Annons

Annons


Allers-Tradgard-loggaInspireras i liljefantastens ombonade trädgård

Mitt i den småländska skogen ligger Körsbärshult som är precis så pittoreskt som det låter. Runt det röda trähuset har Nette och Tomas skapat fantastiska trädgårdsrum.


Nette och Tomas: Välkommen in i våra blomstrande rum

Till vänster: Tomas är en fena på att snickra och renovera och har rustat upp den förfallna gården med alla sina uthus till sin forna glans. Till höger: På väg in i den gamla hönsgården som blivit ett ombonat vardagsrum i trädgården. Klätterväxterna ger en behaglig skugga.

Man kliver rakt in
i en småländsk sommardröm hemma hos Nette och Tomas – inbäddad mellan skog och öppna betesmarker. Redan på gången upp till det drygt hundraåriga boningshuset blir man omfamnad av frodiga perenner och en rikblommande honungsros.

Annons

– Här trivs vi fantastiskt bra, säger Nette, med  skog och hagar som grannar.

I rummet runt det gamla huset passar trädgårdsstormhatt och höstflox perfekt i den genuina mormorsträdgården.

När Tomas flyttade hit för många år sedan fanns det inte mycket mer än en öppen gräsmatta och enstaka buskar på den stora tomten. Under de senaste 15 åren har parets gemensamma trädgårdsintresse vuxit fram. Tomas bygger, gräver och kör ut oändligt många skottkärror med hästgödsel och kompost i rabatterna. Att anlägga trädgård i det småländska steniga landskapet är ett tufft jobb.

Bygger rum

Nette funderar ut växtkombinationer, ansar och binder upp växterna när de är på plats och sätter pricken över i med auktionsföremål som hon väver in i rabatterna.

Gilla Allers på Facebook

Under årets varmare månader går paret ofta gemensamma trädgårdsrundor. Då vandrar de mellan de olika trädgårdsrummen som har blivit tydliga med hjälp av olika avgränsningar, som staket och grindar. Andra rum har avgränsats med blomsterklädda pergolor eller häckar.

– Att få trädgården ombonad är viktigast för mig, berättar Nette. Den ska kännas omgärdad och vara mysig och helst vill jag ha någon form av tak i de olika trädgårdsrummen. Många sittplatser ska det också finnas, så man kan slå sig ner där man har lust för stunden.

Jätteliljan ’Sky High’ är en orientalisk lilja med extra höga stjälkar, upp till två meter.

Trädgårdens tak har på senare år vuxit till sig ordentligt när fruktträden och kastanjerna som planterades för 15 år sedan, nu har blivit ståtliga träd. Nette och Tomas använder även gärna klätterväxter som får svinga sig upp längs olika stöd och blir både väggar och tak.

– Mitt favoritställe i trädgården just nu är den gamla hönsgården som fått en ny funktion, berättar Nette.

Läs också: 10 vanliga trädgårdsproblem – så löser du dem!

När paret slutade med höns fick Nette idén att använda konstruktionen till ett nytt trädgårdsrum. En ingång klipptes upp i nätet och en vacker gammal dörr från stallet fick symbolisera att man kliver in i ett nytt rum. På marken lades markduk och singel ut och in flyttades möbler, pallkragar och växter.

– Efterhand kom vi fram till att detta skulle bli ett skuggrum. När jag sitter ner i trädgården gör jag det helst i skuggan, säger Nette.

I liljelanden blandar Nette sorterna friskt och det finns blom från juni till långt in på hösten.

Här har de nu planterat gröna bladväxter som ger en härlig frodighet. För att få skugga får vildvin och starkväxande klematis ’Summer Snow’ svinga sig upp i det kvarvarande hönsnätet.

Läs också: Här är äldreboendets succérecept: Egen trädgårdsklubb

Att Nette har ett brinnande intresse för och en stark kärlek till liljor missar besökaren inte i första taget. Här blommar nämligen massor med olika sorters liljor från juni till långt in på hösten. Allt från de två meter höga trädliljorna med stora doftande blommor till färgglada flockliljor med många klockor på varje stängel.

– Min liljepassion har liksom allt annat i trädgården vuxit fram efter hand, berättar Nette.

Intill huset finns stensatta uteplatser i både norr- och söderläge, båda lummigt inbäddade i grönska.

Liljor är favoriter

Det började med att ett par liljelökar planterades i en rabatt, men snart hade Nette blivit förälskad. Snart blev det fler sorter som så småningom blev till flera stora liljeland.

Orientkejsarliljan ’Garden Pleasure’ är mycket härdig och blir efter ett par säsonger två meter hög.

Doften av liljorna är härligt parfymerad, och Nette berättar entusiastiskt om de olika sorterna och deras egenskaper. Att liljor skulle vara svåra att få ha i fred från liljebaggarna protesterar hon bestämt emot.

– Liljor är hur tacksamma som helst om de planteras i lucker jord med huvudet i solen och fötterna i skuggan, säger Nette. Bland låga perenner i en solig rabatt är perfekt.

Nettes filosofi är att man från ett trädgårdsrum aldrig ska kunna se vad som finns i nästa, men bli tillräckligt nyfiken för att vilja promenera genom nästa portal eller svänga runt hörnet.

Visst måste man vara påpasslig mot de glupska liljebaggarna, men Nette besegrar dem genom att sprida ut vedaska på jorden, spruta blommorna med tabascovatten och hålla noggrann uppsikt i början av säsongen. När man väl fått styr på liljebaggarna är det inga problem att få liljorna stora och välmående. Att de sedan kommer tillbaka år efter år gör att bestånden växer hela tiden, om man som Nette inte kan låta bli att peta ner några nya sorter varje år.

En av många betagande kombinationer i asiatliljorna ’Patricia’s Pride’ och ’Monte Negro’, även kallade Tangoliljor.

Knep för en ombonad trädgård

  • Skapa känslan av ett rum med golv, väggar och tak.
  • Håll ihop färgskalorna inom varje rum, det finns plats för helt nya färger och en annan stil i nästa trädgårdsrum.
  • Jorden får inte synas i rabatterna. Plantera växterna tätt.

Håll objudna gäster i schack

Sniglar: För att få bukt med problemet har Tomas utvecklat en ölfälla som blev så effektiv att den nu också kommer att tillverkas i stor upplaga och säljas.

Liljebaggar: Vedaska läggs på jorden runt plantan när den tittar upp. Tabascovatten sprejas på blommorna (1 liter vatten + 1 msk tabasco). Håll daglig koll på plantorna och kläm sönder baggarna som mot förmodan inte flyr.

Rådjur och vildsvin: Enda sättet att hålla dem ute ur trägården är robusta stängsel och staket – minst 1,80 meter för att råbockarna inte ska kunna hoppa över.

 

Av Marie Onäng

Bild: Malin Björkholm

 

 

Missa inte: Tio vanliga fjärilar i din trädgård

Vinbärsfuks

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...