Annons

Annons

Vi hyllar våra vardagshjältar!

De finns runtomkring oss – yrkesgrupperna som uträttar hjältedåd 
i det stora och det lilla, och ser till att vardagen flyter på. Lärare, poliser, vårdpersonal ... listan kan göras lång. Vi har träffat tre 
av dessa vardagshjältar. Möt brandmannen Louise!


hylla-vardagshjaltar

Louise jobbar som deltidsbrandman.

Jag är gärna en förebild för mina döttrar och andra tjejer!

Det är många som höjer på ögonen när Louise Carlsson, 37, kommer på utryckningar tillsammans med andra brandmän som ser ut att vara nästan dubbelt så stora som henne. Men man ska inte låta skenet bedra. 148 centimeter långa Louise har liksom sina kollegor det som krävs för att ge sig in i brinnande hus och lägenheter för att rädda liv.
– Vi jobbar alltid i team. Det är inte meningen att jag ensam ska krypa in i en rökfylld lägenhet och hämta ut någon som väger bortåt 100 kilo. Däremot har jag en fördel av att jag är liten när det handlar om att krypa in i ett bilvrak och hjälpa någon som sitter fastklämd.

Trivs med grabbarna

Louise ler glatt när hennes manliga kollegor på Bengtsfors brandstation skojar med henne och hon svarar blixtsnabbt med samma mynt.
– Jag är nog van vid machokultur från alla åren då jag jobbade på Volvo där jag började med att köra truck på lagret. Dessutom växte jag upp som en pojkflicka och umgicks bara med grabbarna när jag var liten, säger hon med ett skratt.
Men steget är ändå ganska långt till det fysiskt krävande jobbet som brandman.
– Det började med att jag för ett år sedan såg en annons om att räddningstjänsten sökte deltidsbrandmän. Varför inte tänkte jag och skickade in en ansökan.

Tävlade i fitness

Till saken hör att Louise bara några år tidigare lagt om sitt liv totalt och gått från att vara en otränad storrökare till att bli en muskulös deltagare i fitnesstävlingar.
– Jag funderade på vad jag skulle göra för att inte riskera att bli en soffpotatis igen och då dök möjligheten att bli brandman upp.
I februari 2016 kallades hon till uttagningarna som bland annat bestod av styrketester och simning. Hon var tvungen att klara samma tyngder som alla andra klarade, vilket hon också gjorde utan problem.
I dag är hon anställd som deltidsbrandman i hemkommunen Bengtsfors. En av hennes första utryckningar var på en omfattande skogsbrand.
– Det var en utmaning, berättar hon. Det var varmt och tungt och jag kom hem utmattad efter 14 timmar i skogen. Men det var samtidigt kul eftersom jag kände att jag gjorde nytta.
Det var också en rejäl kontrast mot hennes ”civila” arbete som logistikchef.

Annons
Gilla Allers på Facebook

Vi hyllar vardagshjältar: Möt läraren Camilla

Villabränder och trafikolyckor

Sedan dess har hon varit på såväl villabränder som trafikolyckor. Hittills har hon sluppit att mötas av synen av att det är någon av hennes närmaste vänner som drabbats.
– Men jag är förberedd på att det kommer att ske. Bengtsfors är inte så stort och alla känner i stort sett alla. Det jag fruktar mest är olyckor där barn är inblandade. Antagligen för att jag själv har barn.
Louises döttrar Mirja och Joline är 13 respektive 11 år. Hon tycker det är viktigt att vara en förebild för dem och andra unga tjejer.
– Det är bra att de ser att vi kvinnor kan ta för oss även i en traditionellt manlig värld, säger Louise och tillägger sedan lite eftertänksamt:
– Styrka är inte bara att kunna bära ut någon ur ett brinnande hus utan att även kunna sitta ner vid ett bilvrak och prata lugnande med skadade som väntar på att skäras loss.

Vi hyllar vardagshjältar: Möt sjuksköterskan Katarina

Text: Per-Ola Ohlsson, bild: Conny HultgrenLäs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...