Annons

Annons

Idol-Axel: ”Jag var rädd att ingen skulle tycka om mig”

Efter olyckan kände sig Axel blyg och osäker. Men med tittarnas röster och juryns stöd är han nu en av de tolv finalisterna i årets idol!


axel-schylstrom-idol

Oavsett hur det går i Idol känner jag mig som en vinnare

För bara tre år sedan var Axel ytterst nära att dö när han fick 16000 volt genom kroppen. Under hösten har den ärrade 22-åringen blivit en hjälte för hela svenska folket när han uppträtt i musiktävlingen Idol.

Annons

Över 15000 duktiga ungdomar kom till uttagningarna för att vara med i musiktävlingen Idol 2015 i TV4. Bara ett dussin var kvar när fredagsfinalerna drog ingång. En av dem var Axel Schylström, 22.
– Hur det än går så känner jag mig som en vinnare. För mig är det en stor grej att ha kommit så här långt, säger han.
Det är en tisdag mitt under de intensiva höstveckorna när vi pratar med Axel. Det är nu det ska avgöras vilken ung artist som ska röstas fram av tittarna i Idol 2015. I luften finns en påtaglig känsla av förväntan och spänning.
Den här dagen är det pressträff och på onsdagen och torsdagen är det dags för repetitioner inför fredagens direktsända delfinal.
– Det är ett intensivt schema med aktiviteter varje dag. Under de veckorna vi är med i Idol bor vi på hotell i Stockholm, berättar Axel som var en av de tolv som gick vidare till finalen.

Osäker och rädd

Förra gången Allers läsare fick möta Axel var för ganska exakt ett år sedan. Den gången handlade reportaget om den svåra olyckan han råkade ut för, och hans öde berörde många och väckte starka känslor.
Då berättade han om hur rädd han blev när han efter olyckan för första gången såg sin kropp och sitt sargade ansikte i en spegel.
Han berättade hur osäker han kände sig när människor tittade på honom och hur rädd han var att han aldrig skulle hitta någon som skulle tycka om honom, att han aldrig skulle träffa någon tjej som älskade honom för den han var.
Därför är hans medverkan i Idol där han uppträder inför i genomsnitt en miljon tittare per program en extra anmärkningsvärd prestation,
– Jag tänker inte på mina ärr när jag uppträder. Då fokuserar jag helt på det artistiska. Numera har jag kommit över det värsta och accepterat mitt utseende. Det är ändå inget jag kan göra något åt, berättar han under en paus i det hektiska Idol-schemat.

Gilla Allers på Facebook

Olyckan som gav Axel tredje gradens brännskador på 70 procent av hans hud skedde på Norrköpings järnvägsstation den 13 juni 2012.
Det var två dagar kvar till han skulle ta studenten och på kvällen hade han och klasskompisarna firat på en restaurang. På vägen hem fick han och en kamrat ett plötsligt infall att de skulle klättra upp på ett av Östgötatrafikens tåg som stod parkerat vid perrongen för natten.
Det tanklösa busstrecket förvandlades till livsfarligt allvar när de kom i kontakt med elledningen. Med en smäll träffades Axel av en ljusbåge som sände 16 000 volt genom hans kropp.
Det enda han minns är när han svårt skadad vaknade upp på järnvägsspåret av att en polisman försökte få kontakt med honom. Han fördes sedan i ilfart till sjukhuset där han hölls nersövd i flera dygn medan läkarna försökte rädda hans liv.
Även kamraten brännskadades, men inte lika allvarligt som Axel, och kunde lämna sjukhuset efter några dagar.

Lång kamp

För Axel började däremot en lång kamp och ett stort antal operationer följde, där hud transplanterades från de oskadade delarna av hans kropp. Sammanlagt vårdades han fyra månader på sjukhus.
– Jag har frågat mig själv tusentals gånger hur vi kunde vara så dumma att vi klättrade upp på tåget.
När vi förra hösten kom hem till honom i hans lägenhet i Norrköping var det första vi såg ett stort trumset som dominerade vardagsrummet. Axel berättade att han före olyckan varit trummis i ett band, men att han numera mest spelade gitarr och gjorde egna covers.
Vad han då glömde att berätta var att han också har en fantastisk sångröst. En röst som gjorde att han vågade söka till den stora uttagningen till Idol i våras och som också ledde till att juryn gav honom ett wildcard efter kvalfinalen.
– Det var underbart att få juryns stöd, men det hade såklart känts bra om jag blivit framröstad av tittarna. Jag hoppas kunna vinna deras röster i fortsättningen.
– Men även om jag inte går hela vägen känner jag mig ändå som en vinnare. Bara att få vara med bland de tolv finalisterna var en seger för mig, säger han.

Text: Per-Ola Ohlsson Bild: Daniel Ohlsson/TV4

axel-schylstrom2
Läs reportaget om Axel från förra året.

Se framträdandet som tog honom vidareLäs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...