Annons

Annons


Allers-Tradgard-loggaVarningen: Robotgräsklippare en livsfara för igelkottar

Christer Karlsson i Karlskrona trodde inte sina ögon när han såg den blodiga, knivskurna igelkotten i sin trädgård. Nu vädjar han till allmänheten att inte använda robotgräsklippare nattetid.


Starka bilder: Igelkottar hotas av robotgräsklippare

En sommareftermiddag i juli sitter Christer Karlsson och hans fru och fikar på terassen vid sitt hus i Trummenäs i Karlskrona. Då får de se en igelkott kila över gräsmattan och söka skydd bakom en blomkruka. Paret brukar ha många kottar på tomten, ibland hela familjer, men den här får dem att reagera.

Annons

– Det var något konstigt med den. När den sen kommer emot oss ser vi att den är helt kladdig av stelnat blod på höger sida och att halva ansiktet var bortskalat, säger Christer Karlsson.

Gilla Allers på Facebook

Han förstår direkt att det rör sig om skador från en robotgräsklippares knivar.

– Vi blev ledsna. Det var väldigt obehagligt och vi tyckte synd om igelkotten. Vi undrade direkt om den skulle överleva.

Igelkotten avskalade ansikte chockade Christer Karlsson.

Igelkottens avskalade ansikte chockade Christer Karlsson. Bild: Christer Karlsson

Dramatisk ökning

Christer är bara en av många som har stött på sönderskurna kottar i trädgårdar och i diken. Den ideella föreningen Katastrofhjälp Fåglar och Vilt har fått många samtal.

– I fjol såg vi ingenting, men i år är det en dramatisk ökning. Jag tror det är i takt med att robotgräsklipparna har blivit billigare och fler kör med dem på natten då igelkotten är aktiv, säger Bo Olsson, ordförande för Katastrofhjälp Fåglar och Vilt i Skåne Sydost.

Det värsta för Bo Olsson är att hans lokalförening inte har lyckats rädda livet på en enda igelkott, skadorna har varit för allvarliga. När robotgräsklipparen kommer emot en igelkott så svarar den med att rulla ihop sig. Knivarna är då skoningslösa mot den försvarslösa taggbollen.

Den här bilden fick viltvårdare Bo Olsson:

Den här bilden fick viltvårdare Bo Olsson med texten: ”Denna lilla stackare springer här vid min lägenhet i Smedstorp. Kolla nosen. Vad gör jag?/Inger” Bild: Inger Hansen

Bo Olsson har sett igelkottar som har blivit av med båda bakbenen, hela käken eller fått huvudet avskalat såsom Christer Karlssons kotte. Han har sett öppna sår längs hela sidan bli infekterade och fulla med fluglarver.

– Men det som nästan är sorgligast är om det är en hona med ungar som skadas. Är de inte tillräckligt stora klarar de inte sig. En hel familj kan dö, säger Bo Olsson.

Läs också: Hunden Kellbo misshandlades och lämnades: ”Man blir chockad”

Upptäcker man som privatperson övergivna ungar rekommenderar Bo Olsson att man ställer ut fat med vatten och mjuk kattmat under en månads tid.

”Sluta använda dem nattetid”

Nu vill både han och Christer Karlsson i Trummenäs vädja till allmänheten att inte köra sin robotgräsklippare på natten då igelkotten är aktiv.

– Vi har inget emot robotgräsklippare, men snälla, kör dem inte på natten. Det är otäckt och onödigt att behöva avliva igelkottar på grund av sådant här, säger Bo Olsson, ordförande för Katastrofhjälp Fåglar och Vilt i Skåne Sydost.

Christer Karlsson i Karlskrona vill att alla slutar använda sina robotgräsklippare nattetid.

Christer Karlsson i Trummenäs hoppas aldrig mer se en skärskadad igelkott. Bild: Privat

– Jag tycker inte det är schysst. Vi är inte snälla mot naturen och vi borde åtminstone hålla ett öga på våra maskiner. Tänk så händer det ett sällskapsdjur eller att ett barn sticker in fingrarna? Tillverkarna måste också tänka om, säger Christer Karlsson.

Han och hans fru har satt ut tonfisk i flera dagar sedan de upptäckte den blodiga igelkotten. Men sedan den försvann under husgrunden den där sommareftermiddagen har de förgäves letat efter den.

– Vi kommer fortsätta ställa ut mat och hoppas, hoppas, att den klarar sig, säger Christer Karlsson.

 

Text: Cecilia Ahle

 

Missa inte: Dold plast i dina kläder kan förstöra havenLäs mer om:

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...