Annons

Annons

Ibrahim tackar mamma för sin succé i Talang

Varken juryn, hans syster eller mamma kunde hålla tårarna tillbaka när Ibrahim sjöng Stad i ljus i tv-programmet Talang. Efter inspelningen kom nya lyckotårar när familjen fick besked om permanent uppehållstillstånd. Nu planerar de för ett fortsatt liv i Sverige.

Mejla
Dela (20)
Pinna

ibrahim-talang

Ibrahim Nasrullayev tävlar i Talang i tv4.

Ibrahim Nasrullayev är stjärnskottet i Talang!

När Ibrahim Nasrullayev som 14-åring storögt beundrade stjärnorna längs Hollywood walk of fame, med namn som Angelina Jolie, Bryan Adams och Michael Jackson, stannade han vid en helt tom stjärna.

Annons

– Han pekade på stjärnan och sa: ”Det där är min stjärna. Där ska mitt namn stå en dag!”

Läs också: Talang-Emanuel sade upp sig för att satsa på musiken

Gilla Allers på Facebook

Mamma Reyhan Nasrullayeva, 47, skrattar och tittar stolt på sin numera 18-årige son som letar upp bilden i sin mobiltelefon för att visa oss minnet från hans och mammas resa till Los Angeles, där Ibrahim deltog i en stor musiktävling – en i raden av många tävlingar där han slagit knockout på såväl publik som jury.

Nu står han i Överluleå kyrka, i Boden, och övar till organisten Lena Stenlunds pianospel. Han fyller kyrkorummet med sin röst, och mamma och storasyster Afsana, 23, sitter som vanligt i besökarbänken och lyssnar.

Älskar Stad i ljus

De slutar aldrig att beröras av Ibrahims vackra sång.

– Jag har många favoritsånger. O helga natt är så vacker att den ger mig rysningar, och jag älskar verkligen när Ibrahim sjunger Stad i ljus, säger Reyhan.

Det var Tommy Körbergs mäktiga låt, skriven av Py Bäckman, som tog Ibrahim direkt till semifinal i tv-programmet Talang 2017. Låten var en av de första han fastnade för som ny i Sverige.

Se – och hör – Ibrahim sjunga ”Stad i ljus”

Nelli, 13, mobbades – här tar hon revansch ”Talang”

– När jag kom hit för två år sedan letade jag på internet efter klassiska svenska låtar och jag hittade Stad i ljus. Jag gillade den jättemycket, redan innan jag förstod texten. När jag lärde mig svenska kom sången att betyda ännu mer för mig. Den berättar ju om mitt liv! säger Ibrahim, som flytt till Sverige från Baku i Azerbajdzjan, där han vuxit upp med sin mamma och syster.

ibrahim-talang

Stående ovationer från 
Talang-juryn efter Ibrahims uppträde. Fr v: David Batra, LaGaylia Frazier, Karin 
”Kakan” Hermansson 
och Alexander Bard.

Tipsade Talang i tv4

Så fort Ibrahim kom till Norrbotten tog han kontakt med kyrkan och skolan och bad om att få sjunga där. Överallt häpnade man över den unge pojkens stora röst. Gymnasieskolans sånglärare säger att hon höll på att svimma första gången Ibrahim tog ton.

Ganska snart fick Ibrahim börja uppträda. ”Sångaren som sjunger som en Gud …”, skrev lokaltidningen för ett år sedan när Ibrahim höll sin första konsert i Norrbotten, då han framförde sånger från hjärtat.

Lokaltidningen la ut ett videoklipp med Ibrahims sång och det var någon som lyssnat på honom som tipsade TV4 och Talang om den unga solisten.

Via kyrkans organist fick han frågan om han ville vara med i programmet.

– Det kändes otroligt och visst var det nervöst, men det gick bra, säger Ibrahim och ler stort.

Läs också: Här gör Oliver, 12, SUCCÉ i Talang

I programmet sa han att han hoppades att han, mamman och systern skulle få stanna i Sverige. Att det betyder liv eller död. Och strax efter att Talang visades i tv fick familjen glädjebeskedet om permanent uppehållstillstånd, efter att de överklagat ett tidigare negativt beslut.Familjen bor i en före detta militärförläggning för flyktingar i Boden men väntar på att få en egen lägenhet.

