Annons

Annons

Ann-Marie blev rånad – fick tillbaka pengarna via insamling på Facebook

Ann-Marie Fridberg, 72, hade precis varit på sin trehjuling vid bankomaten, när rånarna slog till. Det var andra gången på kort tid och det har gjort henne rädd. Men glädjande i det hela är det stora stöd hon har fått från andra människor via en insamling på Facebook.


insamling på facebook

Ann-Marie Fridberg är så glad över den insamling som gjordes på Facebook för hennes skull.

Insamling på Facebook gav henne pengarna tillbaka efter rånet

Med en suck sätter sig Ann-Marie Fridberg ner i sin lilla lägenhet i sitt lummiga bostadsområdet i Växjö för att berätta om rånet hon utsattes för i mitten av juli.

Annons

Ann-Marie, 72, bor i en liten marklägenhet med en uteplats där hon odlar sina blommor. Här känner hon sig trygg, men sedan rånet har hon inte vågat cykla till bankomaten en bit bort, som hon tidigare gjort. Det var nämligen precis där som hon hade varit, och var på väg hem, när rånarna slog till.

Gilla Allers på Facebook

Läs också: Morfarsligan lurade alla i sina maskeradkläder

– Det var andra gången på bara några månader som jag rånades. Första gången var rånaren vänlig nog att bara ta pengarna och kasta ifrån sig plånboken där jag hade min och min makes bröllopsbild och bilder på våra fyra döttrar, berättar hon.

Rånades vid bankomaten

Det var i maj det hände och då blev hon bara av med några hundralappar. När hon rånades för andra gången på kort tid hade hon precis varit och tagit ut pengar vid bankomaten.

– Till saken hör att jag är gravt handikappad efter en ryggskada jag fick 1990. Skadan har med åren förvärrats och jag kan tyvärr inte gå med rollator eftersom jag är försvagad i ryggen och vänster arm.

Läs också: Anita räddade Torsten ur isvaken

Däremot klarar hon att ta sig fram på en trehjulig cykel, och när det upptäcktes för ett par år sedan samlade hennes döttrar ihop pengar och köpte en blå trehjuling till henne.

– Eftersom den är ganska ovanlig är det många som lägger märke till mig när jag kommer cyklande. Det är många som hejar på mig, och tack vare cykeln har jag fått nya vänner, berättar Ann-Marie.

Rånarna smög runt

Men de två män, som uppenbarligen måste ha haft henne under uppsikt när hon tog ut tusen kronor ur bankomaten, hade annat i tankarna än att beundra hennes cykel. Man kan gissa att de såg framför sig ett enkelt rånoffer – en äldre, ensam och handikappad kvinna.

– När jag cyklade hemåt stod de plötsligt på vägen framför mig. Den ene kom först emot mig med en liten lapp i handen och låtsades som att han behövde hjälp med en adress, men jag förstod inte vad det stod på lappen. Det verkade bara vara klotter.

Läs också: Någon tog lån i våra namn

– Samtidigt som han försökte distrahera mig smög den andre runt och tog plånboken ur handväskan som jag lagt på pakethållaren. När jag upptäckte vad han höll på med blev jag så arg att jag smällde till honom ett par gånger i ansiktet och sparkade honom på benet.

Kastade plånboken till medbrottsling

Men mannen kastade bara över plånboken till sin medbrottsling och sedan försvann de båda springande från platsen.

– Jag kunde inte ta upp jakten på dem, men en sopbilsförare som befann sig i närheten hörde mina rop på hjälp och han hjälpte mig att larma polisen.

Läs också: Han hällde gift i hustruns dropp

Men trots att Ann-Marie kunde lämna en detaljerad beskrivning på hur rånarna såg ut och hur de var klädda lyckades de undkomma. Och den här gången har hon inte fått tillbaka bröllopsbilden och de andra sakerna hon hade i plånboken.

– Tusen kronor är mycket pengar för mig som pensionär, men bröllopsbilden var oersättlig. Den skulle jag gärna vilja ha tillbaka.

Startade insamling på Facebook

En privatperson i Växjö, Petra Friberg, som läste om rånet i Smålandsposten blev så illa berörd att hon startade en insamling på Facebook för att hjälpa Ann-Marie.

– Om det är någonting som jag tycker är fel eller verkligen blir arg på så gör jag någonting. Jag tycker inte om att sitta och bli förbannad och inte göra någonting, berättar Petra på telefon och passar på att uppmana andra att göra något liknande i sådana här situationer:

– Ingen kan hjälpa alla, men alla kan hjälpa någon!

Läs också: Louise hamnade på psyket efter mediala experiment

Över 4 000 kronor insamlade

På kort tid kom det in 4 190 kronor. Pengar som hon en vecka senare personligen överlämnade till Ann-Marie.

– Det var helt otroligt. Jag blev jätteglad och Petra och jag har blivit goda vänner och bestämt att vi ska träffas fler gånger, berättar Ann-Marie som är så lycklig över den välvilja som helt främmande personer visat henne.

Text: Per-Ola Ohlsson
Bild: Lennart Ernstsson

Läs också

Inge lurade inbrottstjuven i en listig fälla

Tack vare Inges klurighet och goda minne för detaljer kunde polisen fånga inbrottstjuven.

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...