Annons

Trebente Chippen är allas favorit!

På Brännagården utanför Östersund älskar alla Chippen, kooperativets lilla pudel som råkade ut för en olycka för en tid sedan och förlorade sitt ena ben. De boende var förkrossade, men desto gladare när deras älskling var tillbaka.

Mejla
Dela (11)
Pinna

chippen-kvinna

Doften av hemlagad mat är det första som möter en innanför dörren på omsorgskooperativet Brännagården i Högarna norr om Östersund.
– Vi har haft Chippen här sedan han var valp och nu är han nio år. Vi äger hunden tillsammans,Sedan kommer en liten trebent pudel och strax efter kommer Sylvia Bränngård, som är verksamhetschef på kooperativet, och hälsar välkommen. Hon berättar om lilla Chippen och vad hunden betyder för de boende på kooperativet, både de boende och personalen, men han följer med mig hem på kvällarna, berättar Sylvia.

Annons

LÄS OCKSÅ: Bragdhunden Agda räddade Isabelle från att drunkna

Varje morgon när Chippen kommer till kooperativet går han runt bland de äldre och hälsar. Glädjen bland åldringarna är obetalbar. En del som aldrig visar några känslor annars spricker upp i ett stort leende när de ser hunden. Att Chippen bara har tre ben bryr sig ingen på äldreboendet om, tvärtom, det gör honom ännu mer älskad.

Allvarligt skadad

Det var en varm sommardag för lite mer än ett och ett halvt år sedan som olyckan med Chippen hände. Han var hemma hos Sylvia, men smet ut när Sylvias egen hund lyckades få upp ytterdörren. Samtidigt kom en person med en stor hund förbi på vägen utanför och hunden gav sig på Chippen och bet sig fast i pudelns ena framben.
– Vi förstod direkt att Chippen blivit allvarlig skadad, men tur i oturen så fanns en veterinär i närheten som sövde ner honom innan vi tog honom till djursjukhuset. Det räddade nog livet på honom.
Alla på äldreboendet blev förkrossade när de hörde talas om hans olycka.
– Vi fick hela tiden bulletiner från djursjukhuset och ett tag såg det kritiskt ut. Men när djursjukhuset amputerade det sargade benet repade sig Chippen snabbt, och efter en knapp månad så var han på benen igen, fast nu på tre ben.

Läs också: Hundar som tröstar

– Det var fantastiskt att få se hur våra boende tog emot honom när han kom till Brännagården första gången efter olyckan. Då var det tårar i mångas ögon och det blev många klappar och kramar.
Nu springer den lilla hunden omkring bland sina kompisar på hemmet som om ingenting har hänt, och alla utan undantag får sin beskärda del av slickar och pussar på näsan.
– Det är det som är så fantastiskt med en hund. De gör ingen skillnad, alla är lika mycket värda i en hunds ögon.
Sylvia berättar om en händelse när Chippen var valp.
– Vi hade sagt till alla boende att han absolut inte fick vara uppe i sängarna, för att han var så liten och kunde lätt ramla ner och skada sig. När vi gick runt till rummen för att säga godnatt upptäckte vi att en boende hade bäddat på golvet och låg och sov med Chippen bredvid sig.
– Kunde inte Chippen ligga i sängen hos honom så fick väl han ligga på golvet hos honom i stället, resonerade han.

Årets kooperativ

Innan kooperativet bestämde sig för att skaffa hund så tillfrågades alla på äldreboendet om det fanns någon som var allergisk, men alla gav ett nekande svar.
– Dessutom så är det mycket liten allergirisk med just den här hundrasen, menar Sylvia.
Under förvintern 2015 blev Brännagården i Högarna valt till årets kooperativ i Sverige.
– En fantastisk utmärkelse. Tänk att vi i lilla Högarna har det bästa äldreboendet i landet!
Enligt Sylvia är anledningen till utmärkelsen att man på Brännagården sätter vården i första hand och försöker dra ner på byråkratin.
– Jag vill att alla ska ha samma vård här som jag skulle ge mina egna föräldrar. Vi lagar all mat själva och även Chippen medverkar naturligtvis till att vi har så bra stämning här!

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...