Annons

Annons

Ingenjörer skapar vegansk kakmix

Ingenjörer + problemlösning = vegansk kakmix. "Precis lika god som vanlig kladdkaka", tyckte smakpanel som fick prova Lundastudenternas hopkok.


Det ska vara enkelt att vara en kladdkaksglad vegan, tyckte ett gäng Lundastudenter efter att ha inverterat kakmix-utbudet. När de inte kunde hitta en enda färdig vegansk kakmix bestämde de sig för att skapa en egen.

Annons
Livsmedelsstudenterna Jitesh Jayakumar, Anna Telfser och Iliana Karasa med sin veganska kakmix. Bild: Lunds universitet

Livsmedelsstudenterna Jitesh Jayakumar, Anna Telfser och Iliana Karasa med sin veganska kakmix. Bild: Lunds universitet

Studenterna började experimentera med olika ingredienser. Projektet beskrivs som ”ingenjörskonst ner på molekylnivå” för att kunna skapa ett bra halvfabrikat.

Allt som ska krävas av konsumenten är att tillsätta olja och vatten.

Gilla Allers på Facebook

Utmaningen var framförallt att få till en bra smak och konsistensen.

Men skam den som ger sig.

Med hjälp av kikärts- och mandelmjöl blev kakan dessutom glutenfri. I stället för ägg användes ”husk” (fiberrika psyllium-skal) som bindningsmedel. För att förbättra konsistensen ytterligare blandade studenterna i rostade kikärterna. Detta gav också kakan en nötig smak, men också förlängde hållbarhet.

”Den veganska marknaden växer”

När en smakpanel fick ge sitt utlåtande blev betyget med beröm godkänt. Eller hur kan man annars tolka ”precis lika god som vanlig kladdkaka”?

Hela projektet har varit en del i en projektkurs i livsmedelsteknik vid Luleå tekniska högskola (LTH).

Studenterna räknade också ut att kakmixen skulle kosta runt 40 kronor om den såldes i butik. Trots att priset är något högre än för en ”traditionell” kakmix tror studenterna att att den har marknadspotential.

– Den veganska marknaden växer, det är helt klart. Dessutom innehåller den här produkten endast naturliga ämnen och inga så kallade e-nummer, något som också efterfrågas, säger Anna Telfser, en av studenterna bakom projektet, i ett pressmeddelande.Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...