Annons

Hur ser det ut på skrivbordet egentligen?

Det var samma sak hela helgen. Vi satt och pratade och plötsligt blev maken tyst. Jag såg hur han drömde sig bort.

Mejla
Dela (8)
Pinna

Illustration: Victoria Plantin

Sen återkom han till verkligheten och sa:
– Det ska bli så skönt att komma tillbaka till jobbet nu när jag har gjort ”clean desk”, rent skrivbord. Jag ska inte ha något annat än datorn där.
Han fick liksom inte nog, kunde inte låta bli att ideligen återkomma till det faktum att han hade rensat ut gamla grejer från sitt rum på jobbet.
Han tyckte att det skulle bli en sådan befrielse att komma tillbaka från lång-
ledigheten till ett clean desk – det som verkar vara ett nytt modernt tankesätt för framtidens kontor.

Annons

Bakgrunden är att han som ingenjör har haft en del både nya och gamla tekniska prylar på sitt kontor.
Han har fyllt hyllorna, skrivbordet och angränsande förråd med bra-att-ha-grejer men gärna hävdat att det inte bara är hans förråd och hans röra.
Fler har haft saker där: sladdar, kopplingar, skruvar. Jag vet inte allt.
Det har varit sådant som han har tyckt sig behöva. Han har känt sig trygg med att kunna plocka fram gamla grejer och produkter som någon undrat över och visa dem i verkligheten.
Men det rimmar inte riktigt med dagens verklighet, den nya digitala framtiden där fysiska prylar lyser med sin frånvaro.

Maken vill också vara modern, inte bara samla på gammal teknik på kontoret.
Han är den av oss som tycker att det vore bra med ett inopererat chip i handen för att slippa tänka på koder och nycklar. Att det skulle vara skönt att hålla upp handen och blippa för att komma in genom dörren.
Jag kan förstå att det är en lättnad att slippa nycklar när man har många andra prylar att hålla reda på …, men det känns som överkurs för mig.
Det är nu en tid sedan maken började sin resa till en modernare tillvaro med nästan hela sitt jobbliv i en bärbar dator och minimalt antal andra fysiska prylar.
Chippet är som tur är fortfarande långt borta.

Storstädningen på kontoret kom inte helt av sig själv. Hans kollegor tjatade lite om bättre ordning. Och ifrågasatte om det fanns en nödvändighet i att ha decenniegamla grejer kvar.
Det tände maken. Han skulle ge dem vad de ville och lite till.
Ett par dagar före långledigheten gjorde han slag i saken och städade ur sitt rum och förråd på stora delar av beståndet. Det blev clean room, rent rum.
Han slängde inte bara grejer utan också i princip alla papper på skrivbordet, i hyllorna och på anslagstavlan.

Det enda han lämnade kvar innan han stängde dörren inför semestern var några magnetpluppar på anslagstavlan – nu helt överflödiga eftersom de inte längre hade några papper att fästa.
Han placerade dem i form av en smiley – en glad mun och ett par ögon. Och så gick han.
Den som såg hans rum måste ha trott att han aldrig någonsin skulle återkomma. Det var som om han hade slutat tvärt.
I stället satt han där hemma och drömde sig tillbaka till jobbet, sitt tomma rum och sin nya digitala framtid. Det var som en tillfredsställelse över att kunna överraska kollegorna och en lättnad över att ha sluppit sitt bagage i hyllor och förråd trots allt.

Han sov gott natten före första dagen på jobbet och drömde säkert ljuva digitala drömmar.
Chefen kände inte igen sig i hans rum. Inte maken heller, för han trodde flera gånger att han hade gått fel när han varit ute något ärende. Eller om han till och med gick fel.
När han fick frågan, på mejl förstås, om han behövde något nytt kontorsmateriel tvekade han inte. Han svarade: nej tack, jag är digital!
Jag tycker dock att han ska stoppa sin utrensning där. Även om hyllorna är tomma kan han låta dem stå kvar i sitt rum.
Annars kanske risken finns att han blir av med det. När han har hela sitt liv i datorn kan han sitta överallt och behöver snart inte ens en clean desk. Men det kan vara skönt med ett eget krypin.
Vi fick tipset av några vänner att man kan ställa tomma pärmar i hyllorna. Då ser det ut som om man har fullt upp och behöver rummet …

 

Text: Christel Skeppås

Christel är Allers kåsör.

Läs alla hennes kåserier här!


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...