Annons

Hur ofta ska man tvätta håret?

Det här med att tvätta håret är ett omdiskuterat ämne och aldrig tycks någon komma med ett entydigt svar. Frisören säger en sak, läkaren en annan och hårstylisten en tredje.

Mejla
Dela (52)
Pinna

Vi har försökt gå till botten för att ta reda på hur ofta vi egentligen ska stoppa huvudet under duschen och dra fram den omtvistade schampo-flaskan.

hur ofta ska man tvätta håret?

Hur ofta du ska tvätta håret beror helt på vilken typ av hår du har.

Anledningen till att håret kan kännas fettigt och ofräscht är på grund av att hårsäckarna producerar talg som är till för att återfukta håret och huden på huvudet. Utan talg hade vi alltså fått torrt och stripigt hår och huden hade blivit rynkig betydligt snabbare.

Annons
Gilla Allers på Facebook

En gång i veckan vanligt förr

Fram tills 1950-talet var det vanligt att man bara tvättade håret en gång i vecka. Sedan tensid-schampo  introducerades i varje svenskt hem har dock vanorna blivit annorlunda och nu riskerar många att tvätta sitt hår för ofta.

Att tvätta håret med schampo varje dag kan bli en ond cirkel eftersom och detta är  uttorkande och leder till att kroppen börjar producera ännu mer talg för att ge balans.

Frisörer rekommenderar

De flesta frisörer menar att ungefär två gånger i veckan är en bra regel när det gäller hårtvätt. Men det är inte riktigt så enkelt, vilken typ av hår du har spelar också in. Om du har väldigt tunna och fina hårstrån är det mer sannolikt att håret ser smutsigt ut snabbare än om du har lite tjockare hårstrån. 

Om du med tunna hårstrån känner att du behöver tvätta håret oftare än två gånger i veckan så gör det, men använd ett mildare schampo samt ett balsam som återfuktar ordentligt.

Lockigt hår klarar sig dock bättre eftersom det tar längre tid för talgen att ta sig ner till hårtopparna. Du som har lockigt hår kan därför sannolikt nöja dig med att tvätta håret var tredje dag.

Källa: Steforhalsa.se
Text: Malin Perlheden
Bild: Shutterstock

Läs också

Så enkelt blir madrassen som ny igen

rengöra madrass fläckar

 

 

 

 

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...