Annons

Annons

Ingvar Kamprad om sitt stora fiasko: ”Det är klart att jag hade gjort en jävla dumhet”

Framgångssagan IKEA har gjort Ingvar Kamprad till en av världens rikaste män. I en stor intervju med Felix Herngren i TV 4 berättar Kamprad nu om miljonerna, sorgen efter hustrun Margaretha, alkoholen och sitt livs stora misstag. "Utan fiasko kan man inte nå några framgångar".


Felix Herngren och Ingvar Kamprad handlar på riksbekanta lanthandeln i Agunnaryd. Bild: TV 4

Historien om IKEA är en modern framgångssaga med en ”self made man” som motor. I dokumentären ”Felix möter Ingvar Kamprad” i TV 4 berättas historien från början. Och det är uppenbart att Ingvar Kamprad redan som liten pojke hade affärssinne. Då handlade affärerna om att sälja tändsticksaskar som han köpt billigt på annons och att åka runt till gårdarna i hembygden med nyfångad fisk.

Annons

– Det var så jag sparade ihop till min första skrivmaskin och min första cykel, säger Ingvar Kamprad i programmet.

En stor stöttepelare under hans första år som entreprenör var hans älskade farmor Fanny. En stark kvinna som emigrerat till Sverige och uppfostrat tre barn själv med små resurser. IKEA startar Ingvar Kamprad redan som 17-åring men då handlar det inte om möbler. Den första stora framgången kommer 1946 när Kamprad får licens för att importera reservoarpennor till Sverige. Pennorna säljer som smöret och han kan kalla sig miljonär för första gången.

– Det kändes som en bra början, säger Ingvar Kamprad till Felix Herngren.

Ingvar Kamprad räknar med att han har kramat om mellan 5000 och 10 000 människor i sitt värv. Det är en del av Ikea-kulturen. Bild: TV 4

Få som gjort såg många fiaskon

Men det blev, som bekant, möblerna som skulle bli IKEA:s grej. Möbler som kunde levereras i platta paket och fylla det växande svenska folkhemmet till ett hyggligt pris. Konkurrenterna såg inte med speciellt blida ögon på uppstickaren från Småland. Bland annat berättas det att han blev portad på möbelmässan. Ett dilemma som löstes genom att Kamprad rullade in på området inrullad i en matta i en medarbetares bil.

Ingvar Kamprad menar att en av grunderna för IKEA:s expansion var att företaget etablerade verksamhet i Polen på 60-talet när få andra gjorde det. Låga kostnader och säkra leveranser gjorde samarbetet fruktbart för båda parter.

Affärsmötena innehöll dock också en hel del brännvin. En umgängeskultur som till slut övergick i alkoholproblem för Kamprads del.

Problem som han på sin läkares inrådan försökt lösa genom att ha ett antal vita månader om året.

– Det finns ju ingen människa som är utan nackdelar. Utan fiasko kan man inte nå några framgångar och det är få som har gjort så många fiaskon som jag, säger Kamprad i programmet.

Ett av mina största fiaskon, säger Ingvar Kamprad om tiden som aktiv i svensk naziströrelse. Bild: TV 4

Nazism ungdomssynd

Ett av hans största fiaskon var tiden som aktiv svensk nazist under andra världskriget. En ”ungdomssynd” och dumhet som Kamprad själv hävdar kommer från den älskade farmodern Fanny. Hon kom från Sudettyskland och där betraktades Hitler som en befriare snarare än tyrann.

När Expressen gick ut med nyheten 1994 skrev Kamprad ett öppet brev till alla IKEA-medarbetare där han gjorde avbön.

Och trots avslöjandet har Kamprads status som folkkär och jordnära företagsledare bestått.

Vid 91 års ålder jobbar Ingvar Kamprad fortfarande med verksamheten. Någon fritid har han egentligen aldrig haft och medger att han nog varit borta lite för mycket hemifrån under sina tre söners uppväxt.

Alla tre arbetar dock med honom i företaget i dag.

Med hustrun Margaretha och de tre sönerna. Från ett tidigare äktenskap har Ingvar Kamprad en dotter. Bild: TV 4

Sorgen efter hustrun

Han fick 50 år med hustrun Margaretha som gick bort 2011. Ingvar Kamprad berättar att han blev kär i henne under en resa med IKEA-medarbetare till Capri. Margaretha var där som guide och Kamprad föll som en fura. Sorgen efter henne är fortfarande påtaglig.

– Nu lyckades jag att berätta om henne utan att lipa, det är ovanligt, säger Ingvar Kamprad i programmet.

Under senare år har IKEA-gundaren använt delar av sin förmögenhet till att förbättra situationen för äldre och behövande i hembygden.

Under de senaste sex åren har Familjen Kamprads stiftelse delat ut sammanlagt svindlande 400 miljoner kronor till förmån för äldre och olika forskningsprojekt, skriver Kvällsposten.

– Jag tycker inte om att landsbygden dör, alla kan ju inte bo på Stureplan.

Ingvar Kamprad inleder fortfarande varje dag med att tänka över vad som gjorts bra och vad han kan göra bättre. Bild: TV 4

”Felix möter Ingvar Kamprad” visas i TV 4, 4 maj 21.00

 

 

 

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...