Annons

ICA-Abbe tvingades fly efter filmroll

Extrajobbande Abdullah, Abbe, i ICA-reklamen, heter egentligen Ahmad Khan Mahmoodzada och tvingades fly från Afghanistan till Sverige efter sin roll i Hollywoodfilmen Flyga drake. Läs hans dramatiska historia här.

Mejla
Dela (89)
Pinna

ica-abbe

Bild: Ica

Abdullah, eller Abbe, som Ahmad Khan Mahmoodzadas karaktär heter, börjar jobba extra i butiken med Stig och resten av personalen under mars 2016. Ahmad kom som flykting till Sverige 2012 efter sin roll som pojken Hassan i Hollywood-produktionen Flyga drake, en roll han spelade som tioåring.
–Vi är väldigt glada över att ha hittat en så talangfull skådespelare till vår ensemble, säger Mats Liedholm, marknadsdirektör ICA Sverige i ett pressmeddelande.

Annons
Gilla Allers på Facebook

Ahmad själv, hans föräldrar och fem yngre syskon bodde i Kabul när han blev upptäckt till rollen som Hassan till filmen Flyga drake (2007).
– Pappa hade en liten restaurang där han sålde glass, hamburgare och afghansk mat. Efter skolan brukade jag gå dit och hjälpa till. På helgerna spelade Ahmad fotboll och han deltog även i särskild engelskundervisning. En dag när han var tio år kom en kvinna från ett castingföretag till engelskkursen. Hon letade efter barn till filmatiseringen av Flyga drake.

Läs också: Susanna Alakoski – Jag har mått skit under många år

–Kvinnan tittade lite konstigt på mig, minns Ahmad och skrattar. Hon gav mig ett papper där jag fick skriva mitt namn och så tog hon en bild. Sedan fick jag ett papper med repliker som jag skulle träna på tills hon kom tillbaka veckan därpå.
Ahmad skrattar igen när han berättar om hur han gick hem för att öva på replikerna. Han tränade och tränade – överallt. Även när han var i sin pappas restaurang och egentligen skulle jobba.
–Pappa frågade: ”Vad gör du?” När jag svarade att jag skulle vara med i en film trodde han inte på mig. Men några dagar senare blev Ahmad erbjuden den framträdande filmrollen som pojken Hassan och filmbolaget ville träffa hans föräldrar.
–Fast pappa trodde fortfarande inte på mig, berättar Ahmad. Jag gick till mamma och sa att hon måste prata med pappa, jag sa: ”Jag ljuger inte, det är sant.” Till slut förstod Ahmads pappa att det var på riktigt. Ahmad ler lite när han förklarar att hans dröm innan var att bli pilot, men att han även tyckte att skådespelare lät spännande. Filmen skulle spelas in i Kina och det skulle bli Ahmads första resa utomlands.
–Det var roligt, säger Ahmad och ler när han berättar om filminspelningen. Jag fick jobba med en jätteduktig regissör, Marc Forster.
Flyga drake är en amerikansk film som skildrar ett Afghanistan i förändring – från Sovjetunionens invasion under slutet av 1970- talet fram till att talibanerna tog makten på 1990-talet. Men det är också en film om vänskap och svek – och om rivalitet mellan olika folkgrupper. Under inspelningen tillbringade Ahmad, och hans pappa som var med hela tiden, tre och en halv månad i Kina. Tio månader efter hemkomsten väntade den stora premiären.

Läs också: Möt Magic, den skådespelande katten

– Jag kände mig som en riktig skådespelare, säger Ahmad och ler återigen. Jag hade aldrig kunnat tro att jag en dag skulle vara med i en film. Men när Ahmad fick se filmen för första gången kände han inte enbart glädje, han tänkte också på hur folket i Afghanistan skulle reagera.
–Det finns några scener i filmen… Jag tänkte att folket inte kommer att tycka om dem. Min pappa tänkte samma sak. Ahmads pappa pratade med filmbolaget och som en försiktighetsåtgärd bestämde man att de tre barnskådespelare med mest framträdande roller skulle evakueras från Afghanistan och bo en tid i Förenade arabemiraten.
– Jag och pappa bodde nästan två år i Dubai, minns Ahmad. Under tiden ringde folk hem till min mamma, de lämnade brev och skrev: ”Var är killen som är med i filmen?” Det finns en våldtäktsscen, och några andra scener, som en folkgrupp – hazarerna – inte tyckte om. Ahmad tystnar lite och förklarar sedan att han själv tillhör den folkgruppen.
– Inte alla, men några, tyckte att hazarerna framställs som svaga. Men de som inte tycker om filmen, de vet egentligen ingenting om filmens berättelse – vad den verkligen handlar om. De tänker bara på en scen… Från början var det sagt att hela familjen skulle få flytta till Dubai, men när det inte gick valde Ahmad och hans pappa till slut att resa tillbaka till Afghanistan.


–Mina syskon var jättesmå. Det gick inte att vi två bodde i Dubai och mamma och mina syskon i Afghanistan. Vi tänkte att vi får se vad som händer. Jag hoppades att folk hade slutat prata om filmen. Ahmad började i skolan igen men efter några månader fick han problem, som han själv beskriver det.
–Det pratades skit och jag fick höra ”Vi ska döda dig. Varför var du med i den där filmen?”. Han försökte byta skola, det fungerade ett tag, men sedan fick man även där reda på att Ahmad medverkat i Flyga drake.
– Jag kunde inte gå kvar där heller, konstaterar Ahmad uppgivet. I stället var jag hemma i nästan två år – och gjorde ingenting. Hela familjen hotades och efter episoden där människor försökte storma deras hus kom Ahmads pappa fram till att det vore säkrast om Ahmad lämnade landet igen.
–Det fanns bara ett alternativ, konstaterar Ahmad. Det var att jag flyttade. Mamma och pappa var så oroliga och jag ville inte att de skulle oroa sig för min skull. De sa ”Det är inte ditt fel” men ibland kände jag mig ändå skyldig… Det var jag som hade satt mina för­äldrar i den här situationen. Ahmad var 15 år när han ensam lämnade Afghanistan. I bil smugglades han först till Moskva och sedan, tillsammans med andra människor på flykt, vidare genom Vitryssland till Litauen.
– Jag var rädd, absolut, säger Ahmad. På ett ställe, mellan Vitryssland och Litauen, skulle vi simma över en flod – det var vinter och jag ville ta av mig kläderna. Det var jättekallt. Men smugglarna sa att det inte fanns tid. De sa att vi skulle få byta om när vi hade simmat över, det skulle finnas kläder vid en bil som väntade på oss. Ahmad lutar sig tillbaka i soffan och fortsätter sedan:
–Men där fanns ingen bil. Vi väntade i nästan tio timmar. Det var två barn med också, i sexårs­åldern. Pojken dog nästan… Vi försökte värma honom. Några smugglare dök aldrig upp, i stället kom polisen och Ahmad blev kvar i Litauen på en flyktingförläggning i drygt tre veckor. Sedan fick han hjälp att ta sig vidare till Polen och därefter Tyskland och till slut Sverige.

Text: Lina Norman
Intervjun publicerades ursprungligen i Allers 25/2015

LÄS OCKSÅ: Min man levde dubbelliv


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...