Annons

Annons


Allers-Tradgard-loggaHur stark är en chili egentligen?

Den allra starkaste chilin är uppemot 60 gånger starkare än den du hittar i affären, men hur ska man kunna se skillnad? Här är en snabbguide till hur chilins styrka mäts – och var frukten är som allra starkast.


I livsmedelsbutikerna är det inte lätt att veta vilken chili som säljs eller hur stark den är. Vanligtvis står det bara ”Chili” och priset på produkten.

'Hot Lemon' passar till wok och att torka.

‘Hot Lemon’ passar till wok och att torka.

Innan en okänd chili ska användas i matlagningen bör du därför skär av en bit och testa på tungan. Det brukar ge en fingervisning. Kapsaicinet, ämnet som ger styrkan, är som mest koncentrerat i de vita mellanväggarna där fröna sitter. Fröna i sig är däremot inte starka.

Annons
Gilla Allers på Facebook

Generellt är chilin som allra starkast närmast stjälken och små frukter är starkare än stora.

Räddarna i nöden: Bröd och yoghurt

Har du otur och råkar få i dig en stor bit av typen ”superstark” hjälper i stort sett inget. Räkna med tio minuters pina som möjligen kan dämpas något om du tuggar på en bit bröd, äter ris eller yoghurt. Att dricka hjälper inte. Och gnid dig aldrig i ögonen när du nyligen har hackat chili eller på annat sätt fått chilisaft på fingrarna!

Omogna gröna chilifrukter är också mildare och har mindre utvecklad smak än de som fått mogna hela vägen.

Enklaste sättet att avgöra styrkan är att provsmaka.

Enklaste sättet att avgöra styrkan är att provsmaka.

Från starkt till riktigt starkt…

Chilins styrka mäts i scoville. Vanlig chili i livsmedelsbutiken med beteckningen ”stark” eller ”hot” brukar ha en styrka på omkring 5 000 scoville. Det kan jämföras med de starka sorterna i habanerogruppen som har 200 000 till 300 000 scoville.

Text och foto: Karen Elise och Lars Lindberg

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...