Trivs i Boden

Visst var det en stor omställning att lämna miljonstaden Baku för lilla Boden, men Ibrahim och hans familj säger att de älskar sin nya hemort.

– Det finns inte så många människor här, men de som finns är så glada och snälla, och naturen med alla årstider är fantastisk, säger Ibrahim på en närmast felfri svenska.

Han har jobbat hårt för att lära sig språket och värnar också om att mamma och syrran ska lära sig bättre svenska.

– Det är jätteviktigt att de klarar sig även om inte jag är med dem, därför pratar vi ofta svenska hemma.

Se när Ibrahim sjunger ”Ave Maria”

Satsar på solistkarriär

Eftersom Ibrahim var minderårig när familjen kom hit fick han gå i skola, hans mamma och Afsana har inte haft möjlighet att studera svenska på SFI förrän nu.

– Men vi har ändå tränat språket när vi praktiserat. Jag gör min praktik som assistent på Vuxenskolan och hjälper till med allt ifrån att koka kaffe till att ordna fika och städa, säger Reyhan.

Afsana berättar att hon praktiserar på en förskola. Där trivs hon så bra att hennes målsättning är att studera till förskollärare.

Ibrahim går i en språkintroduktionsklass och vill fortsätta på estetiskt gymnasium och samtidigt satsa på en solistkarriär.

Mamma Reyhan säger att hon tidigt förstod att musiken betydde något särskilt för Ibrahim.

– Det var lätt att få honom att äta när jag spelade musik och i stället för att leka satt han fascinerad och lyssnade på sångerna till tecknade filmer som Lejonkungen redan som ettåring, säger hon med ett leende.

Kämpade för musiken

Reyhan har varit ensam mamma till Ibrahim och Afsana ända sedan hon skildes från barnens pappa när de var små. Även om det var ekonomiskt kämpigt bestämde hon sig tidigt för att stötta sonen i hans musikintresse, och för de pengar hon tjänade när hon jobbade extra köpte hon både ett piano och ett dragspel till hemmet i Baku. Även Afsana spelade piano och tog lektioner under flera år, men hon skrattar blygsamt och säger att hon inte alls har samma talang som sin bror som har absolut gehör. Ibrahim behöver inga noter!

Förutom att han spelade instrument älskade Ibrahim att sjunga och fick börja i en barnkör redan som 3-åring.

– Mamma jobbade jämt för att låta mig få musikundervisning, jag är jättetacksam för det, säger Ibrahim och berättar att han gick i musikskola från 9 års ålder.

ibrahim-talang

Ibrahim, systern Afsana och mamma Reyhan (till vänster) står varandra nära.

Internationell musiktävling

Han var aldrig intresserad av sport eller något annat än musik och från mellanstadieåldern fokuserade han på sången.

Precis som andra ungdomar la han ut videosnuttar på sociala medier, och det var den vägen som arrangörerna av en internationell musiktävling i

Estland fann honom. Han var 13 år och för mamma var det självklart att sonen skulle få åka och tävla.

Läs också: Lilan flydde ensam från Syrien

Det var lika självklart att hon skulle följa med.

– Utan mamma hade det inte gått. Jag var jättenervös när jag skulle stå på stora scener, men mamma peppade mig, både bakom scenen och när jag skulle börja sjunga. Jag tittade alltid på henne och hon nickade uppmuntrande, berättar Ibrahim och säger att mammas stöd fortfarande betyder allt för honom. Hon är den som väljer hans scenkläder och hon följer med på alla hans sångövningar och finns självklart på plats när Ibrahim ger konserter i kyrkor runtom i Norrbotten.

Fick satsa på sin talang

Mamma Reyhans stöd var också något som lyftes fram när Ibrahim uppträdde i församlingsgården hemma i Boden efter Talang-succén. Hon prisades med blommor för att hon gjort det möjligt för Ibrahim att satsa på sin talang. När mamman steg fram på scenen var det Ibrahims tur att stå vid sidan om med tårar i ögonen.

När det nu i dagarna är dags för semifinal i Talang, och Ibrahim står på scenen med en helt ny sång, sitter mamma som vanligt och nickar uppmuntrande bland publiken. Kanske vinner Ibrahim hela tävlingen.

– Jag hoppas det, men jag vet inte, säger huvudpersonen själv med ännu ett brett leende.

Text: Birgitta Lindvall Wiik
Bild: Petra Älvstrand, privat och TV4

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...