Annons

Annons

Vi hyllar våra vardagshjältar!

De finns runtomkring oss – yrkesgrupperna som uträttar hjältedåd 
i det stora och det lilla, och ser till att vardagen flyter på. Lärare, poliser, vårdpersonal, brandmän ... listan kan göras lång. Vi har träffat tre 
av dessa vardagshjältar. Möt sjuksköterskan Katarina i Kiruna!


hylla-vardagshjaltar

Katarina är vardagshjälte i Kiruna.

Sjuksköterskan Katarina är en av landets bästa!

Långa avstånd gör ofta att det ställs speciella krav på sjukvården längst upp i norra Sverige, framförallt vid olyckor och andra dramatiska händelser.
Det vet Katarina Nilsson, 44, som arbetat som sjuksköterska på akutmottagningen på Kiruna sjukhus de senaste 13 åren.
– Eftersom vi varken har någon kirurg eller barnmorska här i Kiruna måste vi kunna lite av varje. Vi måste vara mångsidiga och flexibla.
Dessutom är de inte så många som arbetar på sjukhuset och därför är ambulans, akutmottagningen och intensivvårdsavdelningen integrerade med varandra. Det gör Katarinas arbete än mer varierande.
– Vi tar hand om alla patienter; vuxna, barn, traumafall och blivande mammor. Vi har tolv mil till närmaste kirurgi och förlossning i Gällivare, 35 mil till närmaste länssjukhus, Sunderby som ligger mellan Luleå och Boden, och till universitetssjukhuset i Umeå är det 60 mil, berättar hon.

Varierade uppgifter

Det är därför Katarinas uppgift att till exempel ta hand om en patient som har inre skador efter en trafikolycka. Det kan ibland ta timmar.
– Vi är extra sårbara här eftersom det bara är en väg ut ur Kiruna. Om den blir avstängd på grund av snöstorm eller en trafikolycka, vilket till exempel hände i höstas, blir vi isolerade. Som väl är har vi tillgång till en helikopter för transport av de mest akuta fallen. Men den är stationerad tolv mil bort och är beroende av väderlek för att kunna lyfta.
Trots, eller kanske tack vare, dessa lite tuffa omständigheter älskar Katarina sitt arbete och kan inte tänka sig att göra något annat.
– Det är det absolut roligaste man kan göra och jag tycker det är spännande att mitt jobb är så varierande. Dessutom ser man att man kan göra skillnad för patienterna. Även om jag kanske inte kan bota någon ser jag att jag gör skillnad genom att till exempel ge smärtlindrande medicin och ibland bara genom att finnas där för någon.

Annons
Gilla Allers på Facebook

Vi hyllar våra vardagshjältar: Möt läraren Camilla

Hyllades av kollegorna

Och även om patienternas tacksamhet ofta är belöning nog för Katarina värmde det henne extra mycket när hon förra året utsågs till en av Sveriges fem bästa akutsjuksköterskor. Det kom som en överraskning för henne.
– Jag tycker bara jag gör mitt jobb och är mig själv, säger hon och ler.
– Men det gör mig extra glad att det är dem jag arbetar tillsammans med, läkarna och de andra kollegorna här på Kiruna sjukhus, som har nominerat mig till priset.

Trivs med att hjälpa till

Katarina har aldrig ångrat sitt yrkesval. Redan från den dag hon började på vårdprogrammet på gymnasiet har det varit självklart att hon skulle arbeta inom sjukvården.
– Min mamma jobbade som undersköterska och hon trivdes med det. Jag jobbade först själv som undersköterska i Överkalix, men flyttade hem till Kiruna när jag blev färdig med utbildningen till sjuksköterska.
– Jag har alltid trivts med att jobba med människor och kunna hjälpa de som behöver vård.

Vi hyllar våra vardagshjältar: Möt brandmannen Louise

Text: Per-Ola Ohlsson, bild: Mattias ForsbergLäs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...