett oljeborrtorn.
– Och jag skickade bilder på mig och min lägenhet. Och fick kyssar tillbaka. Så småningom gav jag honom mitt telefonnummer och en kväll ringde han. Jag bara smalt inför hans röst!

Smidde framtidsplaner

Monika och Alex pratade, mejlade och smidde planer inför framtiden.
– Han hade underbara idéer om vårt gemensamma liv. Ville jag bo i Polen eller någon annanstans? Han ville helst vara kvar i sitt hemland, där han ju hade sin son. Men han stängde inga dörrar, min vilja var också viktig.

Efter en tid av telefonsamtal och mejlande berättade Alex att han skulle börja jobba på ett oljeborrtorn i Norge och föreslog att de skulle träffas.
– Jag var lycklig, äntligen skulle vi få ses! Men det seglade in ett moln på himlen. Han sa att han befann sig i en tillfällig ekonomisk svacka och undrade om jag kunde skicka pengar till flygbiljetten. Jag tyckte att det var lite konstigt; borde inte företaget han jobbade för betala hans flygresor? Men jag ignorerade min misstänksamhet och förde över tiotusen kronor till honom.

Mer gripande läsning: Livet med min man blev ett helvete efter olyckan

Alex blev överlycklig och berättade vilken flight han skulle komma med.
– Jag hade förberett mig till tusen, städat hemma, klätt mig i fina kläder och så åkte jag ut till Arlanda för att möta honom. Jag stod där i ankomsthallen när passagerarna kom, jag väntade och väntade. Men han kom inte, berättar Monika.

Hon var förkrossad. Luften gick liksom ur henne och hon fick åka ensam hem till sin nystädade lägenhet.
– Dagen därpå ringde han och sa att han var ledsen, han hade fått förhinder. Men snart skulle han komma, det skulle bara dröja några veckor.

Trots besvikelsen fortsatte Monika att hålla kontakt med Alex. En dag kom det ett blomsterbud med en bukett rosor.
– Jag var fast igen och visst förlät jag honom. Ändå kändes det inte helt bra. Men så fort jag tog upp mina farhågor lugnade han mig. Och han sände mig ett paket med ett vackert nattlinne och ett brev där han skrev hur mycket han längtade efter att få vakna bredvid mig.

Mådde dåligt

En dag hade Alex en hemsk nyhet att berätta. Hans son hade fått en tumör och måste genomgå en dyr operation. Alex var helt förkrossad. Han behövde pengar för att kunna hjälpa sin son, pengar som han inte hade. Kunde Monika ställa upp?
– Jag kände så mycket med både honom och hans son, jag tyckte ju att jag kände Alex. Så jag förde över pengarna. Jag har ett välavlönat jobb och ett gott sparkapital och tyckte att jag hade råd med det. Jag kunde verkligen inte tro att han skulle lura mig.

Men det var precis det Alex gjorde. Efter den sista transaktionen hörde han aldrig mer av sig till Monika.
– Jag mådde så fruktansvärt dåligt. Här försvann han med hela min framtid, alla mina drömmar om ett liv tillsammans med honom och hans son. Jag skulle ju äntligen ha fått en egen familj, säger Monika.

Hon mejlade honom och ringde frekvent, men han svarade inte.
– Jag var så förtvivlad att jag knappt kunde jobba eller sova, säger hon.

Blev arg

Men efter en tid förbyttes Monikas uppgivenhet i vrede allt eftersom hon insåg hur grundlurad hon blivit.
– Under månaderna med Alex hade jag lagt ut nära 30 000 kronor på hans olika önskemål. Men hans telefonnummer hade plötsligt ingen abonnent och mina mejl studsade tillbaka. Jag kontaktade sajten där vi mötts, men de kunde bara konstatera att han inte var medlem där och att de inte hade några adresser till tidigare medlemmar. Han ansåg nog att jag var färdigmjölkad, säger hon bittert.

Hon gick ut på nätet och googlade runt. Hon hittade massvis med information om något som blivit ett fenomen, kärleksbedrägerier, och kände sig djupt träffad.
– Alex existerar inte. Personen hade bara i ett djävulskt syfte uppfunnit någon för att lura mig på pengar. Jag har ju ingen aning om vem denna person är, det kan ju lika gärna vara en kvinna, utbrister Monika.

När hon kontaktade polisen fick hon veta att internationella ligor ligger bakom den här typen av verksamhet, och att få tillbaka pengarna är praktiskt taget omöjligt.
– Jag känner mig så fruktansvärt dum och har inte orkat berätta det här för någon närstående. Det känns skamligt att jag, en medelålders, vanligtvis sansad kvinna, fallit offer för internationell brottslighet. Att jag inte tog varningsklockorna på allvar … för de fanns ju ändå där någonstans.

Mer gripande läsning: Vi hittade tillbaka till varandra efter separationen

När Monika tänker tillbaka på kärleksrelationerna i sitt liv kan hon i dag se ett mönster som går tillbaka till hennes egen dysfunktionella uppväxt. Hennes mamma var en ständig skugga bakom hennes dominanta pappa.
– Jag har sorgligt nog alltid lockats till kraftfulla, dynamiska män som påmint om min pappa, konstaterar hon.

Men just när hon trodde att hon aldrig skulle kunna lita på en man igen mötte hon efter något år en man på en fest. De lärde känna varandra och lever i dag i en relation. Det är som om en ny värld öppnat sig, säger Monika.
– Nils är en ärlig, jordnära och vanlig man, så långt ifrån min pappa man kan komma. Men det viktigaste av allt är att jag nu äntligen kan förlåta mig själv för vad jag utsatt mig för.

 

Berättat för Kicki Biärsjö

 

Missa inte: Det tog mig 50 år att lämna min man

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...